Мръсна вода в Търновско причинила епидимия от ракови заболявания

Водата е кафеникава на цвят, а проверките установяват, че тя е с повишени нива на нитрат и манган, като при една от проверките преди две години бе установено, че нивата на манган във водата в град Свищов са цели 12 пъти над допустимата норма

download (1)

С идването на „демокрацията“ в началото на 1990-те години идва и проблема с водоснабдяването в цялата област на Велико Търново.

Жителите на над двадесет населени места се оплакват, че от зората на демокрацията до днес те нямат достъп до чиста питейна вода, а по тръбите им тече жълтеникава или кафява течност с неприятен мирис и вкус. След многократни проверки пробите винаги показват завишени нива на нитрат, манган, или магнезий, а жителите твърдят, че именно мръсната вода е причина за избухналата епидемия на ракови заболявания, а броя на онкоболните продължава да расте.

Въпреки резултатите от пробите от РИОКОЗ успокояват хората, че завишените нива на манган и нитрат във водата не са опасни и не било доказано, че причиняват ракови болести. Епидемията обаче е факт.

Поредната жалка българска гледка от българската демокрация. През 2014г., когато е „нормално“ водата да е в частни ръце не е „нормално“ жителите на над 20 населени места да получават подобна услуга и практически да нямат достъп до питейна вода в домовете си. 

Замърсяването на водите е нещо обичайно за варварския капитализъм, дали корпорациите ще мърсят водите и околната среда, или просто частния концесионер отказва да предоставя услугата нормално е все обичайно нещо, с което сме свикнали. 

Миналата година социалиста Борис Цветков пое инициатива за провеждането на референдум, с който водата в столицата да бъде върната на държавата, поради високите сметки и некачествените услуги, които „Софийска Вода“ предлага на столичани. Разбира се, всичко се провали, тъй като се оказа, че измъкване няма – столичани ще трябва да изплатят космически неустойки, ако искат да се „освободят“ от частниците…

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s