Светът не иска да бъде ощастливяван от американците

Американците критикуват всички, когато някой се държи не така, както те биха искали. Но те самите не спазват никакви норми, когато смятат, че действат в името на националните си интереси, смята известния немски писател Улрих Шахт

2275867714_042d971170_b

За глобалното подслушване, за лицемерието на САЩ и техните партньори в ЕС – интересен коментар на немския писател Улрих Шахт.

Американските специални служби следили не само обикновени интернет-юзери, но и европейски дипломати. Какво показа този скандал?

– Той показа, че съвременните технологии имат огромни възможности и могат да заплашват всеки човек. Ясно е, че за САЩ няма никакви

Улрих Шахт е известен немски писател и журналист, роден през 1951г. През 1973 получава седем-годишна присъда затвор в ГДР на основание „Анти-държавна пропаганда“, която през 1976г. е отменена във ФРГ. Работил е за редица авторитетни издания като Süddeutsche Zeitung , Volksstimme , Donaukurier , Focus , Rheinischer Merkur , Die Zeit , Cicero , Merkur , Sinn und Form , Die Politische Meinung , liberal , Preußische Allgemeine Zeitung und Junge Freiheit .

пречки, тяхната дейност излиза далеч извън рамките на обявената борба с терора. Очевидно е, че става дума също и за промишлен шпионаж. Необходимо е САЩ ясно да разберат: политиката на „двойните стандарти” е недопустима. Американците критикуват всички, когато някой се държи не така, както те биха искали. Но те самите не спазват никакви норми, когато смятат, че действат в името на националните си интереси.

Може ли да се смятат публикуваните сведения за следене от американските специални служби действително за новина? Известно е на всички: специалните служби винаги са водели активна работа в интернет. А сега политиците създават впечатление, че са удивени и шокирани. Не е ли всичко това някаква игра за обществеността?

– Разбира се, много политици и в Германия, и в другите страни на Европейския съюз, са знаели, че има такива възможности. Но докато те самите участвали в тази дейност, за тях не са възниквали никакви въпроси. Затова днес е важно съществуването на такива хора като Сноудън, които, притежавайки информация, имат смелост да разкажат за факти на неконтролирано следене.

Ще бъдат ли сега предприети практически стъпки, за да може дейността на специалните служби, в това число и на чуждестранните, да бъде ограничена и поставена под контрол?

– Този въпрос винаги е свързан със суверенитета. Съществуват международни организации, които по доброволно съгласие на държавите-участнички в определена степен ограничават техния суверенитет. Но американците са известни с това, че в политиката си те не се ръководят от международните норми, като си позволяват да нарушават всякакви закони.

Днес международните отношения се определят от законите на реализма, и САЩ могат да се позволяват да не се ориентират на нормите на международното право. Възможно ли е по някакъв начин да бъде възстановена господстващата роля на международното право?

– Мисля, че преди всичко е необходимо това да стане на равнището на съзнание, и на международно равнище да бъде възстановена първостепенната роля на националната държава, където населението има контрол над своята територия. Развитието на световната търговия не трябва да става в ущърб на националния суверенитет. Аз съм за увеличение на ролята на националните държави в международната политика, за засилване на техните структури, а също и на свързаните с това международно-правни норми. Недопустимо е, съвременната интервенционистка философия и по-нататък да подкопава международното право. Америка трябва да разбере една проста истина – светът не иска да бъде ощастливяван от нея.

Много експерти са убедени, че едва ли тази история действително ще повлияе на политическите отношения между САЩ и ЕС: Европа е твърде зависима от САЩ, за да предприеме някакви реални стъпки.

– Политическите елити в Европа са фанатични утописти. Те вярват в нещо от рода на „световно гражданско общество”. Ние имаме работа не просто с политика на съюзници, а с идеологизирана политика. Смятам, че това е много опасно, тъй като тук роля играят не рационални мотиви и критерии, а идеологически. Сега се водят преговори за създаване на трансатлантическа зона за свободна търговия, които аз лично смятам за гибелни. Не виждам някакви изгоди за обикновените европейци от подобни мерки. Става дума единствено за това, Америка да получи нов пазар.

Интервюто с немския писател Улрих Шахт е от лятото на 2013г. в изданието „Гласът на Русия“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s