Сергей Лавров за „загрижеността“ на Европа за Украйна – изводи и за България

Външния министър на Русия заяви, че европейските лидери и чиновници се държат „безцеремонно“ и „неприлично“ и трябва да спрат да се бъркат във вътрешните работи на суверенни държави

Sergei-Lavrov_2058839c

Сергей Лавров, както обичайно, съвсем директно се обърна към европейските лидери и чиновници. 

– Убедени сме, че вътрешните проблеми на всяка държава, в това число и Украйна, трябва да се решават чрез диалог, в конституционното правно поле. Без външна намеса. Аз не знам кой и за какво ни се сърди в ЕС във връзка със събитията в Украйна. Но бихме предпочели някои наши европейски колеги да не се държат толкова безцеремонно във връзка с украинската криза, когато без каквито и да било покани членове на няколко европейски правителства пристигнаха на „Майдан”, участваха в антиправителствените демонстрации в страна, с която имат дипломатически отношения. Това просто е неприлично. И тъкмо това, между другото, подгрява ситуацията., заяви Лавров. 

 

„Руския начин“ срещу „Западният“

Кой е по-справедлив?

Руската външна политика, особено при Путин, се характеризира с твърдата позиция за ненамеса във вътрешните дела на суверенни държави под каквато и да е форма и с каквато и да е част от инструментариума, с който разполагат останалите могъщи държави. 

Докато САЩ и Европа (ЕС) водят коренно различна външна политика. И най-актуалния и пресен пример са разкритите данни от бившия сътрудник на ЦРУ – Едуард Сноудън. Масово подслушване, корпоративен и държавен шпионаж. Съвсем не е от сферата на конспирацията и случайностите фактът, че спонсорите и ръководителите на уличните протести в Украйна и други бивши соц. държави са все едни и същи. Просто в геополитиката и борбата за влияние между големите държави няма нищо „случайно“.

Според бившия шеф на Пентагона и министър на отбраната  на САЩ – Робърт Гейтс приемането на държави като България и останалите бивши соц.републики веднага след рухването на СССР не е никакво „партньорство“ и „съюзничество“ с тях, а просто провокация спрямо Русия.  Гейтс дори заявява, че тази „провокация“ е била излишна и че нахалството на САЩ и ЕС е минало границите на руското търпение, когато се опитаха да „погълнат“ и Украйна, отбелязвайки, че корените на Руската империя идват именно от Украйна и само по себе си това е било „колосална провокация“. 

Важно е да се вслушаме в мнението на хора като Робърт Гейтс, защото за съжаление, България няма външен министър като Сергей Лавров, нито има капацитета и авторитета, който имат САЩ, Русия и Германия, да речем. Те просто повтарят наизустени фрази и оправдават всичко с поети ангажименти към нашите евроатлантически партньори“.  

В случая можем да видим, че позицията на бившия шеф на Пентагона и на действащия руски външен министър се припокриват. Което само по себе си е показателно. Имаме два съвсем различни източника, които признават и заявяват открито какви са истинските намерения на САЩ и ЕС спрямо държави като Украйна. 

 

 

8 Коментари to “Сергей Лавров за „загрижеността“ на Европа за Украйна – изводи и за България”

