Последните думи на 3-годишно сирийче преди да умре…

Историята на тази снимка разказва историята на живеещите сред разрухата и кръвта милиони човеци, които нямат планове за бъдещето, а само надежда, че войната най-сетне ще бъде прекратена…

maxresdefault

„Ще кажа на Бог всичко!“

Това казало на лекарите момченцето на снимката, която е запечатала последните мигове от неговия кратък живот – лишен от детство, в който почти няма ден без война. Това момче и още десетки хиляди сирийчета се родиха просто, за да умрат. Те не живеят, те просто съществуват. Гледайки тъжната снимка ние изпитваме съпричасност, тъга…но грозната истина е, че това 3-годишно дете е просто поредната цифра, част от статистиката. Кърватата статистика на войната в Сирия – над 1 милион сирийски бежанци, десетки хиляди избити.

Сирия и нейния народ са поредната жертва на геополитиката. Тяхната държава практически е унищожена, само за да се възстанови инфраструктурата ще са нужни десетилетия. Това означава, че дори тези деца, които оцелеят през войната ще изживеят живота си, ако останат в родината си, сред разрухата и спомените за изгубените близки, за маскираните радикали, които под въздействието на дрогата, водени от идеята за джихад са убивали, измъчвали, насилвали…всъщност, дори да се махнат от Сирия спомените ще ги преследват винаги.

„Геополитическо гето“ –

това е най-точното описание на държавата Сирия. В това тя беше превърната поради съперничеството и сблъсъка на интересите на други държави като Саудитска Арабия и Катар, Турция, САЩ и Израел. Освен икономическите интереси и ресурсите на Сирия мишена я превръща и съюзничеството с Иран и Русия. Стигна се до момента, в който Съединените щати, които ужким са обявили война на тероризма, а правителствата харчат милиарди долари на данъкоплатците, отново са на една страна с…Ал Кайда. САЩ, Великобритания и Франция са част от западните държави, които първи официално дадоха финансова помощ за наемниците и които ги въоръжават, заедно с основния инициатор на кървавата война в Сирия – кралство Саудитска Арабия.

 

 

Всеки трябва да се моли за Сирия и за всички невинни над 60,000 души, които вече са загинали, за техните осиротели деца и за онези 1 милион хора, които са оставили всичко, което са имали и са избягали от ужаса на войната. Даренията са единствения начин, по който може да се помогне на сирийските бежанци и Сирия. Могъщи държави като САЩ са готови да похарчат десетки милиони, за да финансират наемниците, да ги въоръжават, обучават и прекарат през границите на Турция и Йордания в Сирия, но не и да предоставят хуманитарна помощ. Сред малкото държави, които доставят хуманитарни помощи на Сирия е Русия. На съвестта и добротата на международната общност, на обикновенните хора стои отговорността – ще помогнем ли, ще мълчим ли и ще гледаме ли безучасно, докато деца, жени и мъже биват избивани.

Insaan Relief Моля всеки, който има възможност да дари средства за избягалите от ужаса на войната сирийци, живеещи в мизерни и унизителни бежански лагери. До момента събраната сума е £1,572.73.

 

 

 

3 коментара to “Последните думи на 3-годишно сирийче преди да умре…”

 1. Да, гледайте добре, предопределени кандидати за следващото геополитическо гето. Световното зло води война срещу Човечеството.

 2. БОГ всичко вижда, но така се възпитават хората, все едно Бог е някъде където отиват хората, след като умрат. НО НЕ Е ТАКА. Бог е разума в човека, който ни учи и чака да го чуем. Да се подчиним на ЗАКОНИТЕ МУ, а не да чакаме чудеса. АКО ВСЕКИ ВЯРВАЩ ЖИВЕЕ СПОРЕД ЗАКОНИТЕ НА БОГА , то живота ще бъде прекрасен,..Но всички проповедници апелират към вражда между религиите. Само Ватикана провъзгласява любовта и разбирателството, но няма кой да чуе Папата.

 3. Покъртителна статия!
  Убеден съм, че всеки коментар би бил излишен и неубедителен в сравнение с тази трагедия!

  Единствено, тук е споменато името на Бога. Мнозина биха си позволили да възроптаят и да обвинят Бога за страданията на сирийските дечица. За упреци от такъв характер ще си позволя само да цитирам Евангелието:
  „В същото време присъстваха някои, които известиха на Исус за галилеяните, чиято кръв Пилат смесил с жертвите им. И Той в отговор им рече:„Мислите ли, че тия галилеяни са били НАЙ–ГРЕШНИ от всичките галилеяни, понеже са пострадали така? Казвам ви, не; но ако не се покаете, всички така ще загинете. Или мислите ли, че ония осемнадесет души, върху които падна Силоамската кула и ги уби, са били ПРЕСТЪПНИЦИ повече от всички човеци, които живеят в Ерусалим? Казвам ви, не; но ако не се покаете, всички така ще загинете.“ Каза и тази притча:„Някой си имаше в лозето си посадена смокиня; и дойде да търси плод на нея, но не намери. И рече на лозаря: Ето, 24 години(простете, сбърках)… три години как идвам да търся плод на тая смокиня, но не намирам; отсечи я; защо да изтощава земята? А той в отговор му рече: Господарю, остави я и това лято, докато разкопая около нея и насипя тор; и ако след това даде плод, добре, но ако не, ще я отсечеш.“ Лука 13 глава
  Не искам да злоупотребявам с коментар. Комуто е дадено, ще разбере, а който има желание, може да попита.
  Усилено се говори, че подпалвачите на пожара в Сирия са готови да го разпространят в най–скоро време и в целия свят. Ще остане ли България настрана от него ???

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s