Защо псетата вият в хор срещу Унгария ?

Премиера на Унгария успя да договори изключително изгодни за страната му условия по разширяването на унгарската АЕЦ „Пакш“ с „Росатом“, но това не се хареса на Европа и САЩ

KMO_139336_00023_1_t218_215056

„Росатом“ ще инвестира над 10млрд.евро в проекта по разширяване на единствената унгарска ядрена централа – АЕЦ „Пакш“ срещу изключително ниска лихва.

Виктор Орбан се договори с „Росатом“ за разширяването на АЕЦ „Пакш“ с руска ядрена технология. Русия ще кредитира на 100% изграждането на централата, а кредитът ще се връща чрез продажби на ток от нея. Кредитът е за 10 млрд. евро и е договорен при лихва от 3,99% до 4,5%, което е изключително ниска лихва за подобен кредит.

Самия Орбан коментира договора така –

„Никога не съм сключвал по-изгоден договор“

 

Енергетика + геополитика 

Разбира се, останалите с пръст в ръка еврочиновници и лобисти веднага започнаха да извиват ръцете (по-точно да се опитват) на Виктор Орбан. Денят, в който договора бе подписан Европейската комисия веднага се нахвърли над премиера на Унгария и го обвини в „нарушение на европроцедурите“ – пуснал „Росатом“ без конкурс. Всички обаче знаем, че енергийните проекти са и геополитическа надпревара между Русия и Запада.

Така, например, не помня ЕК да се възпротиви, когато кабинета „Орешарски“ възложи на американската „Уестингхауз“ изграждането на реактор в „Козлудуй“ – без конкурс, без никакви параметри и под съмнителна технология. Изведнъж обаче протестите утихнаха – свършиха се „красивите“ и оригиални „хепънинги“, а на шепата протестиращи, които останаха вече никой не обръща особено внимание – след около 250 дни на „дежурен“ протест те се превърнаха в нещо обичайно. Част от обстановката. Ще има руския 
„Южен Поток“, за американците също се „измисли“ проект и баланса някак бе намерен….

….но

за АЕЦ „Белене“, която струвала „200 милиарда“  според хора като Радан Кънев (РБ) или пък Бойко Борисов (ГЕРБ) (реалната цена на АЕЦ „Белене“ беше окончателно заявена от ръководителя на „Росатом“ – Сергей Кириенко – 6,3 млрд. всичко на всичко) и „България няма пари за нея“ (макар, че стократно беше преповторено, че финансирането може да бъде поето изцяло от руската страна, а нашата държава да запази 51% дял) сега ще бъдем осъдени от Арбитражния съд от „Росатом“. Защото, както казах – всичко е геополитика. Слабохарактерните подлизурковци, които стоят начело на държавата ни в последните правителства ту разиграваха Русия, ту САЩ и Европа. Ту строяха „Белене“, ту беше „гьол за 20 млрд.“. Русия и САЩ ни притискаха, всяка за своите проекти и интереси, съответно водейки кампания срещу конкурентите, което тотално дезинформира и обърка ссамите хора, които дори бяха попитани като видни ядрени специалисти дали искат „Белене“ чрез референдум. А в  мъничка държава като България да разиграваш САЩ или Русия за енергийни проекти може да ти струва дори и оставката.

Не може всички да те обичат и Виктор Орбан го знае.

Сега европейските чиновници отново се опитват да извиват ръцете на Виктор Орбан – заплахи, натиск – а той съвсем спокойно за пореден път заяви, че пътя на Унгария се определя от нейния собствен интерес и ако той не съвпада с ЕС това може да значи и че Унгария ще напусне съюза. 

Появи се и невъзпитаната американска чиновничка Виктория Нюланд, изпратена по случая от Държавния департамент на САЩ. Тя специално долетя до Будупеща, за да се скара на унгарския премиер за това, че не спазвал правилата за диверсификацията на енергийните източници и била „загрижена“, че договора с „Росатом“ бил „енергийна зависимост от Русия“. А тя по начало самата централа си е с руска ядрена технология…

Разбира се, в този момент вече бяха организирани и протести, отразени като „недоволството на унгарския народ от подписания договор“. Реално – не повече от 3 000 „недоволни“ от изгодния за Унгария договор с „Росатом“ на протест, организиран (и то в почивен ден – неделя) от лявоцентристка опозиция. 