 1. КРИМСКАТА БЕЗДНА

  Голямо вълнение е обзело будната световна общественост през последните дни. От Ванкувър до Палермо и от София до Пекин милиони са застанали нащрек и жадно следят новините за случващото се в Украйна. Кой повече, кой по-малко, но всеки се опитва да се ориентира и разбира се да вземе страна. На пръв поглед е лесно, но ако искаме да сме честни всъщност е по-трудно, доста по-трудно. И за съжаление пропагандата не помага на никого.
  Питам се и аз – как стана така, че Русия и САЩ отново стигат до сблъсък, и така твърдо и упорито отстояват позициите си без оглед на право и принципи.
  Питам се, дали тези хора, които ни ръководят, дали премислят ходовете си и се съобразяват с реалностите или действително са толкова арогантни и самонадеяни, че изключват възможността в „публиката някой да помни и мисли”.
  Спорим с приятели и вчера си зададох въпроса – дали на Запад изобщо учат география? Да не би пък да не знаят, че на изток и север от Украйна има земя? Да не би да си мислят, че дълбоките води на Тихия Океан мият бреговете на Донецка област и Луканск, а пък Северния Ледовит Океан сковава границата над Харков?
  Къде по дяволите се изпари Русия?
  Най-вероятно Русия наистина трябва да е изчезнала от картата, защото не мога да си представя какво друго може да накара САЩ и Европа така спокойно и без ни най-малко колебание да подкрепят в течение на години и особено в последните месеци фигури и политически сили, които са откровено враждебни към Русия и открито работят срещу руския език и присъствие в Украйна, че и отвъд.
  В цялата тази каша някой изобщо включва ли Русия в сметките, и помисли ли какви действия ще предприеме тя в случай, че се почувства заплашена? Или какви изводи може да си е направила от случващото се в света през последните 20-30 години?
  Дали пък не разчитат, че Русия не е забелязала 2-те големи войни, който САЩ и съюзници подпалиха и водиха само през последните 15 години.
  • Беше нападнат и съсипан Ирак – без никакви основания. Пардон , грешка, с лъжливи основания – с думите на Дж. Буш „ Вярвайте ми в Ирак има оръжия за масово унищожение” и с една епруветка, която генерал Колин Пауел размахваше в ООН – уж доказателство за наличието на химически оръжия. Всички помним кадрите, с които пропагандата на CNN, Euro news и свободните демократични медии ни заливаха.

  Между другото, дали някой от нас, които бяхме свидетели на подготовката и провеждането на американската агресия, се постави на мястото на населението на Ирак, което имà нещастието на понася погрома на войната? Едва ли. Извън дежурното съчувствено поклащане на глава, едва ли – та Ирак е толкова далече.
  • Беше нападнат и досъсипан Афганистан. Под предлог за борба с тероризма. Предлог, който е спорен , както от фактическа гледна точка , така и чисто теоретически. Как точно ще се спре тероризма в една страна, която оставаш в руини, без да си премахнал причините за „тероризма” и като оставаш озлобено до крайност населението, което е било източник на „тероризма”.
  И отново, кой от нас се постави на мястото на тези „диваци”, които трябваше а живеят в условия на война, които трябваше да търпят избиването на мирно си население от една нашественическа армия*, без никакъв шанс за защита и справедливост? Никой или малцина. Ние вдигахме рамене и планирахме следващата си почивка.
  • Интересно, дали Русия е забелязала пожара, който бушува под Европа? В Тунис, Алжир, Либия и Египет. И кой по дяволите запали този пожар ? Опитвам се да си припомня, но нещата ми се сливат. Помня надъханите журналисти с репортажи за протести – за бунтовете срещу омразните диктатори, за фейсбук групите и борбата за демокрация по барикадите. Помня и подкрепата на „международната общност” за демокрация и пазарни реформи . Но помня и снайперите. Да, да неизвестните и неуловими снайпери, който отключиха народния гняв на площад Тахрир, който и до днес след 2 години ври и кипи и взема своите жертви. Защо ли? И къде са резултатите? Къде е демокрацията? Къде е благоденствието в името, на което започваше всичко?
  • Да не би пък да се надяват че Русия е забравила за Сирия? За откритото подстрекателство и военна поддръжка на САЩ и компания на сили, които започнаха война в една иначе съвсем „стандартна” държава с характерните за почти всяка арабска държава черти на деспотизъм. Като Саудитска Арабия, като емирствата, като Катар, или Судан. Ако щете дори като САЩ и държавите от Европа, където също има деспотизъм, но е различен, еволюирал и префинен. Но го има. Нарича се Административно – Корпоративен Деспотизъм. Той е могъщ и безогледен. Опитайте се да спрете корпорация , която иска да наложи волята си – за ГМО, за авторски права, енергийни или други свои интереси. Ще осъмнете дискредитиран, разследван или арестуван и най-вероятно фалирал. Ще осъмнете смазан. А ако не сте бил сам, организацията или движението ви ще бъде купено, превзето от вътре и разчленено по най-демократичен начин.
  • А помните ли, че имаше и една Сърбия , която въпреки, че беше в сърцето на Европа беше бомбардирана под аплодисментите на демократичния свят само защото защитаваше земята си. И тогава отново и безотказно пропагандата на CNN не спираше да ни показа злите сърби избиващи невинните албанци борещи се за свобода и демокрация, без и намек за чудовищните престъпления на Хашим Тачи и другарите му, които благополучно си направиха държава, въпреки международното право.
  • А още преди това, през 1983 САЩ нападнаха Гранада, през 1989 Панама, а през 1992 Сомалия .

