Необикновенният живот на Хорст Малер

След дълги години в затвора днес Хорст Малер ни призовава да загърбим разделението по оста „леви“ и „десни“

 Prozess gegen Horst Mahler

Вторжение: Другарю Малер, през 70-те вие бяхте един от най-радикалните представители на крайно левите. Днес второстепенни представители на това движение Ви обвиняват в отстъпничество надясно. Кой се промени – Вие или те?

ХорстМалер:Трудно ми е да отсъдя. Определенията „десен“ и „ляв“ се променят, според това къде се намира самият човек. Аз просто мисля и говоря това, което считам за истина, а закачването на етикети оставям на други.

Хорст Малер – лидер на германските крайно леви, адвокат на Фракция Червена армия, на Улрика Майнхоф и Франц Баадер (основатели на RAF). Един от основните защитници на студентската революция през 1968 г. За своята радикална дейност е осъден на 10 години затвор.

 В последните години Хорст Малер отново шокира немската общественост със своето обръщане към националната идея. Днес Хорст Малер интерпретира събитията от 1968 като неуспешна «консервативна революция», «национал-большевизъм» и дори като «ляв фашизъм». Показателно е, че с Малер по този въпрос са солидарни и други лидери на немските крайно леви – Гюнтер Машке и Рейнхолд Оберлерхер. Мировъззренческата еволюция на тези стълбове на европейската лява политика на страната на национализма окончателно доказва правотата на нашия стремеж към излизане от остарелите рамки «дясно-ляво» и създаване на единен фронт срещу системата.

В: Вие определяте студентското въстание през 1968 г. като национално-революционно. Защо?

Х. М.: …Разбира се, по този въпрос нямаше единно съгласие, но ръководството на Фракция Червена армия … се придвижи именно към ориентация към „третия път“. В онова време то призоваваше към освободителна война. Смятам, че национализмът на студентската революция от 1968 беше здрав и справедлив. Например – нашата борба за правото на виетнамския народ сам да решава своята съдба. Ние се сражавахме срещу американската политика на геноцид и срещу поддръжката й от Западна Германия. За мен е очевидно, че ние противостояхме на политиката, която доведе до гибелта на два милиона виетнамски селяни (искащи само правото сами да решават кое е добро и зло за тях), не от някакви абстрактни подбуди, а именно като немци – като немци, осъзнаващи съдбата на своята собствена страна, за да стане Германия лост на мирния процес, геополитически фактор в борбата на човечеството срещу колониализма на САЩ.

В:Значи ли, че поддръжката за виетнамския народ тогава е замествала собствения немски национализъм?

Х. М.: Не смятам. Просто тогава там, във Виетнам минаваше линията на фронта. Ние осъзнавахме, че участваме в планетарна гражданска война. И ние оглавихме въстанието в нашата собствена страна срещу врага на човечеството № 1 – срещу американския империализъм.

В:Вие излежахте огромна присъда за поддръжка на терористична група. Какво мислите днес за политиката на насилие?

Х. М.: Тази форма на борба даде обратен ефект по отношение на това, на което разчитахме. Вместо да ускори пробуждането на народа, тя доведе до разложение на самата група, която започна терора. Ние се отделихме от хората до крайна мизантропия. Престанахме да въплъщаваме свобода, справедливост и солидарност, които бяха цел на нашата борба, превърнахме се в някаква банда убийци с някакви политически окраски. Много членове на нашата група сами се разложиха. Активист, когото само са заподозряли в измяна, трябваше да бъде унищожен, дори и фактите да не са доказани. Дошла до такава крайност група не може да способства за установяване на справедливо общество.

В:А как стоят нещата с насилието, упражнявано от държавата?

Х. М.: Германската държава днес е дошла по този въпрос направо до подриване на основите на демокрацията, тя криминализира и преследва с всички възможни средства дори простото изразяване на идеи или обединяване на личности – стига само да забележи нещо, което не съвпада с „политическата коректност“.

