ЕС: Евтини приказки, скъперничество и двойни стандарти

Миг преди началото на новия програмен период на ЕС (2014-2020) България вече бе предупредена, че ще има забавяния по изплащането на еврофондовете, тъй като евробюджета бил на червено

anti-eu2

В ЕС наистина царят евтините приказки и сметкаджийсвото, както каза публициста Юрген Рот наскоро. През изминалия програмен период (2007-2013) България трябваше да получи 6.7 млрд. евро от фондовете, а към 2013г. сме получили всичко на всичко 2.5 млрд.евро. И за да си спести Европа от това да плаща всичко договорено на територията, която с неохота, но от няма и накъде, завладя в своята стратегическа диаспора, постоянно слушахме как сме най-корумпирани и как всеки ден може да ни спрат парите по дадена програма. Но кой е виновен, че сме се продали толкова евтино и сме безропотни телета?

Бюджета на ЕС наистина е на червено. Не случайно през октомври миналата година Централната банка на ЕС подписа договор за суап-сделка с Китай, според който евросъюза може да разчита на 45млрд. евро в идните 4г.

Това е показателно. ЕС се обърна към Китай, защото в този момент САЩ беше изправена пред фактическия фалит. Сделката беше за 350млрд. китайски юана, равняващи се на 45млрд. евро. В същото време ЕС, както винаги, използва аргументите на войнствената реторика, за да ограничи и саботира икономическото влияние на Китай в Европа. А Европа е част от света и от глобалното разширение на китайското икономическо влияние. Всъщност, самата сделка за пореден път разшири икономическата граница между Европа и Китай. Същевременно Китай не остава длъжен на Европа и САЩ и заедно с Русия прави всичко възможно да премахне долара от позицията му на световна резервна валута. Китай дори обвини господството на долара и еврото за световната икономическа криза. И не са съвсем несъстоятелни подобни обвинения, въпреки, че нещата са далеч по-прозаични: опитните измамници от „Джей Пи Морган“ извършиха измами, които доведоха до рухването на „Уолстрийт“ и последвата глобална криза. В края на 2013г. дори се оказа, че въпреки доказателствата за вината на „Джей Пи Морган“ няма да има осъдени, тъй като е постигнато споразумение между тях и властите в САЩ…

Но да оставим фактите и да акцентираме и над лицемерните приказки и лъжите на ЕС и техните трабадури у нас. „Печели или губи България от членството в ЕС“ е въпрос, на който всички си отговорихме. Продължаваме да слушаме, че подаянията, които ЕС ни подхвърля, за сметка на това, че държавата ни е в диаспората на НАТО и САЩ, са огромни печалби за българската икономика. Това, обаче, съвсем не е така. Да не изброяваме всички действия, които доведоха до тежки загуби за нашата икономика и които бяха наложени от ЕС по време на „преговорите“ (това не бяха никакви преговори) между България и ЕС за членство в съюза. Като цяло, най-големия атестат е БВП на България. За периода 2007г.-2013г. той се е повишил едва с 10%, докато за същия шестгодишен период преди приемането ни увеличението му беше с цели 40%. 

Колко евтини са приказките на Европа и сметкаджийството им лъснаха и в Украйна. Първо Украйна не е била канена да стане член на ЕС и никога няма да бъде поканена. Нима мислите, че след като „старите“ държави-членки ругаят по „източноевропейците“ и дори ограничават достъпа ни до страните си или войнствено заявяват подобна готовност искат още 50млн. източноевропейци в съюза? Просто Европа искаше да откъсне корените на руската империя, които идват именно от Киев, но да не плаща нищо. Същевременно Путин просто извади тези пикливи 15млрд. евро, които бяха нужни на Украйна, без, за разлика от МВФ, да извива ръцете на Янукович и намали цената на газта за Украйна с 40%. Асоциация не последва, разбира се и стигаме до ситуацията днес. „Митингова демокрация“ и празни приказки за „загрижеността“ на европейците за Украйна, демокрацията и нейното „евроатлантическо светло бъдеще“.

Мита за това как ще завалят инвестиции и евра заради ЕС просто рухна само няколко години след присъединяването ни в съюза. Средствата от еврофондовете могат да бъдат разходвани само за конкретни цели като строителството на магистрали, например, което обаче не води до реален икономически растеж. И въпреки, че получаваме най-малко средства от всички държави-членки се превърнахме в боксовата круша на всичко европейски лидери и чиновници. Постоянно ни размахват пръст за корупцията, ромите. Корупция има навсякъде и тя достигна рекордни за Европа нива – 323 млрд. евро, според доклада на ОЛАФ.

Хайде сега да сметнем как България, която от договорените 6,7 млрд. евро за периода 2007г.-2013г. е получила едва 2,5млрд. към 2013г (oколо 31% от договорените средства…) всичко на всичко, а е виновна за ширещата се и увеличаваща се корупция в ЕС? Дори всичките тези 6,7млрд. да бяхме „откраднали“ на фона на 323 млрд.евро годишно загуби заради корупция в ЕС са просто жалка сумичка. Която ние, така или иначе, не сме „откраднали“, а и не сме и получили въобще.

Франция ни обвинява за това, че не сме интегрирали ромите, докато тя ги експулсира в пълен разрез с европейското законодателство, но същевременно получава годишно 4млрд. евро по програмите за т.нар. „ромска интеграция“, а най-бедната държава в ЕС – България получава годишно по тези програми едва 34млн.евро…

Лицемерие и двойни стандарти.

България ще получи най-малко пари за новия програмен период (2014-2020),

но още от сега ни предупредиха, да си знаем, че щяло да има забавяния по изплащанията на средствата. Защо ли предусещам, че ще се случи както и през изминалия програмен период и от всичко договорено и предвидено пак ще получим има няма 20-30%…

 

Aвтор: Березов

5 коментара to “ЕС: Евтини приказки, скъперничество и двойни стандарти”

  1. А колко ни е членския внос в ЕС? май няколко стотин милиона годишно! И като ти получават не питат дали са от корумпирани или не!

  2. западният свят е създаден в този му вид да лови шарани и да ги разкоства ,а ние се оказахме от най- големите

  3. Що за жалък сайт е това? Няма смисъл да казвам защо статията е тъпа и малоумна при положение, че е манипулативна. Хора, бягайте от тая БСП-арска пропаганда, докато можете!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s