Руската мечка и Китайския дракон срещу Американския орел

Съюзът между Русия и Китай е основната заплаха за Съединените щати

54757520d0bad0bed0bfd0b8d18f-1000x297x1

На предстоящата си визита в Китай руския президент ще обсъди с китайските си колеги последните споразумения по договора за износ на руски газ към азиатската държава.

Проекта ще даде възможност на Русия да преразпредели тръбопроводните си маршрути. Икономическото и конкретно енергийното сътрудничество между Китай и Русия е много силно. Практически Китай и Русия създават свой собствен енергиен алианс.

Опитите на САЩ да саботират и предотвратят сътрудничеството между Китай и Русия винаги удрят на камък, защото Китай гледа на Русия като на основен стратегически партньор, а САЩ считат за свой пряк конкурент. Има още една сделка, която много плаши САЩ. Става дума за бартерна сделка за износ на 500хил. барела дневно ирански петрол срещу неопределени руски стоки. Тази сделка ще увеличи иранския износ на петрол с цели 50% и практически ще обезсили до голяма степен наложените от САЩ „осакатяващи“ санкции спрямо Иран. Според информации на водещи агенции като „Ройтерс“ сделката е пред финализиране. Ако сделката бъде финализирана САЩ няма да има възможност да оказва натиск над Иран, поне не както сега. А най-притеснителното за Вашингтон следва да бъде и желанието на Иран да се присъедини към БРИКс…

Но да се върнем на Русия и Китай. Двете държави вече осъществиха успешния мащабен проект за износ на руски нефт в Китай по тръбата „Сковородино-Мохе”, стойността на който е над $60 милиарда.
Азия е огромен пазар. Според анализаторите, към чието мнение се присъединявам и аз, предстоящата визита на Путин в Пекин е историческа, защото тя бележи промяна на вектора на руската външна политика към Азия. Положението в Европа е непостоянно. Политиката често взима връх над чисто икономическите отношения между държавите от Европа и Русия. Пресен пример за това е опита на ЕС и САЩ да подчинят икономически Украйна за сметка на Русия и да саботират руските енергийни проекти като Южен Поток и доставките на „Газпром“ за Европа. Чуват се дори гласове за замяна на руския газ с американски шистов. Нещо, от което Европа няма да спечели в дългосрочен план. Дори не можем да говорим за дълги срокове, вредите от това ще избуят до няколко години.

Много скоро Китай ще бъде най-голямата икономика във света. Като цяло необятния азиатски пазар тепърва ще става все по-привлекателен. САЩ и Китай вече водят ядрена надпревара в Азия, но на икономическото поле Русия е едни гърди напред пред американците в региона. Във всеки нов доклад на Конгреса на САЩ по отношенията с Китай във сферата на сигурността все по-ясно се подчертава, че Китай става все по-голяма заплаха. Двете държави практически водят война на дигиталния фронт, от двете страни постоянно излизат обвинения за шпионаж. Сега Китай става все по-голяма заплаха и по море. В един от последните такива доклади експертите алармират, че  китайската междуконтинентална балистична ракета с морско базиране „JL-2” представлява пряка заплаха за американската сигурност, както и целия ядрен флот на Китай.

Докато Вашингтон има добре отигран сценарий за превръщането на една държава в свой, условно наречен, „партньор“, то той трудно би проработил спрямо Китай. За разлика от Украйна, Китай е добър „съсед“ на Русия, както Путин шеговито определи отношенията между двете държави неотдавна. Въпреки това САЩ винаги са се опитвали да попречат на сътрудничеството им. Това мнение изказва и депутата от руската Дума Михаил Емилянов:

„Целенасочената политика на САЩ за поставяне на препядствия срещу алиансът между Русия и Китай започна още при Буш. Просто казано, САЩ предложиха на Китай те да бъдат двете най-могъщи държави. Така САЩ  се опита да елиминира Русия, но китайците меко казано бяха потресени от идеята и отказаха.“, заявява Емилянов.

„Без да разбират нашите интереси САЩ се опитват да превърнат всички държави в Източна Европа в про-западни, което наруши баланса на силите в региона. С последните си действия в Украйна те просто хвърлиха ръкавицата не само пред Русия и Китай. Ние си сътрудничим с Китай в икономически и военен аспект, не искаме да създаваме военно-икономически алианс, но подобни действия са индикация за нуждата от него и сами го форсират“, допълва депутатът.

cooperation_sino_russe Oсвен това в близко бъдеще ще бъде все по-трудно на САЩ и НАТО, който оправдава съществуването си като алианс десетилетия след разпада на Варшавския договор, превръщайки Русия във враг на Европа и обратното, да поддържат раздутите военни бюджети, които им осигуряват американските и европейските данъкоплатци. Причината за това е, че икономическото положение ще се влошава тепърва, както предвиждат много авторитетни анализатори. Китай държи по-голямата част от американския външен дълг, който вече е $ 17 трлн. долара, а дълга към Китай – $ 2 трлн. долара  практически се равнява на военния бюджет на САЩ за три години и 110% от БВП на страната. Индикации за влошаването са молбите на държави като Германия най-накрая да си получат обратно златото, съхранявано в САЩ. Говорейки за злато няма как да отбележим и златната възможност на Китай да саботира Съединените щати. Китайците хвърлиха око на 8,133 тона злато, което се намира в банки на САЩ и представлява 74,5% от общия обем на златния резерв. Китай иска това злато за сметка на дълга на САЩ.

Колкото до Европа, на нея водещите икономисти не вещаят особено добри перспективи, не поне в близките 10 години. Един от тях е нобеловия лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц:

– Изминаха три години от началото на европейската криза и само заклет оптимист би казал, че най-лошото категорично е преминало. Някои посочват, че повторната рецесия в региона е свършила, заключавайки, че мерките за икономии са проработили. Опитайте се обаче да кажете това на хората от държавите, които все още са в депресия с БВП на човек по-нисък от предкризисното ниво, обща безработица над 20% и младежка над 50%.

Със сегашното темпо на възстановяване не може да се очаква връщане към нормалността преди следващото десетилетие“, смята Стиглиц.

В 2001 година Цзян Цземин и Владимир Путин подписаха Договор за добросъседство и братско сътрудничество. Като решиха да действат съвместно, Русия и Китай увеличиха шансовете си за успешно противопоставяне срещу трите центъра на силата (САЩ, Япония и ЕС). Русия и Китай със съвместни усилия реализираха икономическият метод на „Китайските капки”, способни да унищожат в следващите години огромната американска военна сила.

Перспективите пред САЩ да изгуби световната си хегемония за сметка на Китай не вещаят нищо добро. Страниците от историята за отчаяните опити на САЩ да запази своята „Пакс Американа“ ще са изписани с кръвта на много невинни хора и са белязани от разрухата на цели държави. Мирът на света едва ли ще възтържествува скоро. А помня как в края на 1990-те гледах се присмивах на размислите на моя чичо, който казваше

„Бъдещето е в Азия, ценно ще бъде да се учи китайския език“

 

 

Етикети: , , , , ,

One Comment to “Руската мечка и Китайския дракон срещу Американския орел”

  1. план Бе – балсъммумайката….

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s