Великобритания постави ултиматум пред ЕС: Реформи или напускаме

Британския министър на финансите, Джордж Озбърн, заяви, че ЕС трябва да се реформира, ако не иска да залезе и да се разпадне

4d4ed870f6f56935fe250f17b4168241

Поредната експлозия от евроскептицизъм отново дойде от консерваторите, които са част от коалиционното правителство на Великобритания.

Великобритания отново постави ултиматум пред ЕС и заплаши, че ще напусне съюза, ако ЕС изпълни намерението си да въведе като задължителна валута еврото за всички държави-членки. Великобритания неведнъж е заявила намерението си да напусне съюза, ако това се случи, тъй като не смята да се отказва от своята валута.

Напоследък заплахите за напускане отново зачистиха, най-вече с искането за реформи и опитите да се ограничи достъпа до пазара на труда за хора от други държави-членки, най-вече от Източна Европа. 

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу обвини страни като Великобритания, че поставят под въпрос правилата за свободно движение с една „тясна, шовинистична идея за протекция“ на интересите си. 

Озбърн, който е близък съюзник на премиера Дейвид Камерън, заяви, че договорите, които определят как да се управлява Европейският съюз, не са подходящи за целта и трябва да бъдат променени.

„Подходящата законова защита на правата на страните, които не членуват в еврозоната, е безусловно необходима, за да се защити общият пазар и за да направи възможно оставането на Великобритания в ЕС“, каза той.

„Ако не можем да защитим колективните интереси на страните извън еврозоната, тези страни ще трябва да избират между присъединяването към еврото, което Великобритания няма да направи, и напускането на ЕС“, добави британският финансов министър и отново изрази решимостта на страната да предоговори отношенията си със съюза.

„Вярвам, че не е в ничий интерес Великобритания да се изправи пред избора да се присъедини към еврото или да напусне ЕС“, каза той и предупреди: „Не искаме да се присъединим към еврото, нашето оттегляне от Европа, която е успяла да се реформира, ще е лошо за Великобритания. А напускането на страна с размерите и глобалното влияние на Великобритания ще бъде много лошо за Европейския съюз“. 

Според Озбърн, ЕС изостава от държави като Индия и Китай и трябва да предприеме реформи, които да спрат упадъкът му, ако иска да оцелее. Той също така напомни за обещанието на консерваторите да проведат референдум за оставането на страната в евросъюза, ако успеят да спечелят изборите през 2014г.

  

  

One Comment to “Великобритания постави ултиматум пред ЕС: Реформи или напускаме”

  1. Това добре! Сега остава само правителството на Великобритания да използва британския паунд за интересите на англичаните. Политиката на остерити, която прилагат в момента там, е същата политика на геноцид, безработица и мизерия, която се прилага и в еврозоната.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s