Г-жа Нюланд отлетя към Украйна, където малко по-късно прати ЕС „да си го начука“ в телефонен разговор, който беше разпространен в медиите. Европейските плъхове се разцвъркаха – според Ромпой това изказване е „недопустимо“, Виктория Нюланд и САЩ се направиха на „засрамени“ и една седмица се извиняваха на своите европейски партньори.

Знайни и незнайни песове сега вият и лаят по унгарския премиер Виктор Орбан. Като почнем от претенциите на Световния Еврейски Конгрес, че Виктор Орбан и унгарците не се чувствали достатъчно виновни за Холокоста и преследването на евреите през Втората световна, минем през европейските чиновници, банките, монополите и корпорациите, които Виктор Орбан изрита без никакво колебание от Унгария и стигнем до…онези пет платени келешчета в София, които организираха „протест“ пред посолството на Унгария (снимката долу) – защото те били „зелени“, против ядрената енергетика са и са солидарни и загрижени за „горкия“ унгарски народ, който впрочем може само да ни бъде за пример, както и самият Виктор Орбан. Но те са на надник при господин Прокопиев и това реално не ги вълнува.

125

Сега гарантирано тока на унгарците ще поевтинее с 13% ( когато развиваш енергетиката си, а не я унищожаваш под натиск от същите тези псета, който вият срещу Орбан, може да се намали цената на тока, а не, по „бюрократичен“ път). Унгария ще получи свежа и сигурна инвестиция от 10 млрд.евро срещу нищожна и символична лихва между 3,99% и 4,5%, унгарски фирми също ще вземат участие в проекта и тъй като проекта ще се изплаща посредством продажбата на ток за обикновенните унгарци той няма да струва и един форинт.

15 коментара to “Защо псетата вият в хор срещу Унгария ?”

 1. кефи ме.самостоятелност не гъзолизци кът наще турце давци

 2. никой не ги е карал да влизат в европейския съюз,тука има закони и ако не ви изнасят,бегом при СССР,там ще ви е мноого добре…

  • „Тука има закони“ – тъп аргумент, в Унгария няма ли? И какво – и великобританците ли да отиват „В СССР“ след като със всеки изминал ден все по-често говорят за напускане на изгнилия ЕС, който се превърна в беззъбия пудел на САЩ. Значи щом Великобритания ще реши дали да напусне ЕС чрез референдум явно КГБ,ПУТИН, КОМУНИСТИТЕ И РУБЛАДЖИИТЕ имат силно влияние на Острова! Д-а-а, сто процента е така! Ако след Варшавския договор се беше разтурил и НАТО сега света щеше да е много по-нормален …като изключим неизбежните войни разпалени от САЩ. Ще ми се да видя независима Европа, но по този начин едва ли ще е скоро.

 3. Росен жабата боко тиквата др. Са продажни американски едуци Жалко че народа ни е толкова заспал

 4. Абе Анонимен вие идьот ли сте тъп ли сте или сте от сосроистите ,безвожен платен лайняр…що за простотии сте писали,,,сега ще строиме в Козлодуй за 5- милярда само един блок незнаеш ли ,а що се отнася спрените блокове няма как да се пуснат без да се знае…..мдо къде стигнахе всеки с мение без да е наясно каво говори мисли ,УЖАС

