Путин изстрелва поредното торпедо срещу Запада и САЩ

Колосална петролна сделка между Русия и Иран може да увеличи експорта на ирански петрол с цели 50%, което ще подкопае водещата роля на САЩ в преговорите по иранската ядрена програма и ще обезсили наложените от Запада икономически санкции над държавата

Vladimir-Putin-620x403

От години САЩ и Европа налагат т.нар. „осакатяващи“ икономически санкции спрямо Иран. И тежките резултати от тях взеха връх през изминалата година, когато Иран отчете най-ниските нива на износ на  петрол от 1986г досега.  80% от експорта на страната е именно петролът. Суровината осигурява половината от целия бюджетен приход на Иран. 

Успешните преговори между САЩ и Техеран относно ядрената програма на държавата веднага доведоха до смекчаване на санкциите и при изпълнение на договорените ангажименти икономическата война на Запада срещу Иран ще утихне. Но, за да превъзмогне международните икономически санкции и в най-добрия случай дори да не се откаже от амбициите си за създаване на ядрено оръжие има и друг начин – Русия.

Като цяло отношенията между Иран и Русия са на много добро ниво. В края на миналата 2013 година Иран дори изрази готовност да се присъедини към БРИКС. Съюзът на петте най-бързо развиващи се икономики във света, разбира се, изразява обща позиция, съответстваща и на официалната позиция на държавите-членки срещу налагането на икономически санкции спрямо Иран, заплахите и контролирането на иранската ядрена програма чрез силови средства. 

Ако Иран се обвърже с Русия и БРИКС за западните сили и най-вече САЩ и Израел възможностите да оказват натиск над Техеран ще бъдат сведени до минимум. В това положение те вече няма да могат да диктуват и да извиват ръце. Тогава наистина би останала една единствена опция – войната. А реално никой не иска това. Дори САЩ.

И сега Иран е важен и основен съюзник на Русия в региона на Близкия Изток. И това си личи ясно най-вече сега, в Сирия. Докато шиитския Иран и „Хизбула“ подкрепят сирийското правителство на Асад държави като САЩ, Израел и Саудитка Арабия са впуснали армиите от сунитски-радикали срещу тях. И това противопоставяне на сунити-шиити е отдавна и е осезаемо в целия регион. Не случайно някои експерти наричат сунитските-радикали „новото оръжие на Запада“.

Сега се появиха информации за подготвяна сделка между Иран и Русия, която ще направи международните санкции срещу Иран почти безсилни и ще торпилира САЩ като водеща страна и фактор по въпроса с иранската ядрена програма

Според „Ройтерс“, сделка с колосални мащаби  между Иран и Русия е на път да бъде финализирана. Става дума за бартерна сделка за износ на 500хил. барела дневно ирански петрол срещу неопределени руски стоки.

А 500хил. барела петрол са грубо почти половината от „осакатеното“ ниво на иранския петролен експорт в момента. Според настоящите цени на петрола, сделката ще носи на Иран по 1.5 млрд. щатски долара всеки месец.

rouhanipoutin960Русия, обаче, си има достатъчно от ценната суровина и най-вероятно ще го пре-продава, но по този начин ще спаси Иран от „осакатяващите“ икономически санкции, които пречат на износа на петрол. Това обаче крие и съществен риск за самите руснаци – подобна сделка може да доведе до намаляване на световната цена на суровината, което е в техен ущърб, тъй като те са едни от най-големите износители на петрол в света. 

Руски и ирански официални лица заявили пред Ройтерс, че очакват да приключат сделката в скоро време, независимо от това какво ще се случи по време на преговорите в Женева за ядрената програма на Иран. 

Въпреки намеренията на Обама да направи всичко възможно да не се налагат нови икономически санкции над Иран, което означава директен провал на преговорите по ядрената му програма, подкрепящите го в Конгреса са малцинство и съществува голяма вероятност конгресмените да наложат нови санкции срещу Иран. Разбира се, израелското лоби в САЩ е изключително влиятелно, а Израел даде ясно да се разбере, че е на едно мнение със своя кръвен враг и основен съюзник на Щатите в Близкия Изток – Саудитска Арабия по въпросите, свързани с Иран и конкретно ядрената програма: никакви преговори.

Путин явно не смята да остави бъдещето на ключовия си съюзник в ръцете на съдбата и най-вече в чуждите ръце. Тази сделка ще осигури на него ключова роля в преговорите за иранската ядрена програма, което ще увеличи значително позициите му в региона. С нея Кремъл ще застане в центъра на събитията и  ще бъде поредната от многото големи геополитически победи на Путин над САЩ. 

 

 

Aвтор: Уго Чан

 

One Comment to “Путин изстрелва поредното торпедо срещу Запада и САЩ”

  1. само така се води борба срещу световния юдеомасонски конгломерат!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s