Парите не са проблем, пари няма!

САЩ и Европа не могат да дадат нужните $ 35 млрд. на Украйна дори и да имаха реално намерение да го направят

 A woman walks past burnt trucks near parliament house in Kiev

Визитите на европейски лидери, посланици и чиновници, американски сенатори и държавни представитители в Киев и срещите им с „мирните демонстранти“, както и публичните заявления за подкрепа не са намеса във вътрешните работи на Украйна ли? След себе си те оставяха празни надежди и цинични обещания, че целта им е да помогнат на Украйна.

Кацнали като лешояди в Украйна всички ключови сили, които дирижираха свалянето на Виктор Янукович бяха длъжни да заявят кой опозиционен лидер контролират, за да демонстрират пред останалите участници в действието, че и те имат влияние над събитията в Украйна. И в бъдеще да се знае каква роля и принос са имали, за да не им се оспорва правото на парче от апетитната мръвка, когато дойде време тя да се подели.

Водена от желанието си да увеличи влиянието си на Изток, както и да възвърне влиянието си като цяло над бившите полски части на Украйна Полша „привикваше украинския посланик“, а като свое протеже в Киев посочи лидера на опозиционната партия „Баткивщина” – Арсений Яценюк. Външния министър на Полша бе заявил, че наставлява Яценюк по телефона.

 Днес делегацията на Европейският парламент (ЕП) се завърна от Украйна и даде пресконференция, на която бе обявено, че „се надяват” именно Яценюк да бъде следващия премиер на Украйна (това също не е никакво вмешателство).

Трудно е да изброим всички официални лица, които кацаха в Киев, за да се срещат с протестиращите и управлението на страната и да заявяват своята „загриженост за демокрацита“ и безрезервна подкрепа в борбата на радикализирания от неофашистки радикали протест за присъединяване на страната в Европейския съюз. Всичко това беше една бутафория, пародия. Докато националистите в Европа палят и изхвърлят флаговете на Европейския съюз, да не споменаваме, че дори държави като Великобритания заявяват регулярно, че им е втръснало и са склонни да напуснат съюза, в Украйна неофашистите са първи радетели за „евроатлантическо бъдеще“. 

Западните „гости“, които идваха в Украйна влязоха в ролята на търговски представители на несъществуващия (за Украйна) продукт наречен Европейски съюз. Те са като онзи досадник, който се залепя за вас и ви предлага да си купите тостер на супер цена, облъчвайки ви, рецитирайки всички екстри, които тостера има. Или онзли Хорст някой си, който от години насам предлага ножове, рендета и всякакви домакински артикули от телевизионния екран. Просто не спира да говори, да повтаря едно и също. Разбира се рекламата надхвърля далеч действителните качества на самия продукт.

В случая с Украйна обаче по-скоро се рекламира нещо, което никога няма да й бъде дадено – спасение от фалита и членство в ЕС. Дали наистина ЕС ще приеме някога Украйна, след като вече си има достатъчно „българи и румънци“ – слаганите под общ знаменаател източноевропейци, живеещи в задния двор на европейския дом. Значи ЕС иска още 50 млн. източноевропейци (половината от които грабнаха калашници и не искат в ЕС) и практически фалиралата им държава? И Русия и Запада е карат кой да я спаси от фалита, осигурявайки и финансови кредити? По-скоро Украйна се превърна в новата Сирия. Силно се съмнявам, че ЕС някога би приел Украйна в и без това тънещия в собствени проблеми съюз. 

Запада няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Украйна, отчитат анализаторите

Красивите приказки свършиха. Едно е да финансираш хора като боксьора Кличко и останалите „опозиционни лидери“, съвсем друго е да изпълниш обещанията, които директно и чрез тях даваш на отчаяните украинци. 

Точно няколко дни бяха нужни на назначеното про-западно правителство в Украйна, за да пресметнат колко пари са нужни на страната. Те  обявиха сумата от  $ 35 млрд., а анализаторите са категорични, че Запада не разполага с подобни средства. Да не забравяме огромния външен дълг на САЩ и икономическите проблеми на световната суперсила, както и факта, че реално, освен Германия, Европа не е излязла от рецесията, а икономистите смятат, че на Европа ще е нужно минимум десетилетие, за да излезе от кризата.

Малка България получава най-малко пари от всички държави-членки от европейския бюджет, а какво може да очаква Украйна от ЕС?! Друг е въпроса, а и е съществения, какво очаква ЕС от Украйна – достъп до огромния й пазар, достъп до плодородните земи на страната, отваряне за западните олигополи и банки и тн. Войната за Украйна е икономическа.

Да не говорим какви изисквания поставят ЕС и МВФ. Как ли ще реагират крайно-десните радикали и партиите им на „молбата“ на ЕС Украйна да приютява ромите, жителстващи в съюза, за което Янукович на драго сърце подписа указ в периода преди насрочената във Вилнюс асоцация по „Източно Партньорство“ и всички останали молби, изисквания и приятелски съвети? Пука ли им въобще на тези, които накрая вече дори излизаха на „Майдана“ с пистолети в ръка за изискванията на МВФ – добре познатите мерки, които опита на гърците и ирландците (премиера на Ирландия дори нарече „спекуланти“ и „рекетьори“ фонда) потвърждава, че само задълбочават икономическата и социалната криза в страните, а целта е лихварите от МВФ да паразитират над тях, хранейки се с десетилетия от огромните лихви по отпуснатата „помощ“? 

