Важната роля на Полша за събитията в Украйна

Полша е една от страните, която има основна роля и принос за събитията в Украйна. Нейната намеса е добре обмислена още от 2009г., когато Полша стана основния инициатор на „Източно Партньорство“, което трябваше да завърши с асоциацията на Украйна с ЕС в края на миналата година, но се провали

033e11ae66d6db727472c7add4d1f005979e865e

За повечето хора конфликта между Русия и Запада в Украйна стана виден едва след като Украйна отказа асоциацията си с ЕС, която трябваше да стане във Вилнюс в края на миналата година и да отбележи последния и най-важен стратегически успех за САЩ и Европа за сметка на Русия.

„Източно партньорство“ обаче бе добре замислен ход и не случайно още, когато инициативата беше излъчена през 2009г. от Полша и Швеция тя беше наречена от анализаторите  „Последната офанзива на Запада срещу бившия Съветски съюз“.

Полша се меси дейно в събитията в Украйна. И ако трябва да сме акуратни – тя не просто се меси, а и до голяма степен стои зад тях. Сред всички западни политици и европейски чиновници, които се прегръщаха с протеситращите и оказваха подкрепата си за тях бяха и полски високопоставени лица. Преди дни се появи заглавие, което олицетворява цялото нагло вмешателство във вътрешните работи на Украйна: „Полша привика посланика на Украйна за обяснения“ („Дневник“). За ЕС и САЩ няма значение, че повечето демонстранти в центъра на Киев са представители на крайно-десни политически сили. Те нямат нищо против да се срещат с представителите на тези организации и партии, нямат нищо против погромите и насилието, но ако крайно десни елементи като тях вилнееха във Вашингтон или някоя европейска столица те нямаше да са „борци за демокрация“, както сега ги наричат в хор.

Липса на информираност и качествени анализатори или просто „редакционна политика“ как да се поднасят събитията в Украйна на българските читатели ли е причината събитията да се гледат едностранчиво и в полза само на Запада? Това ние не знаем, но както винаги Alter Information прави качествена журналистика с подръчни средства и скромни възможности.

Какви са интересите на Полша и защо страната е сред инициаторите на „Източно Партньорство“ ?

Полша се възползва от дестабилизацията на Украйна, за да увеличи влиянието си на Изток за сметка на Русия. Инициативата „Източно Партньорство“ цели да се увеличи икономическото и стратегическото влияние на Брюксел и Варшава над държавите в периферията на ЕС, които не членуват в съюза. Полша може да се нарече „троянския кон на НАТО“ при евентуална експанзия.Страната отдавна не крие амбициите си и желанието си да има водеща роля в Европейския съюз и „Източно Партньорство“ предостави добра възможност държавата да докаже значимостта си за своите патрони – ЕС и НАТО.

Полша има силни културни, политически, езикови и исторически връзки в Украйна и най-вече в про-западната Западна Украйна и Киев, където са всички поддръжници и участници в безредиците и откровенният опит за държавен преврат. Западна Украйна бе част от Втората Полса република.

Сега правителството на Полша иска ясно да покаже пред света и своите партньори, че играе важна роля в събитията в Украйна. Полша обяви „пълната си солидарност“ с протестиращите в Киев. Полският премиер стигна и по-далеч, докато сблъсъците и погромите в западната част на Украйна текат с пълна сила, обявявайки публично, че поддържа връзка с един от опозиционните лидери – Яценюк. Това е ясно послание, че Варшава също има контакти с опозицията в Украйна и може да влияе над нея и действията й.

Полша отдавна отстоява своите лични амбиции и интереси спрямо Украйна.

Превръщайки се в инициатор на „Източно Партньорство“, парадирайки връзките си с опозиционния лидер Яценюк и подкрепата си към дестабилизаторите на Украйна, Полша същевременно е сред страните, които вият най-силно за налагането на санкции над Украйна.

Агресивната външна политика на Полша спрямо властите в Украйна цели да постави страната във възможно най-добрата позиция при евентуални след-военни преговори – предложение широко отстоявано от тинк-танковете на фондация „Карнеги“. В подкрепа на предложението си от „Карнеги“ акцентират:

„Не забравяйте важната роля, която Полша изигра за „Източно Партньорство. Полша работи усилено с гражданските общества в Беларус, Украйна, Грузия и Молдова през последните години“

Полша иска да „легитимира“ своето влияние над бившата полска част на Украйна, а именно – Западна Украйна. Тя се бори за „порция“ власт, която счита, че й се „полага“, в момента, когато САЩ и ЕС ще си разпределят Западна Украйна помежду си. А е много вероятно Украйна да се разпадне на Източна и Западна, като Изтока ще остане под влиянието на Кремъл, поради икономическите и културни обстоятелства и фактори.

 

Aвтор: Уго Чан

 

 

2 коментара to “Важната роля на Полша за събитията в Украйна”

  1. Not a single fuck was given that day….

    • Моля „Алтер Информацион“ да превежда подобни коментари понеже има хора, които не разбират чужди езици. Като че ли „Анонимния“ иска да чука всички поляци, както ги изчука Сталин в Катинската гора.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s