Как Иран се подигра на САЩ през 2011г.

Иран плени американския безпилотен апарат  Lockheed Martin RQ-170 Sentinel през 2011г. и направи САЩ за смях

U.S._RQ-170_on_display_in_Iran_1

На 4-ти декември, 2011г. военните сили на Иран свалиха американския шпионски самолет  Lockheed Martin RQ-170 Sentinel близо до град Кашмар в североизточен Иран и го изложиха във физкултурен салон, за да се похвалят с завоеванието си. 

Иранското правителство съобщи тогава, че са придобили контрол над американския апарат RQ-170, след като са го „хакнали“ и са го приземили на своя територия.

След свалянето и пленяването на американския шпионски самолет президента на САЩ се оправда, че военните сили са изгубили контрол над апаратът на територията на Афганистан и „незнайно“ как той се е озовал във иранското въздушно пространство. Американският военен бюджет е близо 600 пъти повече от този на Иран, но това не попречи на иранските военни да се подиграят със САЩ, излагайки техния най-модерен шпионски летателен апарат във физкултурен салон, където всеки имаше възможността да го разгледа – технологията на САЩ беше комично разкрита.

Първоначално се смяташе, че безпилотния апарат е на израелските военно-въздушни сили, но впоследствие беше официално потвърдено, че апарата е американски. Официални лица от САЩ потвърдиха, че апарата е на ЦРУ и е наблюдавал ирански ядрени обекти. Официално Пентагона призна за пленяването на шпионския самолет на 5 декември, 2011г. На 9 ноември същата година Иран подаде официално оплакване за незаконното навлизане в неговото въздушно пространство пред ООН, а от 12 декември САЩ започна серия от оплаквания и молби за връщането на шпионския летателен апарат, което Иран отказа да направи, поставяйки САЩ в унизително положение, след като поредното незачитане на международното право бе констатирано от негова страна.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s