Именно, когато МВФ започна да извива ръцете на Янукович и да поставя неизгодните си условия, срещу които да отпусне кредит на Украйна, бившия президент на страната се отказа в последния момент от асоциацията с ЕС. Русия пък предложи $ 15 млрд. и намаление на цената на газта за Украйна с цели 40%. Янукович успя да издейства и бъдещи огромни инвестиции на Китай, които да подпомогнат затъналата икономика. Разбира се, отново се появиха онези мистериозни снайперисти, които стреляха по мирните демонстранти във Венецуела, Арабската пролет, Сърбия и протеста ескалира до крайна степен тъкмо навреме – малко преди края на Олимпиадата в Сочи. И докато Путин гледаше хокей визитите на „загрижените“ западни политици продъжаваха с пълна сила. Срещаха се и с Янукович и го притискаха да предприеме действия по договаряне на кредит от МВФ. Един вид силово го принуждаваха да избере именно МВФ за „спасител“ на Украйна. Сега на мястото на олигарха Виктор Янукович поставиха свои послушковци, пак олигарси. А половината украински народ реално вярва, че предстоят промени и са изправени пред „цивилизационен избор“ да влязат в Европейския съюз.

Сега обаче дойде време Европа и САЩ да „спасят“ Украйна, а за това са нужни  $ 35 млрд., както пресметна и.д. финансов министър Юрий Колобов. А нито САЩ, нито Европа разполагат с тези средства, или въобще биха ги дали. Нали си имат фалиралата Гърция, която може да напусне Еврозоната и това да доведе до нейния крах. Фактически става въпрос за сума, съпоставима с обема на средствата за трета международна програма за Гърция, преговорите за която Еврогрупата със всички сили се старае да отложи.

Иначе ръководителя на МВФ, Кристин Лагард, обви точно ден след свалянето на Янукович от Върховната Рада – в противовес с действащата конституция, заяви че фонда е готов да „помогне на Украйна“. Барозу обяви, че ЕС е готов веднага да даде на Украйна „цели“ 600 милиона евро, а експертите считат, че евросъюза няма да отпусне на страната повече от мизерните 2 млрд. евро. Все пак, засега ЕП обяви, че е възможно да отпусне около 20 млрд. евро, останалите разчитали да бъдат отпуснати от САЩ и МВФ. И трите „спасителки“ обаче или нямат желание, както МВФ, или просто не могат да си го позволят. САЩ примерно имат възможност реално да окажат финансова помощ на Украйна – по оценка на европейски експерти между 1,5 и 8 милиарда долара…

Най-вероятно след като прилапат Украйна западните лиери/МВФ биха отпуснали на страната не повече от 15 млрд., само за да предоставят помощ равна на тази, която Русия е готова да предостави. Няма да е изненада, ако дори и не изравнят обема на помощта си, съдейки по добре познатия ни “евроатлантически” пазарлък и скъперничество. Както каза Юрген Рот наскоро – „Европа говори красиви приказки, но става въпрос за сметкаджийство“. 

МВФ междувременно отново предостави списък с изисквания, малко по-брутален от този, който принуди Янукович да откаже асоциацита към ЕС и който беше коригиран в последствие от МВФ, след като Русия предложи десет пъти по-добри и изгодни условия за кредит, сред които

увеличаване на пенсионната възраст с две години за мъжете и три за жените, както и замразяване на пенсиите, повишаване на цената на газта – с 50% за общински предприятия и двойно за потребителите, увеличаване цената на електроенергията шоково – 40%, увеличение на акцина на бензина с 60 евро, поскъпване на транспорта с 50%, да не се увеличава жизнения минимум, масова шокова приватизация (резултатите, от която са на лице у нас), премахване на държавната подкрепа за закупуване на учебни пособия на учениците, премахване на мораториума за придобиване на земеделска земя от чужденци…

На нарочените за спасяване – честито. Очаквайте в средата на мандата на следващата власт в Украйна нови масови демонстрации на отчаяни и вече излъгани и от Русия и от Европа гладни украинци. Иначе – чудесата не спират! Три дни след като бе освободена и се появи при протестиращите в инвалидна количка Юлия Тимошенко проходи в американското посолство!

За пореден път посолството на САЩ е замесено в поредното чудо на демокрацията. 

3 Коментари to “Парите не са проблем, пари няма!”

  1. Реална преценка на ситуацията! Не съм адвокат на Русия, но единствено не ми стана ясно по какъв начин украинците са излъгани „и от Русия“, както е казано в края на статията.

    • Просто, защото и Русия и Запада преследват една и съща цел в Украйна. Нима се карат кой да спаси Украйна ли? 🙂 Не мисля.

      • Решително отхвърлям мнението като необективно. Или ще ме убедите, че Украйна граничи по някакъв начин със САЩ или с Чифутистан ? Или че от населението ѝ американочифутите са подобен процент като този на етническите руси ? Но ако това не е така, майкя си ли дирят там ?! Какво ли не направиха, за да ръчкат т. нар. „опозиция“ и някакви „фашисти“(които вероятно са про–полски националисти), а сега реват до небето, че Украйна щяла да се разцепи …
        Целта на „Запада“ е ясна – НАЛАГАНЕ НА ТЯХНАТА ВЛАСТ В ЦЕЛИЯ СВЯТ ! Дори и ако може НАТО да стъпи в Крим до военноморската база на русите ! Е да, но не ! И на привидно търпеливия Путин му писна да си затваря очите пред безобразията на тази СВЕТОВНА ДИКТАТУРА ! И то, когато огънят пропълзя до неговата собствена черга. Би трябвало да е „дебил“, ако не предприемеше мерките, които вече разпореди. Прави му чест, че застана открито срещу световната мафия ! Бих му пожелал само успех и твърдост, вместо да говоря глупости …

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s