Запазената марка „Ал Кайда“

„Meдиен продукт“ ли е  „Ал Кайда“ ? 

binladen-300x200

Как така организация като „Ал Кайда“ , за чието унищожение най-могъщата държава – САЩ е похарчила цели 1 трилион щатски долара, увеличава присъствието си в целия регион на Близкия Изток и Южна Африка и упсшено организира атентати из целия свят? 

„Ал Кайда“ се превърна в най-опасната и голяма терористична организация в последните години. А през 2001г. наброяваше едва 200 членове и нямаше никакво влияние. 

ЗА АВТОРА logo-ubi-2Ерик Марголис е високоуважаван и награждаван колумнист, чиито публикации са били публикувани в издания като „New York Times“, „The international Herald tribune“, „Los Angeles Times“, „Times of London“, „Hurryiet“, „Sun Times Malaysia“ и редица азиатски информационни сайтове. 

„Ал Кайда“ е едновременно навсякъде, но и никъде.  Ако вие сте част от екстремистка групировка, която иска широка публичност най-лесния начин е да се обявите за „Ал Кайда“.Отговорът е прост. Като организация и заплаха „Ал Кайда“ съществува повече на хартия. Най-вече вестникарска.  А като име – организацията представлява универсалн „термин“, оправдаващ агресията срещу редица държави, масовото подслушване и следене над собствените си граждани, инвазиите и раздутите военни бюджети за лидерите на западните сили.

Вземете Ирак, където в момента бушува борба между шиитското правителството и сунитски милиции в провинция Анбар. Интересното е, че сунитското въстание е концентрирано във Фалуджа, град който беше почти изравнен със земята  от американски морски пехотинци и взривен на парченца от снаряди с обеднен уран и незаконният бял фосфор като отчаяно предупреждение към иракчаните, които устояха.

След като САЩ нахлуха в Ирак през 2003 г., повече от една дузина иракски групи за съпротива се вдигнаха на борба срещу американците и техните новооткрити шиитски съюзници. Главни сред тях бяха БААС  – партия на Саддам Хюсеин и иракските военни ветерани. Продължавах да твърдя по онова време в големите американски телевизионни мрежи, че „Ал-Кайда“ и иракски ядрени оръжия в Ирак не съществуват. Благодарете на  Джордж У. Буш за Ирак и така наречената „Ал-Кайда“. 

Благодарение на магията на масовата манипулация на медиите, Вашингтон успя да отклони вниманието от всички съпротивляващи се сунитски групи и им наложи „марката“ „Ал Кайда“ , обявявайки ги  за една и съща група от главорези, водена от мистериозен ренегат – йорданецът Абу Мусаб ал-Заркауи. Останалата част от групите на съпротивата просто изчезна от нашата гледна точка над събитията.

Някои отново изплуваха на повърхността в Западен Ирак, по-специално „Ислямска държава Ирак и Леванта“ (Сирия). Тя винаги е била  сочена за обвързана с  „Ал Кайда“ от западните медии, въпреки че не се предлагат никакви доказателства в подкрепа на това твърдение. Все по-бруталния режим на Ирак също твърди, че се бори с Ал-Кайда в провинция Анбар.  

 Специалните сили на САЩ, търтеи и пилотирани летателни средства, и наемници на ЦРУ вече са в действие около Фалуджа и Рамади. Както и в предишните години, ЦРУ плаща милиони на сунитските племена да се бият срещу правителствените сили. 

Колкото и налудничево да звучи, САЩ обмисля закупуването на бойни хеликоптери от Русия, които да даде на режима в Багдад, както сега се прави в Афганистан с режима в Кабул (причината да се купува руско производство хеликоптери за Афганистан и Ирак е, че са перфектни по отношение на разходите за надеждност и поддръжка в тежките климатични условия в Централна Азия). 

Говорейки за Афганистан,  трябва да отбележим изказването на бившия шеф на Пентагона Леон Панета, в което призна, че е имало не повече от 25  до 50 членове на Ал-Кайда в Афганистан. Но сега, Ал Кайда изскочи в Пакистан, Йордания, Саудитска Арабия, Йемен, в цяла Северна Африка, Нигерия, Мали, Централноафриканската република, и така нататък. Анти-западната група  на Сомалия, Shebab, също е сочена за обвързана с „марката“ „Ал Кайда“.

В годините на Студената война , почти всички групи, противопоставящи се на западната доминация бяха наричани „​​комунисти“ . Днес „Ал Кайда“ е заменил „комунизма“. 

Кръщаването на всичките си врагове „терористи“ е чудесен начин да ги делегитимира и да им отричат ​​всякакви политически или хуманитарни права. Израел е направил това много ефективно с нещастните палестинци, като бомбардират цивилни.

Въпреки това, очевидно, проблемът тук е , че така се създава безкраен запас от „терористи“ и натиск да се предприемат действия срещу тях. Това е и причината специални сили на САЩ сега да се бият из храсталаците на цяла черна Африка. Това е безкрайна „война“, която военните, оръжейните и Neocon кръгове на Америка искат и за която президентът Дуайт Айзенхауер толкова далновидно предупреди още през 1950 -те години.

Египет предлага друг мрачен пример за място, където пропагандата става  факт. По-голямата част от египетския народ, която гласува за демократично правителство в честни избори и нейните лидери са сега заклеймени като „терористи“ от страна на безскрупулни генерали, които свалиха законното правителство в Кайро. Всеки, който се осмели да се противопостави на САЩ и Саудитска Арабия бива наречен от военната хунта  „терорист „. Те са толкова зли, че шофират „терористични“ автомобили , ядат  „терористична“ храна и имат „терористични“ бебета. 

Превод на български: Alter Information

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s