Българите – отвратени от дивия капитализъм

Българите са „шампиони“ по носталгия по социалистическия режим и по неодобрение и разочарование от пазарната икономика сред всички бивши социалистически държави. Но защо?

zlatni-piasuci

Две десетилетия след началото на „Прехода“ в България и мигновенната смяна на икономическата система към  пазарна икономика българите се чувстват все повече излъгани и разочаровани от своя живот и състоянието на държавата си.

На пръв поглед лесното и съгласувано предварително малко преди събитията, започнали след 1989г. „поглъщане“ на България към диаспората на Запада по настоящем, през 2014г., определено не протече толкова лесно. България набързо беше приета в НАТО и ЕС по чисто геополитически причини макар страната ни да не отговаря на условията за членство в атлантическия алианс и евросъюза. За справка – в края на миналата година президента Росен Плевнелиев със съжаление констатира, че страната ни дори не може да си позволи чисто финансово адекватното членство в НАТО. Оставяме настрана и изпълненото по указание унищожаване на българския военна промишленост и армия, което ни прави най-безобидния член на алианса. 

Въпреки успешната „стандартизация“ на поколението, което израстна след 1989г. нещата не се получиха толкова гладко. „Евроатлантическото бъдеще“ на България става все по-нежелано от българите. Народа вече изпитва, че не е точно част от „европейското семейство“, че държавата не е била готова за рязката смяна на икономическата система, която само отвори широко вратите за корпорациите, които колонизираха и превзеха България, заедно със всичките чужди банки, финансови институции като МВФ и Световна Банка и малцинството на „златния един процент“ – олигарсите, за които Алберт Айнщайн предупреждава още в края на 1949г., че са „най-голямото зло на дивия олигархо-капитализъм“.

Опитите да се „препрограмират“ българите и изведнъж да видят в своите традиционни през цялата българска история врагове „партньори и съюзници“ сега сериозно забуксуваха, а резултатите не са никак задоволителни за диригентите на про-западната геополитическа преориентация на България и техните подставени функционери, които работят тук, „на терен“.

Сега повече от половината българи (53% според „Евростат“) живеят в трайни лишения и недоимък. Почти същия процент (малко повече) от българските пенсионери също едвам преживяват и често гладуват, за да си купят нужните лекарства, чиито цени, благодарение на ЕС и „светлия капитализъм“ се увеличават горе-долу тройно със всяка изминала година…

И това е голям проблем – празните приказки за „злата Русия и злия комунизъм“ и тиражираното „европейско бъдеще в европейското семейство“ звучат все по-неадекватно и цинично на българите. И не е изненада, че илюзиите, свързани с ЕС в общественото съзнание, насаждани от пропагандата, започнаха да се разсейват твърде бързо. Ако в края на 2004 година приблизително половината от българските граждани считаха, че след като България стане член на ЕС, жизненото равнище ще се повиши и защитеността от престъпления ще нарасне, то около година и половина след присъединяването, позитивните очаквания спаднаха значително, до около една трета от анкетираните граждани. В отговор на въпроса „Промени ли се вашето собствено материално положение след влизането на България в ЕС“ националното проучване от май 2008 година дава следните резултати: близо 40 % отговарят, че материалното им положение се е влошило, само 10 %, че се е подобрило, а за останалите 50 % то е останало същото. 

Нещо повече – „благодарение“ на членството в ЕС от 2007г. до началото на 2014г. доходите на българите почти не са се увеличили, докато цената на живота у нас е поскъпнал цели 6 пъти.

Огромна заплаха и проблем за „евроатлантическото бъдеще“ на България, за което чужди посланици и европейски и американски чиновници редовно се „загрижват“ е нарастващата носталгия по бившия социалистически режим и броя на хората, които споделят левите идеи в България. И докато про-западните издания в България констатират това като „неосведоменост за комунизма“, всъщност те отново отказват да осъзнаят, че хората в България се отвратиха само за 24г. от изродения в най-хищническата си фаза капиталистически строй и е невъзможно да „осведомиш“ цял един народ за това колко „лошо“ е живял преди 1989г., тъй като поколения българи, живели през социализма, все още са живи. Тоест, пропагандата може да даде резултат само над поколението, растящо след промените, но не и на техните родители, баби и дядовци, които все по-често можем да чуем да споделят, че „преди беше по-добре“. Хората просто сравняват начина, по който живееха и по който оцеляват сега. Безплатното и достъпно за всеки образование и здравни грижи, евтините хранителни продукти, бензин, обществен транспорт и прочее социални придобивки, които изчезнаха след 1989г. са нещо, което изгубихме, за да получим сегашната мизерия и всеобщ упадък на държавата.

