Г-20 и МВФ дават срок от една година на САЩ

САЩ отказва да ратифицира законовите реформи, тъй като се опитва да саботира държавите-членки на БРИКс в МВФ

brics

В края на тази седмица  централните банкери и финансови министри от Г-20 дадоха срок от една година на САЩ да ратифицира нужните законови реформи, които ще направят държави-членки на икономическия съюз на петте най-развиващи се икономики в света – БРИКс като Русия и Китай сред най-големите акционери в Международния Валутен Фонд.

Решението за това бе взето още през 2010г. като то е сериозен удар по интересите на САЩ, тъй като открай време МВФ се използва като инструмент за влияние и подчиняване на цели държави. Последната набелязана за „спасяване“ държава от фонда е Украйна.

МВФ обаче притиска Конгреса на САЩ да ратифицира нужните реформи, за да стане възможно приемането на държавите от БРИКс в топ-10 акционерите на фонда. Решението беше ратифицирано от повечето парламенти, но не и от Конгреса. За приемането му е нужно мнозинство от 85% и тъй като Съединените щати държат квота от 17% реформата на МВФ сега зависи от САЩ.

Подобна реформа цели да бъдат удвоени средствата на фонда и да бъде дадено правото на глас на държавите-членки от БРИКс, което ще разруши американския монопол и ще донесе баланс в позицията и действията на МВФ.

МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ) не случайно се обръщат към БРИКс, тъй като Запада практически няма свободни финансови средства, а САЩ е изправена от заплахата на банкрута, трупайки огромен външен дълг, възлизащ на над $ 16 трлн. долара и дефицити.

Липсата на реформи в Международния валутен фонд (МВФ) може да има „разрушителни последици“,

това предупреди един от висшите представители на тази институция Тарман Шанмугарантн, председател на ръководния орган на фонда Международния валутно-финансов комитет (МВФК), а също вицепремиер на Сингапур.

Той обърна внимание, че за реформите са необходими промени в законодателството на САЩ, което още не е сторено. Шанмугаратнам предупреди, че „ако реформата на МВФ не бъде извършена, това може да има разрушителни последствия“, които „ще засегнат всички, включително и САЩ“.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s