Жертви на Капитализма: Разстреляни, защото си поискаха заплатите

34 души бяха разстреляни от властите и частните охранители на британската компания „Лонмин“, за да бъде потушена стачката им, предизвикана от това, че компанията не изплащаше заплатите им…

timthumb

Ако извадите своят смартфон от джоба си, отворите търсачката и потърсите информация за клането в Марикана няма да намерите нищо на български.Новинарския поток у нас не съдържа нито една статия (или поне аз не можах да открия нищо и минах на английски), а в „авторитетните“ западни издания има кратка информация, че „властите в Южна Африка, Марикана, са потушили стачката на миньори в платинените мини, разстрелвайки 34 души“.

Те не споменават разкритията, които направи „Бюрото за разследваща журналистика“, че компанията, която притежава платинените мини е финансирала и подпомагала властите – тоест е плащала, за да притежава легално работниците си като роби, а по време на стачката охранителната частна компания, която е наета от „Лонмин“ е въоръжила полицаите, раздавайки оръжие, бойни патрони и всякаква техника, с която да бъде потушена стачката на работниците.

Показателно е, че тези работници излязоха да стачкуват, защото не получаваха заплати със седмици. Бруталната екзекуция на стачкуващите миньори се случи през 2012г. Сега, през февруари 2014г., комисията, която разследва случая и е оглавена от Иън Фарлан – пенсиониран съдия, все още не може да излезе с окончателна преценка за това доколко британската компания е работила съвместно с полицията, за да бъде потушена стачката с разстрела на 34 души и раняването на още 78 други. Работниците нямаха избор и след като ги излъгаха, че ще ще бъдат изплатени обещетения и заплатите ще се увеличат с 22% (как ли беше пресметнато това число и какво ли може да „обезщети“ семействата на избитите?!) се върнаха на работа, а след тази брутална екзекуция, едва ли скоро ще посмеят да стачкуват отново. В последствие от „Лонмин“ успяха да избегнат заплащането на няколко-хилядите ранда обезщетение за семействата – миньорите всъщност нямали пряк договор и те не били длъжни да изплащат обезщетения. 

От 23 януари, 2014г. работници отново стачкуват за редовно и по-справедливо заплащане срещу своя „работодател“ „Лонмин“. Само седем дни по-късно на годишната генерална среща на британската компания акционери поискаха от ръководството да обясни каква точно връзка имат с варварското клане в Марикана. Те обаче отказаха да отговарят, като директора на британската компания за добив на платина заяви лаконично, че „каквото има да каже, ще го каже само на Фарлан“ и срещата протече с отчитане на повишаването на печалбите, дискусия как да се свият разходите (очевидно като се разстрелва всеки работник, който си поиска заплатата) и прочее много по-важни теми.

Беше доказано, че:

 • Представителите на „Лонмин“ и полицията са планирали потушаването на стачката съвместно, като първо са обсъдили политическите последствия от кървавото потушаване 
 • Частната охранителна компания, наета от „Лонмин“ е предоставила оръжие, техника и общо 500 души, които да помогнат на местната полиция
 • Охранителите на „Лонмин“ са били въоръжени с оръжия, заредени с бойни патрони и разположени около мините в деня на клането

Нещо обичайно за капитализма. Нещо „нормално“, нали? Корпорациите притежават, като роби, своите работници, печалбата е най-важна. И всичко това е възможно, когато си „купиш“ един-два политици, които да лобират в твоя полза. 

В България съдбата на миньорите е не по-лека. Ако клането в Марикана е нещо, което наблюдаваме от векове в Африка, където диамантите, златото и платината, от които се правят блестящите и красиви бижута струват живота на деца и хора, работещи за по долар-два на ден, то в уж цивилизованите държави се действа на принципа за неосъзнатото робство. Тоест, ние всички сме не по-малко роби, но когато не го осъзнаваме не се съпротивляваме. И не ни пука за „чернилките“ в Африка. Даже се радваме, че общия ни „робовладелец“ демонстрира „превъзходството на бялата раса“!

Но, когато се случи нещо като трагедията в Ораново няма как да не видим аналогията. Собственика на мината си „спестил“ от средства за подсигуряване на безопасността в рудника, включително се чу, че дори каските са били дефицит, рудника се срути и погреба живи миньорите, а собственика не можеше да бъде открит, тъй като се оказа, че не е в България. Бил на почивка на някакъв тропичен остров.

Днес отново масово се изкупува Маркс. Преди три години на места в Германия дори бяха изкупени абсолютно всички екземпляри на „Капиталът“. Едни четат, за да разберат къде е сбъркан капитализма, други, защото търсят неговата алтернатива, а трети, само за да разберат, защо се оказва, че Маркс сега е по-актуален от всякога, както написа на скоро един колумнист в изданието „Форейгън Полиси“ – „Marx Is Back“. 

Очевидно в 21в. все още има роби и робовладелци, все още „Великите сили“ са готови да избият милиони граждани на суверенни държави, за да постигнат имперските си цели. А хората – работят срещу жалко заплащане, не са чували нищо за идеята за всеобщ корпоративен данък и зависимост на заплатите според печалбата на компанията – тоест, щом работниците изготвят чрез труда си продукция, носеща стотици милиони печалба на „капиталиста“ не може да работят за долар-два на час. Но къде са профсъюзите? Специално в най-демократичната държава (имаща тази претенция), която изнася капитализма по цял свят те бяха унищожени умишлено до края на 1950-те. За да няма кой да защитава работниците. Нека продължаваме да работим като роби (каквито фактически сме, но не го разбираме), да се кланяме, пак подчертавам – в 21в., на царе и папи и богове, които ни гледали от небето и за това, че страдаме щели да ни възнаградят като ни пуснат в своят „Рай“. А техните любимци ще ни морят, доят и експлоатират, защото са „богопомазани“. Ето, кралицата на Великобритания, например, наскоро се оплака, че ще трябва да харчи по-малко пари (на данъкоплатците), тъй като горкичката вече е похарчила всичките си „спестявания“ и не може да си плаща отоплението в замъка, което възлиза на над 1 милион паунда годишно. Криза, брат, духовна, морална, икономическа и капиталистическа…

11 коментара to “Жертви на Капитализма: Разстреляни, защото си поискаха заплатите”

 1. То тук и при мраксизъма го имаше. Та са се същите.