  И така 42 ПЪТИ от 1945 година насам .

  Войни или операции на въоръжените сили на САЩ в държави по целия свят.

  • Към този дълъг списък, спокойно може да се добави и несанкционираната от нищо и никой окупация и война на Израел в Ливан през 1982 С ХИЛЯДИ УБИТИ СРЕД ГРАЖДАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ. Както и втората война на Израел в Ливан през 2006.

  Кой реагира? Къде са осъдителните репортажи на CNN и призивите за санкции от страна на международната общност?
  Ще кажете, така е, свободния свят води борба за свобода и демокрация.
  Не, просто проявява откровена агресия и налага волята си ЗАЩОТО, КОГАТО И КЪДЕТО е било нужно на САЩ и компания. Лицемерно, безпринципно и подло.

  …Та ако случайно на картата все пак има Русия, тя дали има право на своя гледна точка ? Ако се върнем на Украйна , се питам каква е отговорността на тези стратези във Вашингтон, които инвестираха 5 милиарда долара** в една дълбоко разделена страна формално за развитието на демократичните институции , а на практика финансирайки и крайно националистически сили като Десен Сектор или партията Свобода, за която дори Европейския Парламент сигнализира, че трябва да бъдат изолирани от политическия живот?
  Какво точно очаква света да направи Русия, когато след многомесечното противопоставяне в Украйна довело до споразумение подписано от ГАРАНТИ с ниво на външни министри на Франция, Германия и Полша, бъде извършен метеж от въоръжени утра-националисти, които с насилие и убийства вземат властта**** и първото нещо което правят е да настъпят срещу фундаменталното правo на руското население да говорят на родния си език.
  Нима трябваше да чакат Ярош и Сашка Билъй** да нахлуят в източна Украйна и в Крим и да поставят под заплаха съществуването на стратегически за Русия дадености като базата на Черноморския им флот и сигурността на руското население? Да забравят, че от двеста години тази земя е отстоявана със цената на много руска кръв?
  Нима очакваха Русия да се свие и да отстъпи пред банда разпищолили се хулигани, пък макар и подкрепяни щедро от Запада?
  Нима очакваха Русия на Путин, точно на Путин! – да подмине навлизането непосредствено до руската граница на откровено враждебни сили, след като от години Русия повтаря – не се приближавайте повече, за нас това е заплаха!
  Защо никой на Запад не си е направил тази елементарна сметка, и защо позволиха нещата да излезнат от контрол дотолкова, че да принудят Русия да предприема действията, които предприема в Крим – действия, от които всички ние откровено се тревожим ?
  Защо лицемерието и арогантността на правителствата на Европа, но най-вече това на САЩ поставят Европа и света пред риска Русия да отвърне на удара?
  И какво по дяволите ме интересува, чия ще е вината когато пропаднем в бездната?
  Александър В. Димитров
  София – 09.03.2014

  Афганистан* – http://www.youtube.com/watch?v=TYDEfobW43s
  Виктория Нуланд** – http://www.youtube.com/watch?v=HkAjnMtazDE
  Произвола в Украйна – Сашка Билъй*** – http://www.youtube.com/watch?v=frLimCle8Sw
  Произвола в Украйна – Сашка Билъй*** – http://www.youtube.com/watch?v=xYeNAgce_W0
  Киев снайпери****– http://www.youtube.com/watch?v=KNYMN7XyVnc

