В Одеса са подпалили и Българския културен център

Кореспондентите на изданието „Odessa comennts“ съобщиха, че сградата на Българския културен център в Одеса е бил подпален от украински националисти с коктейл „Молотов“, информацията не е потвърдена официално, но изданието публикува снимка, на която се вижда горящата сграда

10287232_779763742036733_54054439_n

В отворено писмо до българските медии Външно министерство отрича да има пострадали българи при сблъсъците и след подпалването на Дома на профсъюзите в Одеса, където в огнения ад живота си изгубиха 46 души, а десетки остават на ръба между живота и смъртта в критично състояние.

Въпреки това се появиха информации, че във фаталния 2-ри май украинските активисти на националистически и неонацистки организации и партии са нападнали и Българския културен център в Одеса. Изданието „Odessa comennts“ съобщи за това тази вечер. Най-вероятно подпалването не е било умишлено, пожарът е започнал от страната на Гръцкия площад. В самия център на Одеса са летели коктейли “Молотов”, един от които е попаднал в сградата на Българския културен център и е предизвикал запалването.

По-рано днес бТВ излъчи репортаж за събитията в Одеса. Кореспондентите на медията отразиха разказа и на българи, живеещи в Одеса. Някои от тях споделиха, че наистина е имало нападение над Българския културен център. Крайнодесните ултраси са свалили и скъсали българското знаме пред центъра, но в последствие са се извинили и са обяснили, че са го объркали с руското. Очаква се официално опровержение или потвърждение на информацията.

По-рано днес Кристиан Вигенин от позицията на външен министър на България призова властите в Киев да разоръжат и поставят под контрол въоръжените паравоенни организации от крайната десница. Вигенин заяви, че няма информация за пострадали българи сред жертвите в Одеса и заяви, че България ще изпълни дълга си към нашите сънародници в размирните региони на Украйна.

Вечерта на 2 май, в резултат на сблъсъци с радикални националисти от „Десен сектор“ и проруски привърженици на федерализацията загинаха 46 души, ранени са повече от 170.

По време на уличните сблъсъци с националистите проруските активисти се оказаха затворени в сградата на Дома на профсъюзите и без оръжие. Радикалите запалиха сградата.

Хората са загинали в резултат на огъня, на задушаване или след скачане от прозорците на сградата.

Оцелелите, след излизането си от сградата, са били доубивани от националистите с възгласи: „Умрете, руснаци!“, „За Украйна!“.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s