Путин: Европа оставя украинците на банички

Владимир Путин призова Европа най-сетне да започне да оказва обещаната от нея финансова помощ на Украйна, за да бъде избегнат нейния фалит

196995246

Точно няколко дни бяха нужни на назначеното про-западно правителство в Украйна, за да пресметнат колко пари са нужни на страната. Те  обявиха сумата от  $ 35 млрд., а анализаторите са категорични, че Запада не разполага с подобни средства. Да не забравяме огромния външен дълг на САЩ и икономическите проблеми на световната суперсила, както и факта, че реално, освен Германия, Европа не е излязла от рецесията, а икономистите смятат, че на Европа ще е нужно минимум десетилетие, за да излезе от кризата.

„Русия не може сама да носи натоварването”, заявил той на заседание на Съвета за сигурност на Русия.

„Именно затова ние се обърнахме и към нашите европейски партньори и приятели, всички заедно колкото се може по-скоро да проведем среща и да определим пътищата за помощ и подкрепа на украинската икономика”, пояснил Путин.

„Само с банички на Майдан няма да се свърши работата, това не е достатъчно за да бъде предпазена украинската икономика от пълен хаос”.

Освен по-малка финансова помощ ЕС, МВФ и САЩ имат и много по-неизгодни изисквания за отпускане на кредит към Украйна спрямо условията, които предложи Русия преди свалянето на Виктор Янукович. Сред изискванията на МВФ са увеличаване на пенсионната възраст с две години за мъжете и три за жените, както и замразяване на пенсиите, повишаване на цената на газта – с 50% за общински предприятия и двойно за потребителите, увеличаване цената на електроенергията шоково – 40%, увеличение на акцина на бензина с 60 евро, поскъпване на транспорта с 50%, да не се увеличава жизнения минимум, масова шокова приватизация (резултатите, от която са на лице у нас), премахване на държавната подкрепа за закупуване на учебни пособия на учениците, премахване на мораториума за придобиване на земеделска земя от чужденци…

Параметрите на кредита, които Запада има възможност да отпусне същото са под въпрос. Анализаторите смятат, че ЕС би отделил около 2.5 млрд. долара, а САЩ между 1-8 млрд. долара.

 

 

 

2 Коментари to “Путин: Европа оставя украинците на банички”

  1. Много я е еня европата за Украина, Русия и България… Никога тая Европа не е искала да съществуват тези три страни.

  2. Дано греша, но ще стане страшно. Двете страни минаха границата.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s