САЩ: Обмисляме нахлуване в Сирия

САЩ и Саудитска Арабия превърнаха Йордания във перманентна  „военна-база“ срещу Сирия и „оръжейно депо“ на екстремистите, територията на кралството може да бъде използвано като плацдарм за военно нахлуване в Сирия

ObamaDempseyBandar

Мирната конференция „Женева 2“ очаквано се провали. Предпоставките за провалът бяха действията на САЩ, Саудитска Арабия и останалите държави, които с действията си не оставят шанс за никакво мирно решение.

Тези държави не просто не искат войната в Сирия да бъде прекратена, те я подклаждат и използват въоръжената опозиция, предимно екстремистките групировки, свързани с Ал Кайда, които държат под контрол, за да постигнат целите, заради които изначало разпалиха войната през 2011г. И така вече няколко години поредната война за ресурси не стихва. 

Map of SyriaВойната в сирия не избухна просто от нищото. Тя избухна след редицa добре организирани провокации и атентати от граничните райони на Йордания и Турция , които доведоха до започването на войната. Но преди всичко държавите, които спонсорират и ръководят тази война започнаха да складират оръжие и боеприпаси в кралство Йордания и пограничните райони на Турция. Ордите от екстремисти нахлука през сирийската граница и повече от година след началото на войната западната преса не спираше да ги определя като идеалити, желаещи да освободят сирийския народ от „злия Башар Асад“. Конфликта обаче се проточи, тъй като Башар Асад се оказа по-твърд противник, отколкото те очакваха. Вече света виждаше, че това не е „гражданска война“, а война между наемна армия,  по етнически състав,  според анализите на германското разузнаване, съставена от едва 5% сирийци. Армия, която коли и беси християни и мирни сирийци, спонсорирана и въоръжавана от САЩ, НАТО, Турция, Саудитска Арабия и др. 

Още дори не бе започнала международната мирна конференцията „Женева 2“, когато източници от Йордания разкриха, че Саудитска арабия е наредила  складираните отдавна в Йордания зенитни ракети да бъдат подготвени за наемниците в Сирия.

„Wall Street Journal“ цитира един от йорданските източници, според който

„Руско производство противотанкови ракети и китайски преносими противо-въздушни системи са складирани в Йордания и Турция и ще бъдат доставени на сирийските бунтовници“

В последствие стана ясно, че шефа на саудитското разузнаване, принц Бандар Бин Султан е убедил президента на САЩ да възобнови подкрепата си за агресията си в Сирия, след като временно принца и американския президент имаха спорове относно удачността в това да се въоръжават и подпомагат екстремистки групировки, които в крайна сметка в момента вършат добра работа срещу Башар Асад, но всъщност са много по-опасни и по-враждебно настроени към САЩ, отколкото сирийският президент. На 30 януари принц Бандар Бин Султан и Барак Обама са провели среща в столицата на Йордания – Аман, на която са преодолели своите спорове и са договорили съвместните си действия в Сирия за напред. Обама се съгласява с принца да бъдат доставени зенитни ракети на наемниците и от своя страна изпълнява ангажимента да предостави финансова подкрепа. $3 млн. долара са преведени незабавно. 

Този петък Обама обеща да се разплати и с йорданския крал,

чиято държава, както отбелязох, от началото на конфликта се превърна в американска военна база срещу Сирия. Барак Обама ще се нуждае и занапред от „гостоприемството“ и „разсеяността“ на Крал Абдула II и е обещал да се отплати така:

isdk

Крал Абдула и принц Хюсеин посрещат американския президент Барак Обама в Йордания

В същия ден Джон Кирби – говорителя на Пентагона даде ясно да се разбере, че САЩ не се е отказала от опцията за военна инвазия или интервенции в Сирия и обмисля подобни действия. Говорителя на Пентагона обяви пред медиите, че министерството на отбраната на САЩ разглежда опцията за изпращане на американски военни в Сирия.

Саудитска Арабия пък никога не е спирала да призовава за война и военни удари срещу Сирия. Кралството заявява, че смята да наклони баланса на силите в полза на, иначе губещите позиции и авторитет „бунтовници“ подлагайки сирийската територия на масиран обстрел с тежко оръжие и противодействие срещу сирийската бойна авиация.

Запада и техните съюзници в Близкия Изток не искат войната да свърши – не и ако Башар Асад остане на власт. Дори не искат той да участва в избори. Президента на Сирия предложи да бъдат проведени законни избори, поставени под контрола и наблюдението на международната общност, но те не приеха това, а заедно с марионетната си опозиция в Сирия заявяват, че може да има избори, само ако Башар Асад не участва в тях. Тогава САЩ ще инсталира „марионетно“ правителство, ще подкупи неговите министри и президент и ще могат да постигнат целта си да изградят своя газопровод, чийто маршрут включва и Сирия, а Асад отказа да се включи в този проект, даже тъкмо напротив – реши да се включи в Руско-иранския конкурентен. Останалото е кървава история…

 

 

Автор: Уго Чан

One Comment to “САЩ: Обмисляме нахлуване в Сирия”

  1. (Автора) има някои дребни правописни грешки, извинявам се, но бях много уморен, а исках да обхвана доста неща в статията.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s