Американизацията грохва пред традициите

Фактът, че всяка година на 14 февруари усилено се дискутира дали е редно да празнуваме Свети Валентин или Трифон Зарезан сам по себе си говори, че българите са чувствителни към своите традиции и обичаи

trifon-zarezan6

В последните двайсетина години усилено се прави всичко възможно българите да се превърнат в поредната безмозъчна консуматорска нация, но това трудно може да се случи с толкова древен народ като нашия.

Доколко всъщност успяха да ни „американизират“ е спорно – в много отношения живеем като западните консуматори, но си оставаме българи. Може да ядем хамбургери, но си държим на баницата. Може да сме в  НАТО и ЕС, но пък все още наричаме руснаците „братушките“. Всички стари традиции, обичаи и духовни нрави сега силно се отричат или пренебрегват – не сме били „модерни“. Но ние сме държава на 1300г. все пак, трудно е да поамериканчиш народ като нашия. 

В цялата ни история сме били под влиянието на едни или други сили – германци, руснаци, американци…

Но си оставаме българи, празнуваме нашите празници и пазим своите корени. В това отношение сме ревниви. Това е единствената ни надежда – да не се отречем от своя дух, своята идентичност.

Свети Валентин много ми напомня на това как преди не празнувахме Коледа, а чакахме Дядо Мраз. 

През 1970-те години на миналия век България беше износител номер едно във света на вино! Българите се славим с нашите лози, с хубавото вино, което и до днес произвеждаме. За това празника на лозарите винаги е бил много специален за нас. 

Противоестествено е да се съюзяваме и подражаваме с западната цивилизация, просто защото тя не само е чужда за нас, но и през цялата ни история е била против нас. В „Сблъсъка на цивилизациите“ гениялния американски писател Хъnтингтън прогнозира, че през 2100г. България ще е в Източноправославната цивилизационна група. Какво по-естествено от това? 

Наздраве!

5 Коментари to “Американизацията грохва пред традициите”

 1. Нека не се поддаваме на чужди и зловредни влияния.
  Освен казаното по-горе, 14 февруари е успение (или представление) на св. Кирил Славянобългарски или по-известен като св. Константин-Кирил Философ.
  При сатанистите това е денят на мъртвите, а в САЩ св. Валентин се почита като покровител на хомосексуалистите.
  Нямаме нужда от чужди модели за подражание. Имаме си достатъчно добри традиции
  гр. Шюмянъ (както пише на стара картина в едно от градските читалища)
  14.02.2015 г. по Християнского летоброене (7520 г. от последната корекция на Българския календар.)
  (По този въпрос има податка във филма „Петър Велики и неговият син Алексей” от документалната поредица „Тайните на века”. В него дикторски глас съообщава: „Указ от 20.12.1699 г. за новото летоброене формално прокарал паралел между старото и новото време. Отпразнувайки на 01.09.1699 г. настъпването на 7208 година по старото летоброене, Петър заповядал на 1 януари отново да се празнува новата 1700 година. И по-нататък в Русия да се броят годините от Рождество Христово, както е и в другите християнски държави.” И веднага следва горчивата констатация: „В тези дни Петър извършва главната грешка на своя живот, същността на която ще осъзнае едва години по-късно. Решението да бъде зачеркнато миналото, зачеркнало и бъдещето.”)

 2. „В цялата ни история (на държава от 1300 години, а и много повече) сме били под влиянието на едни или други сили“ ?!
  Ако можеше да чуе тази дебелоока манипулация, прадядо ми ще се обърне в гроба. Но защо е нужна тя на заявилите се като атеисти сътруднуци на сайта ? За да ни обяснят, че когато става въпрос за „източноправославната цивилизационна група“ те не са чак толкова против тази деноминация. Там ще можем свободно, без да се страхуваме да даваме израз на възгледите си в присъствието на „братушките“, братята сърби и братята гърци…
  Господа информатори, които все пак уважавам. Не ни правете агитация и оставете всеки сам да прецени дали България изобщо трябва да принадлежи към някаква „цивилизационна група“. И поради тази моя молба не бързайте по ваш адет да ме наричате „дебил“, защото дебилите лесно се оставят да бъдат манипулирани. Аз нямам честта да съм от тях.
  Наздраве!

  • Прав си, трябва да се уточни – след Освобождението. Хайде да направим една ретроспекция на последните 100г. от нашата история – Русия ни освободи от Турско робство; после си внесохме Цар и станахме монархия; после бяхме 2 пъти с Германия, като втория път се опитвахме да сме и нацисти; после станахме комунисти и от монархия станахме република; после от комунисти станахме евроатлантици…
   Тъй, че да – тези приказки как България не е нужно да се причисли в която и да е цивилизация звучат неадекватно. Да, на 1300 години сме, но не сме си никак самодостатъчни днес, не сме никакъв фактор, а ти твърдиш, че едва ли не ние сме някаква отделна „цивилизация“.

   • Братле, не искам да злоупотребявам с твоето търпение, но съм длъжен да ти отговоря.
    Ако под израза „не сме си никак самодостатъчни днес, не сме никакъв фактор“ имаш в предвид материалната ни мизерия, трябва да си дадеш сметка, че човекът има не само материална, но и духовна същност. Хубава статия сте предложили за традициите ни, но не отчитате, че от друга страна до голяма степен българската духовност „грохна“ пред материализма,с който особено напоследък бяха измамени всичките народи. А има един руски академик Лихачов, комуто свалям шапка, който нарича нацията ни „НАЦИЯ НА ДУХА“ и „най–древната от всички културни нации останала до днес не само в Европа, а и в целия свят“. Един достатъчен повод да бъдем мразени от другите, особено от някои …
    Лихачов е на мнение, че точно този БЪЛГАРСКИ ДУХ е най–голямата ни сила, която е запазила народа ни през вековете. А ние какво сторихме, заменихме най–ценното си за „паница леща“, за материализма. Вероятно затова и повечето от нас водят окаян живот: защото разменихме приоритетите си.
    Що се отнася до „цивилизационните групи“, един велик българин, за когото пържолите и скъпите коли не са били приоритет в живота е казал:„Сами трябва да се оправим, защото този, който ни приеме в цивилизационната си група, той и ще ни пороби!“

   • Не ти говоря, за това, че сме бедни. Ние сме си бедни от много време. Въпреки, че ако опрем чисто до парите – да, има корпорации, които вилнеят и тук, банки, чийто годишен оборот е 200пъти колкото целия ни Брутен продукт, но както и да е. Имам предвид, че ние „не сме фактор“, пак го повтарям, за да се замислиш. Какво зависи от нас, какво можем да решим, какво влияние имаме и какъв респект имаме в света – никакви. Русия, САЩ, Германия и коя ли не държава ще ни срине жалката държавичка точно за 15мин. и точно с един-два самолета. Плюс това света се глобализира – да, не ни харесва, но не може да не си част от някоя цивилизация, дори ако коментираме чисто културно. И за да те върна тотално в реалността бих казал, че въобще не сме с нищо специални и на никой не му пука дали сме на 1300г. държава или не. Ще ни ебат – айде’ да съм прям! 🙂

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s