Мишки в лабиринт

Редица високопоставени лица, бивши държавници на САЩ и анализатори отчитат, че тоталната липса на ясна политика и собствените грешки на Запада са довели до напрежението в Украйна и рискът от нова война между Русия и САЩ

ukraine-russia

Това мнение вече изредиха много високопоставени и авторитетни политици в САЩ. Сенаторът Джон Макейн и Хенри Кисинджър изявиха сходни мнения, че САЩ няма ясна политика и представа какво трябва да се прави спрямо Украйна и това е довело до настоящата ескалация на напрежението и рискът от въоръжен конфликт.

Бившия държавен секретар на САЩ – Хенри Кисинджър публикува свой анализ на събитията в Украйна в изданието „Вашингтон Пост“, в който заявява, че Запада демонизира Путин, защото няма представа какво да прави в Украйна:

„- Украинската криза прекалено често бива представяна като прост избор: Украйна се присъединява или към Изтока, или към Запада. Ако Украйна иска да оцелее и да просперира, това няма да се случи като част от единия или другия лагер – тя трябва да действа като мост между тях.“, пише Кисинджър.

„- Русия трябва да приеме, че опитът да превърне отново Украйна в свой сателит и по този начин да разшири границите си ще доведе до връщане на предишното състояние на постоянно противопоставяне с Европа и САЩ.“, заявява бившият дипломат номер едно.

– „Европейският съюз трябва да е наясно, че бюрократичният му подход към разширяването и подчиняването на местната политика на Брюксел допринесе за превръщането на преговорите за присъединяване в политическата криза. Външната политика е изкуство на създаване на приоритети.“, разкритикува ЕС Хенри Кисинджър.

„За Запада, демонизирането на Владимир Путин не е политика; то е извинение за липсата на такава.“, пише в анализа си Кисинджър.

Дни преди Хенри Кисинджър, сенатор Джон Макейн яростно разкритикува Обама и го обвини, че руски военни са навлезли в Крим в резултат от неговата външна политика:

„- Навлизането на руските военни в Крим е крайният резултат от американската некадърна политика, в следствие на която вече никой не вярва в нашата сила“, заяви Макейн.

След поредица от грешки, несъгласувани действия и липса на последователност Запада сам усложни ситуацията в Украйна и предизвика провала на асоциацията на Украйна с ЕС. За това в последствие се стигна до ескалацията на агресията броени часове преди края на Олимпиадата – времето изтичаше и бяха нужни радикални мерки, за да бъде свален Виктор Янукович. Мистериозните снайперисти, които започнаха да стрелят и по протестиращите и по органите на реда най-вероятно са наети от самите опозиционни лидери, за това говори и изтеклия разговор между посланикът на Естония Урмас Пайет и Катрин Ащън, в който Пайет заявява на непоказващата особена заинтерсованост за ескалацията на напрежението Ащън, че

„Има все по-силни и силни индикации, че зад снайперистите не стои Янукович, а някой от новосформираната опозиционна коалиция“

След като записа изтече в руските медии (вероятно прихванат от руското разузнаване) Урмас Пайет даде пресконференция на 5-ти март, в която потвърди, че разговорът е автентичен и било „досадно“, че е бил подслушван от хора, които не ги касае. Той обаче ясно подчерта, че не е дал категорична оценка, че снайперистите са наети от опозиционните лидери, а е изказал своето мнение.

И вероятно е така, защото сред мирните протестиращите имаше и агресивни радикали, които идваха въоръжени и стреляха също по органите на реда. Освен това, ескалацията на напрежението доведе до свалянето на про-руския Виктор Янукович, а Русия няма изгода от това, разбира се.

Санкциите, които Запада наложи над Русия са нож с две остриета, като за Европа те са категорично против собствените й интереси. Отново се появиха критики, че САЩ не зачита своите европейски партньори, действайки без да се съобразяват, че нарушават интересите им. След като се оказа, че САЩ са подслушвали почти всички европейски лидери и след като Виктория Нюланд пусна онази цветиста реплика по адрес на евросъюза ясно си пролича, че Европа няма никаква водеща роля, а следва сляпо водената от САЩ политика, дори тя да е в разрез със интересите на Европа. Трудно е на този фон да си представим, че Европа би могла да се противопостави на Русия ефективно, ако САЩ не ги подкрепят. Нито Путин, нито Обама вземат на сериозно Европа и това е видно.

Хенри Кисинджър може би дава най-мъдрия коментар по темата, заявявайки, че Украйна не може да бъде поставяна пред избора между Русия и Запада – и двете страни трябва да се разберат по между си, защото Украйна е погубена и без едните и без другите. Според него Украйна не трябва да бъде приемана в НАТО.  За това диалога и преговорите не трябва да бъдат спирани, не трябва Запада да се опитва да налага на Путин техния ред, нито обратното.

3 коментара to “Мишки в лабиринт”

  1. Уууффф, щом точно Хенри Кисинджър го е казал… ясно.

  2. излагате се да слушате Кисинджър, този ционист… Само прочетете репликите му по повод бунтовете в Лос Анджелис и ще ви стане ясно какъв човек е

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s