В:Вие нарекохте пред пресата сегашните затворници от Националната съпротива „мъченици на новото германско Възраждане“ и отново се подхвърлихте на вълна от критики.

Х. М.: За мен мъченик – това е този, който се бори за своите идеи и е готов да иде на лишения за тях. Всички, които страдат и са преследвани единствено заради своите убеждения са мъченици, стига да не са от онези, чийто единствен аргумент във всички спорове е бейзболната бухалка. В затворените националисти ми импонира това, че те носят у себе си позитивния образ на Германия и се сражават за нейното възраждане. Щом са хвърлени в затвора по тази причина, те се явяват мъченици за делото на нацията. В 1968 г. аз пледирах за нас статут на политически затворници. Бях убеден, че ние сме мъченици за този свят, който се събрахме да строим – за един по-добър свят. Това се отнася и за днешните националисти. Те страдат за велика идея.

В:Вашата борба против двойното гражданство (на чужденците) предизвика взрив от емоции в германската преса.

Х. М.: За мен е очевидно, че германския народ днес е пред заплаха от изчезване. У нас има много чужденци, които са вкоренени в чуждестранни култури, огромен процент мюсюлмани с активна демография и ние сме на прага след 50 години да станем малцинство в собствената си страна. Смятам, че един народ живее на базата на общата своя култура. Наличието в Германия на чужди култури с милиони носители застрашава нашето съществуване.

В:Кой Ви поддържа във вашата борба?

Х. М.: Всички немци, които смятат да останат немци и за в бъдеще. Мисля, че скоро към нас ще дойдат и тези, които сега трудно се осъзнават като немци. Постепенно и те ще стигнат до разбирането на това, че немския народ, като всеки народ има право на съществуване, на своя страна и на своя култура.

В: Не се ли опасявате, че ще Ви обвинят във „фашизъм“ и национал-социализъм и така ще е лесно да Ви очернят?

Х. М.: Аз не се страхувам от сянката на Аушвиц – тази тояга до която всеки път прибягват, за да орежат жизнените интереси на немците или на други народи. Необходимо е, за да се неутрализира това оръжие, да престанем да се поддаваме на заплашването с него. Образът на национал-социализма беше изкривен… Днес всичко, което се явява национал-социализъм, веднага се отъждествява с Хитлер и става табу… Впрочем днес, както и през 20те и 30те ние стоим пред едни и същи проблеми. Според мен главното е да измъкнем от ръцете на международния хищнически капитализъм основните инструменти на стопанството и да ги поставим в ръцете на националната икономика, която да служи на конкретните хора, на обществото, а не на банда спекуланти-финансисти и космополитната олигархия. Така стоеше въпроса и през 30те в Германия и не само в Германия. В други европейски страни също се потърси некомунистически, а социалистически път, способен да се съчетае с националната идея. Даже в САЩ имаше такива настроения. Политиката на Рузвелт всъщност беше родствена с икономическите и социалните мероприятия на национал-социалистите, но днес за този факт усърдно се мълчи.

Време е да започнем да мислим по нов начин.

2 Коментари to “Необикновенният живот на Хорст Малер”

 1. Чакам включване от редовния читател „Кроват“.

  • Скъпи приятелю от Алтер Информацион,

   Не си се излъгал в твоето очакване. Усетил си честотата на собствения ми пулс. В търсенето на истината и аз преживях развитие, подобно това на Хорст Малер. Считам го за комплимент, че в момента моята позиция едва ли се различава от тази на Алтер Информацион.
   Глобалното зло, което застрашава свободата на целия свят изисква обединение на всички некорумпирани сили, както леви, така и десни. Всеки честен жител на планетата трябва осъзнато да се противопостави на престъпните намерения на световните финансови магнати и техните марионетки.
   Вярвам. че злото не може да бъде победено само с човешки сили, но съм убеден, че в най–скоро време ще намери окончателното си поражение от Върховната Справедливост.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s