 5. Унгарците са католическа държава и като някои от католическите държави те са под слабото влияние на Русия и са единни и заедно с националистът Виктор Орбан и неговото пронационално правителство,което е най доброто,което би могло да се случи в тези времена.
  Руснаците като страна с имперска политика уважават силните,сигурен съм,че уважават повече и другите католици като Полша и Чехия,които са се борили против тях през времената на СССР а на нас българите и украинците гледат със снизхождение и ни прецакват.
  Никой не ни мисли доброто,в случаят с руснаците нашето положение като държава има геостратегическо положение,затова И на Русия И на САЩ и другите им „партньори“ им трябва слаба България.
  Унгарците се намират в Централна Европа и над тях натискът не е толкова голям а и те не са турцизирани,гърцизирани,циганизирани като една България,нямат нашите противници до земите си,които са подкрепяни И от Русия И от САЩ,готови да ни извиват ръцете с какво ли не.
  „АЕЦ Белене“ е неизгодна за строеж от когото и да е,защото това са милиарди пари,които не са нужни за България а на тези,които искат да ни заробят напълно,достатъчно е да се пуснат другите „остарели“ блокове на „АЕЦ Козлодуй“,които са спрени или поне на българите им казват,че са спрени а може да си изнасят ток като преди и хората да не знаят за милиардите печалба от от износът на ток.
  Хората по света се усетиха,че няма „добри“ и „лоши“,когато се касае за лавиране между супер сили,единственият път е национализмът и отстояването на националните интереси,затова и бъдещето на народите се корени в балансирането между силна социална политика и национализъм,което познаите как се нарича.
  Руснаците са клекнали на унгарците от уважение,знаейки,че нямат близост като народи и култура и нямат руска пета колона,която да лобира за проруска политика и влияние,нямат връзките и силата,която имат в една България,на унгарците просто няма как да им правиш номера,затова правят добър бизнес с тези,които не могат да лъжат с „братската любов“,САЩ естествено гледат да точат пари от чужди държави и затова пронационално правителство значи „антиглобалистко“ и независимо от тях,което Еврейското лоби хич не го блазни.
  Национализмът на една държава и на една политическа партия НИКОГА НЕ ЗАВИСИ от чужди сили,това е в основата на силната държава,каквато е една Унгария.

 6. Унгария… По зле и от България. Същите олигарси като нашите. Обучени как да докарат народа си до просешка тояга от руските служби. Ако бяха добре, нямаше половина от работоспособните унгарци да бягат в чужбина за да оцеляват

  • Незнам къде бягат унгарците,но в Canada не виждам унгарци,но за сметка на това е пълно с българи,руснаци,гърци,румънци,и какви ли не,всички други ама не и унгарци

 7. Договорът за Белене се сключи с държавата България, а не с отделни олигарси. Това не означава, че те не са си взели тлъстите комисионни, разбира се, но все пак, централата трябва да е българска, а не на тоя или оня олигарх.

 8. Добре де… някой наистина ли вярва в това „макар, че стократно беше преповторено, че финансирането може да бъде поето изцяло от руската страна, а нашата държава да запази 51% дял“ ? Вие сериозно ли си мислите че Русия просто ей така ще ни подари 6 милиарда ? Защото сме много готини… ? Трябва да си доста прост за да вярваш в тези неща. Русия се чуди как да ми окупира и нас, достатъчно сме зависими от нея … кажат ли „край“ могат да ни насерат за отрицателно време. А някой хора продължават да се чудят как да ни заврат в Русия и да сме поредната тяхна република.

 9. Поздравления към Автора.
  Относно тезата: “ Слабохарактерните подлизурковци, които стоят начело на държавата ни в последните правителства ту разиграваха Русия, ту САЩ и Европа. Ту строяха „Белене“, ту беше „гьол за 20 млрд.““, ще добавя, че всяка една страна независимо от големината си играе своята шахматна игра на „дъската“ на геополитиката. България не прави разлика. Както в повечето страни по света, така и в България, правителството и президента са проводник на тази геополитическа битка, а не инициатор.

 10. дора …или каквато и да си там….акъла ти е колкото на една кокошка…т.е. нямаш капка акъл!!

 11. Браво на Орбан и не само за това.Който сее вятър,жъне бури…

 12. Изводът не е този, правещ се в статията. В Унгария не управлява финансова корпоративната олигархия ,както в Блъгария. Нито има олигархия, смесила капиталите си с тези на руската олигархия-също както е в България. В българския случай централата ще стане собственост на руско-българската олигархия на най-големите кланове на БСП и ГЕРБ чийто олигарси са смесели капиталите си с руските, а в Унгария ще остане собственост на държавата и на целия народ. Разбрахте ли тънката разлика?

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s