Никак не е изненадващо, че в проучване на  Pew Global Attitutes Project по-малко от половината от населението на страната ни изказва одобрение относно политическите промени след 1989г, което ни прави първенци по този показател сред всички бивши соц.държави. 

България е и страната, където най-голям процент от населението е разочаровано от пазарната икономика. На въпрос „Чувстват ли се хората по-добре при свободната пазарна икономика“ цели 62 на сто от българите отговарят отрицателно. В Украйна и Чехия, например, недоволните са съответно 35 и 36 процента.

В проучване, проведено в краят на миналата (2013г.) пък на въпросът 

 „Да се отнеме ли от българските бизнесмени – съвременните капиталисти – неправомерно натрупаното от тях състояние дори и с помощта на насилствени мерки?“  се получиха следните отговори:

1. Да – 48,2%
2. Не – 32,6%
3. Затруднявам се да отговоря – 19,2%

България просто е част от глобалното осъзнаване на провала на капитализма

tumblr_l2vewh4LrS1qbwn28o1_500

Дискусията за съдбата на капитализма продължава да набира оборот по света. Паническите новини в пресата за вълна на разорения, уволнения и загуба на капитали всеки ден добавят все нови и нови аргументи. И дори върлите защитници на капитализма признават, че в крайна сметка днешният модел на „свободен пазар” претърпя съкрушително поражение. Ж. Акерман, шеф на Дойче банк, констатира:

„Вече не вярвам в саморегулирането на пазара. Отмяната на държавния контрол достигна тавана си”.

Никола Саркози казва, че

„Идеята за всесилния и безконтролен пазар е безумна… Свършено е със саморегулацията на пазара. Епохата на Laisser faire (принцип за ненамеса на държавата в дейността на частния сектор) завърши”.

Дори в САЩ и Великобритания, най-силните привърженици на „свободния пазар”, и въпреки заклинанията на идеолозите за недопустимостта да се ограничава тази свобода, тече рязко затягане на държавния контрол върху пазарите и масова (казват, че е временна) национализация на банките и корпорациите. Много учени и политици, при това незаразени от „социалистическите” идеи, отиват по-далеч и започват да обсъждат именно “общите причини за капиталистическия провал”. 

  

Автор: Уго Чан

 

P.S. Благодаря на екипа на Alter Information за предоставената трибуна. Обръщам се към тези, които ще прочетат моята статия и ще побързат да обругаят екипа, че предоставя право на изява на хора, невписващи се и неодобряващи налаганата „правилна“ гледна точка във всички български медии. Нека вземем  предвид, че пишейки тази статия аз се позовавам единствено на факти и резултати от допитвания до самите български граждани, на чието мнение се опирам. Също така да не забравяме, че „когато цифрите говорят…“.

Държа да отбележа, че не целя да реабилитирам социалистическия режим, но е време да поискаме сметка на тези, които управляваха страната и я доведоха до това окаяно положение през последните 24г. и които все още се оправдават с „комунистите“, докато разпродават малкото, което остана от тази страна „като една човешка длан“…

 

 

22 коментара to “Българите – отвратени от дивия капитализъм”

 1. Цитирам:…“капитализма се е изродил до брутална хищническа фаза и е в полза само и единствено на „златния 1%“, паразитиращ над гърба на всички останали“… Капитализмът никога не бил нещо друго!

 2. Естествено – няма как да е друго! БЪЛГАРИТЕ ЕДИНСТВЕНИ ОТ БИВШИЯ СОЦ-ЛАГЕР НЕ НАПРАВИХА ЛУСТРАЦИЯТА! Оставихме се да ни управляват „демократи“, пребоядисали се само за една нощ, защото повярвахме, че със старите к*рви ще сътворим нов бърдак! Заслужаваме си само да цъкаме, да се пулим и да се дивим на Чехия, Полша, Унгария и да се „отвращаваме“ – ТЕ ТОВА ГО МОЖЕМ НАЙ-ДОБРЕ ОТ ВСИЧКИ!

