„Евромонитор“: Русия и Китай ще детронират САЩ и Германия до 2020г.

Китай и Русия изместват САЩ и Германия от икономическия хоризонт през 2020 година прогнозират експертите и анализаторите на „Евромонитор“

54757520d0bad0bed0bfd0b8d18f-1000x297x1

През 2020 година три от петте икономически сили в света ще бъдат развиващи се икономики, което представлява 30.4%  от световния БВП на глава на населението.

Развитите икономически сили ще бъдат изместени от нови суперсили на пазара и по-специално страните от БРИК, които се издигнаха като ефект от сеизмичните въздействия на глобалната икономическа криза през 2008-2009 година. Евромонитор прогнозира, че Китай ще стане най-голямата икономическа сила в света по отношение на БВП на глава на населението още през 2017 година.

Освен това, Русия ще изпревари Германия и ще се качи на пета позиция като икономическа сила през 2016 година. Тези промени ще окажат влияние върху световната политика, бизнес средите и инвестиционните потоци, докато потребителските пазари в развиващите се страни ще нараснат значението с развитието на средната класа.

1. Китай: Най-голямата икономическа сила през 2017 година

Голяма производствена база, евтина работна ръка, най-многобройното население в света и икономиите се отразиха на мащаба на икономиката и доведоха Китай до безпрецедентен икономически растеж. Въпреки че растежът й е постепен, забавено възстановяване на развитите икономики след световната икономическа криза означава, че Китай ще изпревари САЩ и ще се превърне в най-голямата икономика в света през 2017 година. Тя ще представлява 19% от световния БВП през 2020 г. по отношение на БВП на глава от населението. Предизвикателства са наистина големи, включително и нарастващите разходи за труд, замърсяването на околоната среда, потенциалните имотни балони и бързо застаряващото населението, което произтича от политиката китайските семейства да имат само по едно дете. Евромонитор прогнозира, че през 2014 година трудоспособната възраст в Китай, определена между 15 и 64 години, ще падне.

2. САЩ: Край на американската мечта?

САЩ ще загуби позицията си на номер едно в световната икономика през 2017 година. През 1990 година САЩ ​​представляват една четвърт от световния БВП по отношение на глава на населението, но прогнозата е цифрата да се понижи до 16% до 2020 година. Страната е на нивото, на което беше, когато започна световната финансова криза през 2008 година. Оттогава не е успяла да въстанови напълно потенциала си, а същевременно бавно губи конкурентоспособност в световните класации. Въпреки че американското правителство успя да избегне от „фискалната скала“ през 2012 година, едно от най-големите предизвикателства за страната остава стратегията за намаляване на дефицита на бюджета, без да последва политическа криза. Въпреки това, САЩ запазва предимството си на най-големия потребителски пазар и лидерската позиция в технологичните иновации.

3. Индия: Страната се облагодетелства от демографския растеж след 2020 година

Индия ще измести Япония от третата позиция на световните икономически сили за БВП на глава от населението и по-свежият демографски ресурс, което означава, че страната може да стане най-голямата икономика в света през следващите десетилетия. Индия има младо население и се възползва от този демографски дивидент – ситуация, в която има повече хора в трудоспособна възраст и относителният дял на детското население е по-малък. Евромонитор прогнозира, че Индия ще бъде с най-многобройното население в света до 2025 година и че броят на хората в трудоспособна възраст ще се увеличи с 11,6% през 2013-2020, в сравнение с Китай, където растежът е 3,1%. Индия обаче изостава в основните показатели, включително образование и развитие на инфраструктурата.

4.Япония: Ще плати цената на годините икономическа стагнация

Структурните проблеми обиколиха Япония, след десетилетия на слаб икономически растеж и дефлация, и държавен дълг, които възлиза на 235% от БВП през 2012 година, като е и най-големият в света. Макар че страната все още не е претърпяла кризата, в стил „еврозона”, тъй като по-голямата част от дълга е на вътрешния пазар, увеличаването на външния дълг може да предизвика дългова криза в страната. Япония има най-старото население в световен мащаб (средната възраст там е 44,7 за 2012 година) и намаляването на работната ръка ще окаже значителен натиск върху държавните финанси, което прави износа на силна валута неконкурентен. Но мястото на Япония в Азия означава, че страната може да се възползва от по-ниските производствени разходи в региона и нарастващото търсене на високотехнологични продукти от процъфтяващата азиатската средна класа. Подобно на САЩ, Япония е глобален технологичен лидер, с конкурентно предимство пред своите развиващи се съседи.

5. Русия: Сваля Германия от петото място на световните икономически сили

Русия ще стане петата по големина икономика в света през 2016 година по отношение на БВП на глава от населението с помощта на енергийния си сектор, като един от топ производителите на петрол и природен газ в световен мащаб. Тя има потенциал и заради бързо разрастващия се потребителски пазар, които Евромонитор прогнозира, че той ще бъде деветия по големина в световен мащаб през 2020 година. Присъединяването й към Световната търговска организация през август 2012 година допълнителни заздрави интергирането й в глобалната икономика. Липсата на икономическа диверсификация и модернизация остават дългосрочните предизвикателства, с които правителството се опитва да се справи. Един от опитите им е чрез инвестиране в проекта – Сколковски център за иновации (високотехнологичен център). Това ще бъде руския модел на Силиконовата долина. Корупцията, контрола в държавата и бюрокрацията също допринасят за лошия бизнес климат в Русия. Както и в другите страни от Източна Европа, броят на хората в трудоспособна възраст ще намалее – с 4.5% от 2013 до 2020 година, въпреки краткотрайния бейби бум, който ще бъде истинско демографското предизвикателство за поддържане на икономика с насоченост в износа на природни горива.

9 коментара to “„Евромонитор“: Русия и Китай ще детронират САЩ и Германия до 2020г.”

 1. Проектът на Русия е СКОЛКОВО, а не Сколковски. откъде сте взе;и материала и кой го превеждал – поне не се излагайте.

 2. Германците щяха да отупат САЩ за нула време, но сглупиха и се захванаха първо с Русия.
  Всъщност САЩ стават суперсила едва след войната, когато цяла Европа е в руини. Големи герои, няма що. То така и баба може.

 3. Русия винаги е била и ще си остане суровинна база на Германия!

 4. Russia -imperia na zloto….
  Sveta shte e po-dobyr bez neia……
  Russia shte se razpadne v blizko bydeshte za dobroto na sveta….

 5. Pylni gluposti!
  Prilicha po=skoro na jelanie na niakoi rusofili….
  Russia e mnogo dalech ot razvitite strani…
  A China e po-skoro pridatyk na USA….
  Ako USA spre da kupuva ot China poznai kakvo shte stane stiah hahaha…

 6. Статията е добра…Заслужава да се прочете от повече люде

 7. Приятели от Алтер Информацион, къде сте ? Да не би да са ви скръцнали със зъби ? Затъжихме се за вас !

 8. БВП на глава от населението??? Да не би да става въпрос за БВП по номинална стойност?

 9. Иска им се на някои да изместят Америка, но то така механично не става. И нацистите се пробваха, и комунистите също. Но хората по света решават кой е номер едно.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s