 2. „Жертви на Капитализма: Разстреляни, защото си поискаха заплатите“

  „Червенокож изверг скалпира бледолика монахиня“

  Заглавия и послания от този тип, би трябвали да крещят в лицето на всеки интелигентен човек – НЕ ЧЕТИ ПО-НАДОЛУ!

  Поради някаква причина съм безкрайно скептичен към генерализации и лозунги.

  Като оставим на страна идеологическата диария и емоционалната пропаганда на автора, ще успеем да видим, че в цитираната статия всъщност се описва едно престъпление, чиито престъпник не е наказан.
  Без да е проведено разследване или съдебно производство, автора на статията се изживява като някакъв световен съдия и категорично обявява за виновен не подсъдимия, а социално икономическият строй на държавата в която е извършено престъплението. Не мога да не коленича пред подобен гении и острота на мисълта!
  В коя капиталистическа държва с републиканско управление, където има върховенство на закона и разделение на властите, някой може да отнеме човешки живот безнаказано? В никоя!

  Интересува ли ни каква религия, националност или икономическа идеология изповядва престъпника, или много по-важното, съществено и логично развитие в случая е престъплението да бъде разкрито – причината установена и сътветстващото наказание отсъдено.

  Капитализъм?
  И къде го видях този капитализъм? В ръцете на шайка убийци които правят каквото си искат, защото държавната политическа мафия им го позволява?
  Подбудителят не е капитализма, а въпросната държава, която собственоръчно е създала благодатната почва за развитието на злокачествените тумори на клиентелизма, монопола, корупцията и беззаконието.
  ЮАР е длъжна да защити данъкоплатците си, но не го прави, защото е продадена и купена. Продадена е за да може политическата класа да напълни джобовете си. Купена е за да има монополизация на пазарите. Монополизацията води до мигновенна и окончателна смърт на капитализма, защото свободният пазар е кръвоносната система без наличието на която капитализъм е невъзможен.

  Капитализмът е икономическа система, при която търговията, индустрията и средствата за производство се контролират в условията на пазарна икономика. Основни характеристики на капитализма са конкуренцията и сводния пазар на труда. В капиталистическата икономика участниците в пазара определят цените на активите, стоките и услугите.“ – Нито едно от тези условия не съшествуват в ЮАР!

  Южноафриканската република официално се води „демократична парламентарна република“, но има един дребен ДЕТАЙЛ. За разлика от демократичните републики, президентът на ЮАР изпълнява и функцията и на министър председател. Един диктатор който собственоръчно назначава всички ключови фигури и министри, афишира себе си като демократичен и на всичкото отгоре републиканец! Смях!

  • „В коя капиталистическа държва с републиканско управление, където има върховенство на закона и разделение на властите, някой може да отнеме човешки живот безнаказано? В никоя!“ – ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА СЕ СЛУЧВА ТИ СЛЯП ГЛУПАК!

 3. на някой капиталистически изчадия нещо не им се нрави истината

 4. Погледнете нещата от другата страна. Факта че убиват невъоръжени не ви ли е достатъчно да се замислите да пиша ли ДЕБИЛИ.

 5. Промити комунистически мозъци

  • Точно под тая статия по-добре се скрий, защото „идеологическите рамки“ тука не минават, дебил. Кой те знае и ти какъв си капиталист, някое неграмотно барманче!

 6. Наистина ужасно престъпление ! …
  А навремето другарите никога не допускаха да се случват подобни неща. Само врагът разпространяваше разни клевети …
  Днес и аз също си купих Маркс. И възнамерявам да си възобновя партийната книжка. Писна ми вече от тия царе, папи и богове. Ами така де, само ни лъжат. А преди имаше само един първи секретар и това е.
  Само не мога да си обясня как тия, които измислиха комунизма, точно те сега ръчкат младежите да ни викат „червени боклуци“. Колкото и да се напъвам, не мога да го проумея …

 7. Капитализмът и комунизмът нямат човешко лице. И в крайна сметка, след като вашият уеб сайт подкрепя българското правителство (на Орешарски), защо не напишете нещо относно социалната му политика? Какво правят от БСП по въпроса с експлоатацията, масово неосигуряване на работници? Аз ли се лъжа, или тази партия е 16 години във властта след 1989 г.? Да, капитализмът е гаден, а по-лошо е, когато „социалистическа партия“ трупа богатства на гърба на народа. И вие, за съжаление, я подкрепяте в това начинание. Една медия трябва да е критична към всяка партия и всяко правителство и да защитава правата на всички хора.

 8. Отново истинска журналистика каквато само Алтер Информацион имат в миризливата ни държава на ПРОСТИТУТКИ-ЖУРНАЛИСТИ!

 9. Изобщо нашите медии са под строга цензура! Не се отразяват каквито и да са събития, които се отнасят до престъпленията на войстващия капитализъм! Така както не се отразяват и събития свързани със Соц;партия! Някой да е разбрал, че на конгреса на БСП са присъствали 21 посланици на различни страни??? Това бе скрито, както от БНТ, БТВ,Нова ТВ така и от другите телевизии! Защо!
  ?????

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s