 3. Като гледах клипа,честно казано,малко ме заболя. Заболя ме не толкова от силната омраза на това момиче! Нямам думи! Само ще кажа :Боже,пази България!

 4. “ Хората просто сравняват начина, по който живееха и по който оцеляват сега.“ Много точно казано. Ние живеехме, а сега се борим да оцелеем. Да сте живи и здрави и да информирате все по-широка аудитория. Защото вашето е информация, а другото е манипулация. Съхраняването на паметта и истинските ценности е по-важно дори от революцията. Тя е въпрос на време, а паметта е въпрос на оцеляване. Бъдете живи и здрави, и все така борбени!

 5. При социализма се живееше добре, всички бяхме средна класа! Не че е социализъм, а че не е либераскто-дермократска помия. Държавата няма нужда от избори и партии, а от ДИКТАТУРА! Само тогава нещата ще започнат да потръгват! Поколението израстнало след 1989 г. е изцяло деградирало и тъпо, отлято по американски калъп, като почнеш с епилациите, татуировките и пирсингите и свършиш с педерастията, наркоманията, всеобщата тъпотия, умствена ограниченост и пълната липса на национално съзнание!

 6. СТИХОТВОРЕНИЕ, ПИСАНО ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕСТИЛЕТИЯ ОТ ЕДНО ПЪРВОЛАЧЕ

            Посвещава се на класната ми ръководителка - вече отдавна (и с право) покойница.
  

  Аз ходя на училище,
  за мен е то мъчилище.
  …Учителката – Жабата –
  пред нея съм муха!

  Тя цяло е страшилище!
  И бързо в мойто жилище
  щом върна се – забравям я.
  О, как е жалка тя!

  Коварно, с показалката –
  върху дланта ми, малката –
  тя мъдрости насажда ми
  на кървави черти.

  След туй с невинност чиста
  ни учи как да мислим
  че Строят надарява ни
  с безбройни добрини…

  И колко бил грижовен
  (макар и безкнижовен)
  на Партията – нашата –
  любимият ѝ Вожд.

  Как трябва ние всичките –
  с болезнен плам в очичките
  блажено да приветстваме
  насилието в света.

  (Допълнение към горното стихотворение, написано в наше време.)

  Години дълги минаха
  „вълненията“ изстинаха…
  Навярно всички длъжни сме
  да сме щастливи днес.

  Но лесничко разбира се,
  че винаги намират се
  такива ВЕРНИ личности –
  да се погаврят с нас.

 7. И да се обоснова за горепубликуваното: учителите нямат стимул да преподават качествено, защото самата система на преподаване е абсурдна. Лекарите нямат стимул да лекуват, защото труда им е нископлатен и неоценен (да не говорим за всички побой над тях). Полицайте няма стимул да работят , защото и те са хора, но не се чувстват защитени от закона.Всеки го кара ден да мине, друг да дойде. Е кажете ми кой унищожи интелигенцията на държавата? Миналият или сегашният строй? Дали преди години ние нямахме уважение на учителя? Или посягахме да бием полицай, защото ни е направил забележка? Дали децата ни бяха с такова аморално поведение? Отговър е НЕ. Защото имахме възпитание , образование и морални ценности.

 8. Аз защото съм „проста“ не мога да разбера кое му е по-хубавото на сегашния живот. Дали имаме промишленост, дали имаме образование и здравеопазване, дали имаме НЕкорумпирана съдебна и изпълнителна власт. Вярно са казали хората: прост народ лесно се управлява.

 9. работел съм в четири държави с три различни езика и продължавам да работя а тези дето работят за по две евро на час най добре да се самозапалят а като та гледам ти голяма представа имаш кой определя заплатите – ба-ха-ха време да напишете протестно писмо до путин защо ни спряха хранилката преди 24-25 години

  • „а като та гледам аз“ няма какво да коментирам с теб. Само ненормалник може да обвинява обикновенните хора за това, което се случва в ГЛОБАЛЕН МАЩАБ, дори в най-развитите западни държави отдавна признаха провала на неолиберализма и факта, че капитализма се е изродил до брутална хищническа фаза и е в полза само и единствено на „златния 1%“, паразитиращ над гърба на всички останали, само прост и ограничен човек като теб, който още говори за „комунистите“ не може да го разбере. Спри да се излагаш.

