Края на колонизацията идва с приемането на еврото

България предприема стъпки за излизането от Валутния борд и приемането на еврото като разплащателно средство

euro

От 1 януари тази година Латвия стана 18-ия член на крехката Еврозона. Веднага след това северната ни съседка, Румъния, изяви желание да приеме еврото, румънския президент Траян Бъсеску заяви, че съвсем малко не достига на страната, за да влезе в Еврозоната.

Както знаем, България върви в комплект с Румъния. Въпреки че властите мълчат по въпроса, България прави стъпките нужни, за да излезе от Валутния борд и да замени българския лев с общата европейска валута. Последствията от това няма да са никак добри за страната ни. На това мнение е и проф. Стив Ханке:

– Правилата в банковата система и валутният борд поддържат стабилността в България, опасявам се, че с излизането от борда и с приемането на еврото като национална валута, ще загубите своя суверенитет. Валутният борд и финансовата дисциплина сега са вашият бранд, ако приемете еврото, ще го загубите.

Основния въпрос: какъв курс на лева към еврото ще ни бъде определен, ако това време настъпи. Има някои индикации, че в момента левът е доста надценен и едва ли финансовите министри на ЕС ще повторят грешката си с Португалия.

Ако това стане, значителна част от парите на българите в левови сметки ще се обезценят, а и някои задължения на правителството по вътрешния ни дълг ще бъдат намалени.

Българските политици държат в невидение българските граждани, отново договарят важни за съдбата на целия народ и държава неща с господарите си в Брюксел „на тъмно“. А много стъпки и събития сочат, че докато мълчат българските власти работят за излизането ни от Валутния борд.

Сред тях по-важните и знакови са приемането на Кирилицата като официална азбука върху евробанкнотите, мисията на Международния Валутен Фонд (МВФ) в България в началото на годината, съмнителната сделка за продажбата на мажоритарния пакет на печатницата на БНБ, в която сега се печата българския лев и изборните бюлетини на френска компания. (повече за мръсната сделка четете тук).

 Сякаш между другото шефът на мисията Мишел Шенън споменава, че сегашната мисия е подготовка за основната мисия на МВФ по чл. ІV на Учредителния договор на МВФ. Тази мисия ще се състои в началото на септември.
Его го и го Договорът с параметрите на член ІV.
Член IV: Задължения по отношение на обмена на валута,
• 1. Общи задължения на членовете
• 2. Общи договореностите за обмен
• 3. Наблюдение на договореностите за обмен
• 4. Паритетни стойности
• 5. Отделни валути в рамките на териториите на потребителя
Трите събития се навързаха в логиката си – нови банкноти с надписи на български, преминаване на печатницата за тях в западни ръце на голяма и авторитетна фирма, подготвителна мисия за основната мисия на МВФ (съвместно с ЕЦБ), която ще обсъди бъдещето валутно отношение на обмяната лев-евро.

Преди приемането на еврото, след излизането от Валутния борд ни очаква шокова инфлация

Идеята за отмяна на Борда е от началото на световната финансова криза и ни се предлага усилено от 2010г. когато дори се водеха и неофициални разговори. МВФ и Световната банка вече не подкрепят Валутните бордове, а Европейската централна банка публично се обяви срещу тях още преди години на конференция в Прибалтика.

Навремето в неофициалните разговори се обсъждаше ново съотношение от 4.50-5.00 лв. за 1 евро, но сега, години по-късно, България е в технически фалит, с просрочия по свои заеми и липса на чужди инвестиции и рефинансиране отвън, с недостиг в бюджета, в огромен брой лоши кредити, с намалял фискален и валутен резерв и с разпадаща се икономика и обществени сектори – от здравеопазването до социалното осигуряване, от енергетиката до БДЖ, в тежка международна изолация. Съотношенията, които можем да очакваме сега не са много по-различни.

7 коментара to “Края на колонизацията идва с приемането на еврото”

  1. Трябва парите да се обърнат в Евро неэабавно и да се иэтеглят от банките Еврейски,които не ни мислят нищо добро.

  2. Никой не пита бг граждани дали искат еврото. Въобще имам усещането,че ние наистина сме роби защото 1-о нещо не се направи в последните 25 години в наша полза. Винаги печелят наши и чужди олигарси, политиците ни, САЩ, ЕС…

  3. Всички по нормални държави искат да изхвърлят еврото и да си върнат собствената си валута а ний точно на обратно. Това е политиката на ЕС да направи нашта малка страна толкова бедна че да може да ни ползва като бели роби.

  4. Интересно как ги прави тези стъпки след като няма функциониращо правителство???

    • Това е още преди разтурването на предния цирк начело с „Орешарски“ 😉 Освен това се вижда , че „партньорите“ ни диктуват подобни екзистенциални и важни за бъдещето ни изисквания и съвети дори и на служебното правителство. За тях няма значение как се казва премиера на България.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s