 2. Каква стана тя … Не е лошо човек да чете стари статии.
  Когато нещата в Украйна вървяха в полза на Русия – всяка външна намеса е вмешателство във вътрешните работи на суверенна държава. Когато нещата в Украйна не вървят по сметките на Русия – свиква се сбор на Червената армия.
  Ето това аз наричам лицемерие. Видя се каква е истинската цел на Русия спрямо Украйна. След като не успя да привлече Украйна в своята орбита, Русия иска да я разцепи, или поне да я дестабилизира за дълго време.

 3. Каква стана тя … Не е лошо човек понякога да чете стари статии.
  Лавров говори за ненамеса във вътрешните работи на Украйна, ама само докато ситуацията в Украйна беше в полза на Русия. Сега, когато нещата поеха друга посока – Русия вика сбор на Червената армия.
  Ето това аз наричам лицемерие. Ето какви са истинските намерения на Русия спрямо Украйна – след като не успя да провлече цяла Украйна под своя власт, Русия се опитва да я разцепи, или поне да я дестабилизира за дълго време.

 4. Благодаря, за анализите, не само за тези събития, а за цялостната картина в глобалния свят. А що се отнася до Украйна, мисля, че едва ли ЕС иска да лапне Украйна. Само Полша от край време /не можа да преглътне Богдан Хмелницки/ предявява подобни „болни“амбиции, а други просто се възползват от това за постигане на собствени глобални цели! Да не говорим, че ако Полша, получи някаква част /хипотетично и нищо повече от западните покрайнини/ от Украйна едва ли знае какво да прави с нея. По-скоро ЕС иска да лапа от Украйна, Полша избива исторически комплекси и задоволява свой каприз, а САЩ търсят подстъпи към разрушаването на Русия.
  Една държава като Украйна, с мащабите почти на ЕС, държава богата на природа, суровини и умове, държава с история и култура, няма нужда от ЕС. Украйна има нужда от самочувствие и силна, мъдра глава, добър играч, който не да продава държавата си на безценица /като нашите управници, дето все се оправдават, че такава е съдбата на малките държави/, а да играе играта на големите, като извлича всички възможни ползи за нея.
  За жалост нашите мъдри далновидни управници останаха някъде в далечното минало – цар Симеон, Иван Асен II и още някои други единички, които са имали България за свой дом, имане, за което се грижат, увеличават и пазят. От там нататък едни я ползваха като разменна монета, други като кокал, който да докопат, а днес – като сапун от който, максимално да се възползват, докато не е свършил /че бързо намалява, след всяка употреба / или не са изпуснали /че е хлъзгав/.

 5. ето ви нахалството на така обичаните ви комунистически друзя с диктаторските им похвати

 6. както винаги статията е перфектна….ма като гледам доста малко от почти лумпенизираното народонаселение в БГ чете…..О неразумни юроде…..бих цитирал Паисия….съсем на място

 7. Евреопейският съюз иска да лапне Украйна, в това няма никакво съмнение. Но полезно е Украйна да посети България, за да види какво я чака. Чифутите обаче претендират за цяла Русия. Преувеличавам ли?! На времето Медлин Олбрайт, външен министър на JSA, изрази мнение, че е неприлично една държава като Русия да притежава такава огромна територия и трябва да се види какво може да се направи в случая.
  Е, трудно е да се лапне цяла Русия така наведнаж. Тяхното протеже Наполеончо се поопита, ама се задави. Та не ни остава нищо друго освен да човъркаме с нокът фундамента на този колос, та ега някога се срути.
  Затова се задяваме с Украйна.

 8. Сто процентова истина.Преди няколко дни гледах нашето министърче ва външните работи с чувството,че гледах папаглчето Ники.Плещат глупавите си научени фрази,без да се замислят,че може да се обърне палачинката и да сменят костюмите!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s