Наистина ли Делян Пеевски продаде медийната си империя?

Делян Пеевски и Ирена Кръстева продадоха „Нова медийна група“ на ирландско дружество, основано два дни преди продажбата

18014-Пеевски_960_539

Всъщност имаме поредната трасформация в собствеността заради бъдещето евродепутатство на скандалния „успял човек на 33 години“.

Кои са лъжите в този капиталов пирует?

Първо официалното съобщение, после фактите и детайлите за „продажбата“

„Днес, 11 Април 2014г., между „Нова Българска Медийна Група Холдинг” ЕАД, представлявано от едноличния собственик и изпълнителен директор Ирена Кръстева и ирландското дружество „Мedia Maker Limited”, представлявано от собственика и директора Патрик Халпени, бе подписан рамков договор за продажбата на дяловото участие на „Нова Българска Медийна Група Холдинг” ЕАД в дружествата издатели на печатни медии – „Телеграф” ЕООД, „Монитор” ЕООД, „Политика днес” ЕООД, „Компакт меридиан” ЕООД и 50% от Издателска къща „Борба” АД.
Обект на продажбата са водещите български всекидневници „Телеграф” и „Монитор”, седмичника „Политика днес”, спортния всекидневник „Меридиан мач”, както и регионалния вестник „Борба”, като съгласно рамковия договор сделката ще бъде финализирана след провеждането на процедурата пред българската Комисия за защита на конкуренцията.
Купувачът „Media Maker Limited” e ирландско дружество, учредено от бизнесмена Патрик Халпени – бивш дългогодишен изпълнителен директор на медийната група „Communiсorp. Group”.
С финализирането на сделката „Нова Българска Медийна Група Холдинг” и нейният собственик – г-жа Ирена Кръстева излизат от българския медиен пазар, на който пресгрупата успешно и отговорно работеше в продължение на повече от седем години, създаде високи журналистически стандарти, както и знакови печатни издания, които заеха и запазиха своята водеща позиция на вестникарския пазар.


„Нова Българска Медийна Група Холдинг” ЕАД

А сега е ред на детайлите:
Става дума за маса големи вестници – от най-тиражния всекидневник „Телеграф“ и „Монитор“ през „Политика“ до великотърновския „Борба“, различни списания и сайтове.
Ирланската „Мedia Maker“ LTD (фирма с ограничена отговорност – като нашето ООД) е регистрирана точно преди два дни, които се вижда от различни бизнесправочници, като и от съответния търговски регистър.
http://www.cro.ie/search/CompanyDetails.aspx?id=542281&type=C

И тук започват изненадите:
1. За съжаление може да се получи достъп само до сертификата за фирмата (удостоверението), но не и до данни за устава, самата заявка, както и за най-важното – собствениците. И не става дума, че информацията е платена (таксите са от порядъка на няколко лири, докато при нашия Търговски регистър има само една възможност – годишен абонамент за 30 000 лева (!). Става дума затова, че според заявката тази информация не е обявена за публичен достъп :
http://www.cro.ie/search/ListSubDocs.aspx?id=542281&type=C
За тези, които не знаят: според така наречения „индекс на секретност“ за офшорките, Ирландия е на 31 място от посочените 71 зони, като компенсира средното си място в класацията други предимства.
2. Фирмата е регистрирана на адрес Wilton Place, Dublin 2. Става дума за офис център и възниква въпросът защо не е логичното – на адреса на централата на „Communiсorp. Group”
3. фирмата има двама директори.
* Единият е John Raymond Phelan.
http://www.solocheck.ie/Irish-Director/Raymond-Phelan/John/586042043/.
В линка, който виждате, е посочена възрастта му – над 85 години!
* Другият директор е Patrick Halpenny. Той е известна фигура и БИВШ изпълнителен директор на „Communiсorp. Group”. Той е

Според сайта на службата по вписванията на Ирландия Media Maker Limited е създадено на 9 април 2014 г.

Според сайта на службата по вписванията на Ирландия Media Maker Limited е създадено на 9 април 2014 г.

известна фигура в бизнеса у нас, където, макар и бивш, е представян като човек на същата „Комуникейшън груп“.
– Присъствал е в „Българска радиокомпания“ ООД, която държи маса радостанции – БГ Радио , Радио 1 , Радио 1 Рок (ex. Retro Radio), NRJ , Radio Nova , Radio City , Радио Вероника.
– Един от съдружниците – чрез фирма Мартин Захариев, бизнесмен и издател (Плейбой), който е депутат от групата на червените в парламента (много близък до Моника Станишева)
– Друг съдружник – Лиляна Христова Друмева (имаше един Христо Друмев – бивш бос на НДК и първи играч на бридж – шефа на Корпоративна банка Цветан Василев години беше бос на федерацията).
– Трети съдружник – вече спомената ирландска медийна групировка „Communiсorp. Group”. В родния регистър обаче е отразена допусната навремето ФАКТИЧЕСКА ГРЕШКА и затова впоследствие е заличено обстоятелството, че тя е била „съдружник“. Трикът е много често използван у нас, за да се представят родни пари като „чужди инвестиции“. Самият Патрик отдавна няма нищо общо с ирланската медийна компания.
– и двамата директори според ирландските регистри са представяли 33 фирми, от които 8 вече са закрити. Става дума за т.нар. „офшорни представители“ – т.е. нещо като адвоката, който сте упълнощили да ви води делото. Явно с това си изкарват хляба – единият директор, дето ще гони стоте години живот и другия, който е сиктеросан от ирландската медийна група.
Накратко – собствеността се е „сменила“, като е отишла там, където винаги си е била – при паяжината от офшорки, свързани с Корпоративна банка.

ЗАЩО СЕ ПРАВИ ПИРУЕТА?


Причината е бъдещето евродепупатство на Делян пеевски. В Европарламента в Брюксел за разлика от нашия присътвието на мощен медиен бос с офшорни собствености ще предизвика грандиозен скандал с тежки последици за управляващата коалиция, а и за него лично.
И последно: чета идиотски коментари, че Пеевски го пращат евродепутат, за да се отърват от него ДПС, Сергей Станишев и неговата Моника. Глупости – това на практика е нова задача за него и нещо като повишение, понеже европарламентът става ключов на фона на новата студена война между Запада и Русия и на фона на отново изострените до краен предел отношения на Европа с ислямизираща се Турция.

 

 

Автор: Григор Лилов

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s