 10. другарите май пак забравиха че ссср ни спря хранилката като ни накара да си плащаме в долари и да преминем от планова към пазарна икономика ,хазарчето сорос ли ви договаря заплатите или вие сами се подписвате

  • “ ли ви договаря заплатите или вие сами се подписвате“ ?! Ти си адски тъпо парче, не знам дали имаш и един работен ден в живота ти и въобще дали си имаш на идея за какво става дума, кой и как определя заплатите, защо производството се измества в Третия свят, защо няма глобален корпоративен данък и защо работници произвеждат продукця за милиони, а получават по 2$ на час като заплащане. Моля те, другарю, недей коментирай чак такива теми, сигурен съм, че разбираш и от футбол…

 11. Разбира се всичко беше направено от БКП така, че да не се харесва свободата на хората. И парите са все още в БКП, т.е. те определят доходите, ва е вътрешна работа на страната. Никъде комунистите не пускат властта без кръв. Тук тъй као нямаше възстание срещу тях те все още командват. Статията е манипулативан, защото свързва положението в България с капитализма. А положението в България е зле заради комунизма. Ако се пише за капитализма да се даде за пример страна в която има капитализъм. Че капитализмът не струва е ясно, н о все пак и това е един измислен строй, т.е. тези понятия „капитализъм“, „феодализъм“ са изкуствени. Наложени са именно от социалисти и комунисти. В България и навремето не е имало „социализъм“, а държавен капитализъм – всичко беше собственост на държавата – т.е. на БКП. Т.е. в България можем да говорим за комунисто-капитализъм. Не е било всичко общо, както „другарите“ ни учеха.

 12. Рептилоидo-Сиурис агент,заложен в ДНК,но все пак ние не сме своето тяло,а какво мислят повечето от нас?

 13. Клипа доказва до каква простотия ни докара простащината на демокрацията! И на това извънземно необразовано поколение разчитат новите ни поробители за да ни завладеят без бой, да манипулират по тяхната си гайда пръкналите се невежи същества след 10 ХІ-89 г. и да дерибействат, нещо, което комунистите не са си го и помисляли (съветските). Дълбайте дъното и ще ги стигнем американците, ама през остта на Земята!

 14. С Паисий може да не говориш, но с Паси - ще успееш, вероятно. Така ще разбереш колко е хубава Америка, но не и колко се е променило имотното му състояние, откакто тичаше рошав, гол и бос през89 пред камерите. Целта е да се забрави какво е било, а нови те поколения се зомбират –

 15. това, което е било е минало и никога няма да се върне, а дори и да се върне то пак ще е по-различно,защото ако се действуваше с поне малко повече разум то щяха да съумеят да оставят положителното от предиш ния строй и да отхвърлят само огрицателното, но или разум липсва или желание или има някаква по-дълбока причина. Вече не знам какво да мисля, но като гледам предаванията от НС започвам да се срамувам и заради тях и заради себе си че съм българин и ако сега се появи Паисий да ме пита защо се срамувам, че съм българин мисля, че ще мога да му обясня.

 16. Чудесно. Но защо в другите соц. страни прехода премина някак си по-леко отколкото у нас и способни ли са изобщо българските политици да управляват собствения си народ и защо ли този народ търпи толкова унижения и подигравки

  • Е, къде е минал „по-леко“, че не разбирам? Освен, ако имаш предвид, че резултата от „преходът“ им е бил по-задоволителен – но никъде не виждам осенени от щастието на капитализма и евроатлантизма бивши соц.държави и граждани. Иначе – България е единствената бивша соц.република, в която първите демократични избори бяха спечелени от социалистическа партия.

 17. Ама във Фейсбук. Като се накърпи несоросоидно чифут ционистко или се1 какво друго събитие ги няма?
  отвращават се във виртуала или на маса. Я направете една справка КОЙ по ред вече се провежда за Златото и колко са хората там ? ..

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s