Какво намекна Барак Обама на Ангела Меркел?

Обама и Меркел се срещнаха за първи път след като бившия служител на ЦРУ и АНС разкри, че американските служби са подслушвали германския канцлер

10173579_743053419060452_8090972160608819192_n

Ангела Меркел и американския президент Барак Обама проведоха среща във Вашингтон, на която трябваше да се изяви обща позиция за засилване на санкциите срещу Русия.

Заради събитията в Украйна засега САЩ и ЕС налагат единствено санкции над конкретни лица от Русия. Повечето държави от ЕС нямат интерес да приемат желанието на Обама да се въведат по-широки икономически санкции, касаещи особено доставките на руски газ към Европа. Германия, например, е зависима от руския газ, но и плаща преференциално по-ниска цена.

Преди заминаването на германския канцлер опозицията в Берлин я призова да поиска от САЩ американските тайни служби да изтрият данните, които са събирали за нея. Стана ясно, че редица държавни лидери и граждани на европейски държави са били подслушвани и за тях е била събирана информация от американските служби след разкритията на Едуард Сноудън. Тогава лидерите на Германия и Франция, Меркел и Оланд, поискаха официално обяснение от САЩ, което така и не дойде. Вместо това Барак Обама заяви, че е склонен да предостави определена информация защо САЩ са действали по този начин спрямо собствените си партньори, но „по каналния ред“. За американския президент темата трябваше да приключи, когато поднесе извинението си и обеща, че тази практика ще бъде преразгледана.

Меркел съвсем срамежливо повдигна темата на изминалата среща във Вашингтон между нея и Обама. След срещата тя заяви, че все още не е постигнато споразумение по този въпрос. Цитирана от „The Guardian“, тя е допълнила, че има различие в позициите на Германия и САЩ относно начина, по който се използва глобалното следене за борба с международния тероризъм. На всички е ясно, че Ангела Меркел е подслушвана по съвсем друга причина. Какъв „терорист“ е тя? Германия е най-силната и стабилна европейска държава, не само икономическа, тя е „моторът“ на Европейския съюз. За това САЩ трябва да са наясно дали Германия във всеки един момент ще следва линията, задавана на целия ЕС от САЩ. Отдавна е видно, че за САЩ ЕС не е равноправен партньор, а марионетка. Трудно е да обясниш с „Майната на ЕС“ защо държавите от Европа би трябвало да подкрепят санкции срещу Русия дори, когато въпросните санкции ще навредят на самите тях.

Тъжно е да наблюдаваме как европейските държави губят суверинитета си и сляпо се подчиняват на САЩ.

Съмнявам се, че американците не са запознати с дипломатическия протокол. Та, ако „най-демократичната“ не го знае, то кой? Въпреки, че на разпространените снимки не се вижда Ангела Меркел получи едно ясно послание във Вашингтон. И в официалните помещения, дори по официалните коли държавните флагове бяха поставени грешно. По етикет държавния флаг на гостуващата делегация или лидер се слага отдясно, както и самият той се настанява от тази страна. Ангела Меркел беше отдясно, но до нея не стоеше германския флаг, а този на САЩ. Посланието е ясно.

 

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s