Ще залее ли ГМО Европа и какво ще стане с бг-земеделието?

ЕК може да „клекне“ пред армията от лобисти на компанията Монсанто 

GMO-groceries

Провеждащите се в пълна секретност преговори за въвеждането на споразумението Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), между САЩ, ЕС и десетки хиляди лобисти на някои от най-големите корпорации и компании продължават.

Повече информация за (ТПТИ) може да намерите тук – какви са рисковете, какво ще се случи с държави като България и кой печели и губи от (ТПТИ)?

С огромно възмущение приемаме поредната инициатива на ЕК, касаеща въвеждането на поредните бюрократични и лобистки изисквания в земеделието. Става дума за това, че ще се прилагат правила относно използването на точно определени сортове от семена за посев от земеделските производители. Това за селското стопанство на България ще има пагубни последствия. Тази унификация, какъвто и научен и производствен аргумент да има, не може да отчете спецификата, традициите и финансовите възможности на отделните европейски държави, а да не говорим за бедната ни страна и тежкото финансово-икономическо състояние на мнозинството земеделски производители. Готвеният „списък на ЕК с одобрени семена” в момента е 60% доминиран от големите корпорации като Monsanto, Astra Zeneca, Bayer, Syngenta и други. Ако новият регламент се въведе, голяма част от местните, старите и фермерските сортове и разновидности растения, които до голяма степен се пазят от дребни производители и частни стопани, ще бъдат обречени на изчезване, защото регистрацията им ще бъде на практика невъзможна. А ако не са регистрирани, семената им не може да се продават, подаряват или разменят. Отваря се пътят за ГМО-семената на по-горе посочените корпоративни играчи. Тези семена не се възпроизвеждат и трябва всяка година да се закупуват отново от селскостопанските производители. Да не забравяме и вредата за здравето от ГМО! Когато европейският фермер загуби правото си да произвежда, разменя и продава своите собствени семена, потребителите няма да имат достъп до многообразие, здравословна и безопасна храна.

За нас е абсолютно неприемливо поведението на Министерството на земеделието и храните, което по никакъв начин не информира обществеността за този проблем. Кой формулира и как защитава мнението на България в Общата селскостопанска политика на ЕС? Това е един голям минус на управляващите, които продължават да налагат стил на работа и формиране на позиции, без да информират обществеността, без да искат мнението на заинтересованите. Защо забравяте кой и за какво Ви е избрал? Ние считаме това поведение за безотговорно.

Дами и господа от ЕК, стига диктат и регламенти в услуга на монополистите! Вие погазвате принципите на пазарната икономика. При въвеждането на подобни закони в Европейския съюз, не само свободата и демокрацията на всички страни по света са изложени на риск, но ще бъде изтрита и цялата история на селското стопанство и производителите, а и потребителите ще станат заложници на големите корпорации като Monsanto, Astra Zeneca, Bayer, Syngenta и други.

Какво би се получило, ако този подход се разпростре и върху флората и фауната на планетата? Давате ли си сметка в Брюксел, че обричате идните поколения, като ги лишавате от автентичните и утвърдените от човешката история земеделски култури? За нас това е геноцид над природата и човечеството.

Междувременно стана известно, че ЕП не е одобрил предложението на ЕК. Но процедурата не е приключила, защото ако Съветът на ЕС не подкрепи ЕП, следва задвижването на нови механизми, които едва ли авторите и подбудителите на този Регламент ще пропуснат.

One Comment to “Ще залее ли ГМО Европа и какво ще стане с бг-земеделието?”

  1. И все още, като се замислиш колко много овце има по света, които вярват, че по добро от ЕС няма… Става ти жално от каква страна до преди 20-25години се превърна България днес.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s