Ястреби и папагали

Сред глобалните лидери има едно съсловие на „ястребите“. Това са хората, които докато говорят за „защита на мира и демокрация“ правят всичко възможно, за да провокират поредния кървав конфликт, обслужващ техните икономически и стратегически интереси. Така цели държави биват превръщани в геополитически гета, други в послушни сателити

10178083_743962008968324_8390405762148671343_n

Всички знаем колко окаяно е положението на българската армия. И на този Гергьовден станахме свидетели на тъжна гледка. Изтребителите дори не успяха да вземат участие в парада, тъй като времето било облачно. Трудно ми е да опиша емоциите си, когато гледам как Росен Плевнелиев се опитва да си придаде сериозен вид докато обяснява, че България трябва да увеличи военния си бюджет, трябва на всяка цена да закупи изтребителите втора ръка, предлагани на неизгодна цена или просто да използва фрази от рода „Повече НАТО“. Мисля, че като защитник на чудодейните ВЕИ-та и енергийните монополи се справя доста по-добре.

Самия Плевнелиев преди около половин година тъжно констатира, че членството на България в НАТО не е по джоба ни, тъй като държавата няма възможност да отделя повече или поне  1% от БВП за армията. Сега тропайки с краче и в тон с генералняи секретар на НАТО зови да увеличаваме военния бюджет, да дадем на момента 700 млн.лв. за втора ръка изтребители и да налагаме санкции на Русия. Може би Плевнелиев забравя, че в България мнозинството от хора не са милионери с по няколко имота, а тъкмо напротив – българите са най-бедни в целия ЕС. Над половината жители на България живеят застрашени от бедност и лишения, това сочи статистиката. Безработицата е висока, както и в целия Европейски съюз. Заплатите са мизерни – най-ниски в целия съюз, около 160 евро средна заплата. Колкото до настояването за по-категорични санкции срещу Русия, от които дори държави като Германия се сдържат под натиска на САЩ да предприемат подобни действия, може би г-н Плевнелиев ще ни стопли с неговите чудодейни ВЕИ-централи, които продаваха ток на ЕВН 24 часа в денонощието, тоест за тях слънцето грее и през нощта. Иначе – 90% от доставките на газ за България идват от Русия. Но тепърва ще се разкрива обвързаността на Росен Плевнелиев с умния и красив негов съратник Прокопиев и всички от този олигархо-политически кръг, придобил известност като „Капитал“.

Президента, който подкрепяше война срещу Сирия и заявяваше, че „позицията ми за Сирия е същата като на американския президент“ е главнокомандващ на БА?

Тоест, той няма позиция. Повтаря моментната позиция на Вашингтон като папагал. Той всъщност си е папагал. И нека не забравяме, че по настояване на НАТО българската армия беше жестоко осакатена, съкратена. Унищожаваше се техника, съкращаваше се на парче. Армията се превърна в професионална. Няколко батальона, служещи за пушечно месо в Ирак, Афганистан и други държави, където НАТО сее демокрация. Разбира се, участиесто ни в подобни мисии се нарича „голям успех“. Никой не обясни на българите обаче какво по-точно търсят българските войници и за чий умират в Ирак или Афганистан. Въобще чии интереси обслужваме е повече от ясно. За сметка на това от сутрин до вечер същите тези медии на приятелите на Главнокомандващия следват стриктно опорните точки, които може да бъдат систематизирани така: „Комунистите“, „Пеевски“, „Русия“, „Путин“, „САЩ е супер“, „Повече НАТО“ и тн. Нека само припомня някои данни на евроатлантическите папагали. Сравнете състоянието на БА във Варшавския договор и сега, в НАТО:

През 1989 г. когато падна Берлинската стена и дойде краят на студената война българската армия наброява 152 000 редовни войници. ВВС има 220 изтребителя МиГ-21, около 45 бронирани вертолета Ми-24 и други около 80 модерни за онова време самолети като МиГ-23 и МиГ-25.

Нима българите ще спечелят от увеличаване на военните разходи, от даването на близо 1 млрд. лв. за втора употреба самолети, които като по-модерни от тези, с които разполагаме сега, са доста опасни под командването на хора като Росен Плевнелиев и Ангел Найденов? Напротив положението ще стане още по-трагично. Ние едвам прескачаме прага на мизерията, статистиката е повече от категорична за положението на народа, а да даваме милярди, за да служим по-добре на НАТО…

Вчера ген.секретаря на НАТО, който беше награден с орден „Стара планина“ от Плевнелиев за пореден път заяви, че НАТО трябва да увеличи още бюджета си за военни разходи, а намаляването му било „неоправдано“. Но Европа не се нуждае от повече войни и то чужди, а от повече социална политика. Европейския бюджет е на червено, шири се безработица, социална и икономическа криза на целия континент. И въпреки това приоритет са наказателните отряди НАТО и банките…

НАТО е в противоречие с идеята, заради която е създаден ЕС, нато е в противоречие с идеята за мир и сътрудничество. НАТО е в противоречие с европейските интереси, защото не обслужва тях, а тези на САЩ. Повече пари за банки и американски войни нямаме. И е трудно да приемеш, че всеки втори младеж в много държави-членки на евросъюза са безработни, а алтернативата им явно е да бъдат пушечно месо в някой затънтен край на света ли? Не мисля. И тези държави са принудени да финансират войните и инвазиите и съпътстващата ги разруха на други държави като Ирак, Афганистан, Либия и тн. и това се случва против волята на техните народи и по-голямата част от хората по света. Скорошно изследване показа, че в период на такава криза разходите на ЕС са се увеличи до 194 млрд. евро, което е равностойно на годишните дефицити на Гърция, Италия и Испания взети заедно.

 Аз не просто не искам повече да плащам за чуждите интереси и войни. Аз не искам на съвестта ми да тежат още убийства, финансирани с парите на моя народ. Аз не искам моята армия да защитава чужди интереси и да спомага незаконни окупации на държави, които не са ни навредили. 

One Comment to “Ястреби и папагали”

  1. Като гледам горната мила снимчица, сещам се за един анимационен филм на времето:„Тримата глупаци“. Така и тия глупаци тук се радват на близкото бъдеще, което скоро ни очаква. Сещате ли се кой е техният аниматор ?

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s