Русия подкрепя каузата на Палестина

Президента на Палестина беше за десети път, откакто бе избран, на официална визита в Русия на 23 януари

Russia's President Vladimir Putin embraces his Palestinian counterpart Mahmoud Abbas after talks at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow

В Москва се проведе работна среща между главата на Палестинската автономия – Махмуд Аббас и руския му колега Владимир Путин и премиера на Русия – Дмитрий Медведев. 

Това е десетата визита на палестинския лидер в Русия от избирането му през 2005г. досега. По време на посещението са били обсъдени сирийския конфликт, развитието на сътрудничеството в търговската, хуманитарната и енергийната сфера. По резултатите от преговорите са подписани няколко важни документа.

И сега, както винаги, Махмуд Аббас отбеляза, че Палестина вижда в Русия „велика държава“, на чиято подкрепа палестинския народ разчита относно уреждането на въпроса с държавността на Палестина и която да помага при преговорите между Палестина и Израел. От своя страна Владимир Путин също подчерта ясно, че Русия винаги е подкрепяла и ще продължава да подкрепя Палестина в преговорите с Израел и ще спомага за изграждането на палестинската държавност.

„- Отношенията между Русия и Палестина се базират върху траен исторически фундамент. Ние поддържаме контакти на политическо равнище – и по проблемите на палестинското уреждане, и по ситуацията в целия регион, активно взаимодействаме на международната арена. Много ни предстои да направим за развитие на търговско-икономическите връзки. Радвам се на възможността да обсъдим широк кръг двустранни и международни отношения.“, заяви лидерът на Русия.

Не се отбеляза какви по-точно „международни отношения“ са били обсъдени между лидерите на Палестина и Русия. Всички приятели на Палестина и нейната кауза и борба срещу ционисткия режим на Израел се надяват те да бъдат конкретни и фундаментални и следствието от тях да бъде приближаване до уреждане на една независима, свободна и суверенна палестинска държава. Съдейки по обсъдените икономически и търговски отношения личи, че може би става въпрос за сериозна дипломатическа подкрепа, която Палестина да очаква в бъдеще от Русия. Освен търговските взаимоотношения са били обсъдени и мащабни и амбициозни енергийни проекти.

Заявена е готовността на руската „Газпром“ да се заеме с овладяване на находище на шелфа на ивицата Газа в Средиземно море. Като очаквания годишен обем на добивът е 30 млрд. кубически метра газ, а стойността на самия контракт е $1млрд. Русия също така може да изгради ТЕЦ с мощност 200 мегавата на Западния бряг на река Йордан. Освен това, Русия е готова да внася от Палестина големи партиди плодове и зеленчуци от Палестина и да спомогне за изграждането на завод за консерви.

Обсъдените енергийни проекти и търговски отношения са изключително важни за Палестина. Според последния доклад на Световна Банка действията на Израел ощетяват средно с $3,40 млрд. годишно Палестина. Освен това наложени над палестинците рестрикции не им позволяват добива на нефт и той е в ръцете на ционисткия режим, който го е заграбил, както заграбва и огромна част от палестинските територии. Фактически Израел не само унижава окупираната Палестина. Става дума и за икономически, освен физически, геноцид над палестинците. 

Новата коалиция в Близкия Изток заплашва САЩ и Израел

„-Искаме Русия да играе централна роля в Близкия Изток.“, заяви Махмуд Аббас.

Успехите на Путин на международната арена и по-специално в Близкия Изток дадоха тласък на руското завръщане в региона. Ясно се показа, че Иран е основния съюзник на Русия. И ако погледнем Сирия това е повече от очевидно:

Русия и Иран пряко подкрепят Башар Асад, докато НАТО, доскоро и САЩ, Саудитска Арабия, Катар и Израел – все врагове на Иран, подкрепят въоръжената опозиция. Тоест, можем да заключим, че това което е за Запада Саудитска Арабия в Близкия Изток, за Русия е Иран. С уговорката, че все пак има съществена разлика между отношенията в тези две ключови съюзничества. Освен това, големия вакуум за власт в Близкия Изток генерира и много странични фактори. Турция също има амбициите да увеличи мощта и влиянието си в региона, като шефа на турското разузнаване – Хакан Фидан е сочен за един от „архитектите“ на бъдещия, нов Близък Изток. За останалите „архитекти“ са считани шефът на саудитското и шефът на иранското разузнавания. Колкото до Израел – на него се предрича все по-голяма изолация в региона и все по-голямо отслабване на позициите. Защото, колкото и големи врагове да са Саудитска Арабия и Иран и двете страни считат Израел за враг и „туморно образувание“ в Близкия Изток, което трябва да бъде „оперирано“, ако използваме лексиката на Башар Асад, който заяви, че „лекува Сирия, отстранявайки вредителите (терористите – бел.ред.)“.

Така се открои един нов стратегически съюз, чийто основни фигури са лидерите на Иран и на Русия. И двете страни подкрепят Палестина, което е обнадеждаващо, на фона на инсинуациите и подигравките на Израел при тъй наречените „преговори“ между израелската власт и Палестинската автономия. Да не забравяме и основния покровител на израелския режим в лицето на САЩ. Очевидна е нуждата на „балансьор“ в процеса на установяването на справедливостта за палестинците и в тази роля влиза Русия. Иначе САЩ и Израел няма да водят преговори, а ще запазят сегашното недопустимо положение, което е в полза на Израел и дори ще генерират още повече несправедливости и тегоби за палестинците. 

Сега Русия може от „балансьор“ да се превърне в ключов играч в този регион. Но ситуацията е толкова напрегната и динамична, че нищо не може да се предвиди. Всички големи играчи в Близкия Изток знаят, че „целта оправдава средствата“. Но Русия има потенциал и ключовата им роля в конфликта в Сирия и подкрепата спрямо Иран са последните доказателства за неговото наличие. 

One Comment to “Русия подкрепя каузата на Палестина”

  1. Когато става въпрос за тази земя, не е без значение да знзем, че има и един друг Собственик с претенции върху нея, Когото едните разпнаха, а останалите човеци не се интересуват много от мнението Му. Да видим какво казва Той:
    „…Понеже заблудиха народа Ми, като казваха:„Мир“! А пък мир няма, като мажеха с вар крехката стена,…“ Езекиил 13:10
    „…Няма я стената, нито онези, които я измазаха – израилеви пророци, които пророкуват за Ерусалим и които виждат видения на мир за него, когато няма мир – казва Господ Йеова.“ Езекиил 13:15,16
    „В онзи ден ще направя Ерусалим тежък камък за всички племена; всички, които се натоварят с него, ще се смажат; и против него ще се съберат всички народи на света.“ Захария 12:3

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s