Наистина ли ядрената енергетика няма бъдеще?

Нова революционна технология ще промени правилата на играта

atomic-energy

Зелената енергия и енергията от възобновяеми източници в последните години бе представена за единствената алтернатива пред света, за основен конкурент на ядрената енергия и за неиния заместител.Лобистите представят ядрената енергетика като опасна, те вече я зачеркнаха. Евросъюза въведе политика, задължаваща държавите-членки постепенно да увеличават дяла на зелена енергия и да намаляват потреблението на енергия от атомните централи.

През управлението на кабинета „Борисов“ България предсрочно и светкавично преизпълни квотата за дяла на зелена енергия. Ежедневно изникваха нови ВЕЦ-ове и паркове, които се оказа, че са в по-голямата част собственост на германски граждани, обвързани с кръга около президента Р.Плевнелиев. Това обяснява и защо всяка втора медийна изява на Плевнелиев, визита или действие е свързано с енергетиката и любимата му фраза „енергийна ефективност“. Разбира се политиката на ГЕРБ и въвеждането на таксата „зелена енергия“ доведе до значително увеличение на сметките за ток на крайните потребители.

Като цяло зелената енергия е много по-скъпа. Така например в Германия хора като шефът на Vattenfall Europe Туомо Хатака (държавната шведска енергийна компания) предвиждат скок на сметките за ток на германските потребители от не по-малко от 30% в близките години, до 2020г.

Експертите не предвиждат зелената енергия да поевтинее в близките 15г. В доклада на Институт за Пазарна Икономика, разглеждащ законопроекта за зелената енергия и възобновяемите източници може да намерим доста интересни неща по въпроса по-скъпа ли е зелената енергия и защо . / Целия доклад може да намерите тук. /

Но ядрената енергетика не е мъртва. В бъдеще аварии като тази от близките години в Япония няма да може да се случат, ако бъде въведено новото поколение ядрени реактори, които ползват хелий за охлаждане. Изключвам някои подробности като риска от аварии в момента на по-разпространените ядрени реактори се състои основно в това, че компаниите, предимно руски и западни, водят война за поръчки. Така се стига до фарса западни компании да продават гориво за руски реактори по сключен контракт с правителството, което е рисково и може да доведе до аварии като тази във Фукушима.

Какво е pebble-bed реактор?

Атомните централи с водно охлаждане не са единственият вариант.

Следващото поколение АЕЦ може да бъде охлаждано с газ хелий. Предложения за подобни реактори има още от 60-те години на миналият век, но са построенни едва няколко такива. Това обаче може да се промени. Газовите реактори няма да решат проблеми като съхраняването на гориво, но биха могли да са начин за избягването на последиците от ядрена авария като неотдавнашната в Япония. Използването на хелий като охладител има две основни предимства:

  1. Той е инертен и не може да стане радио-активен като водата в централите с водно охлаждане
  2. Газовите реактори по-ефективно генерират електричество, тъй като развиват много по-висока температура

Топлинната енергия, която се произвежда без въглеродни емисии вече привлича все повече и повече инвеститори и представители на нефтодобивната индустрия по света.

„Тази технология може да промени правилата на играта“, казва Фред Мур от „Доу Кемикъл“

В основата на безопасността на реактора е интелигентния дизайн на горивото. Вместо урановите пръти, които се използват за водните реактори, газовите използват късчета уран, пръснати сред графитни сфери (англ. pebblеs – камъчета). Графитът е прекрасен забавител, който забавя неутроните и удържа тяхната реакция в подходящите температурни граници.

Преди четири години Андрю Кадак от Масачузетския технологически университет посетил в Китай малък прототип на pebble-bed реактор (PBR – буквално „реактор с легло от камъчета“) и наблюдавал как инженерите изключват охладителната система.

„Спря от само себе си. Беше невероятно. Това е реактор, който не може да се стопи – особено с оглед pebble-nukes-mainаварията във Фукушима“, заявява Кадак.

Какво има във сферата?

1. Всяко „камъче“ в газовия реактор представлява графична горивна сфера с големина колкото топка за тенис. 9 гр. уран са пръснати в около 15 000 миниатюрни частици в самия графит. При тест в американската нац. лаборатория в Айдахо 300 000 горивни частици бяха нагорещени до 1260º С и бомбардирани с неутрони. Нито една частица не изпусна радио-активен материал – свидетелство за безопасността на горивото.

Как работи реактора?

Реакторът PBR се състои от около 400 000 „камъчета“. Топлината от горивните сфери се улавя от хелия и после може да се използва за производството на електричество или за други индустриални процеси като рафиниране на нефт, например.

Вентилатори прекарват хелия през реактора и над камъчетата, където ядреният разпад отделя големи количества енергия и загрява газа.

Всеки ден през реактора минават около 5 000 сфери. Заради непрекъснатата циркулация няма прекъсвания за презареждания. Ако камъче от дъното може да генерира още енергия, то бива премествано отново горе. Ако е изчерпано се складира като отпадък и се заменя с ново.

One Comment to “Наистина ли ядрената енергетика няма бъдеще?”

  1. Този вариант също не е добър. Хич дори. Потърсете в нета LIfTER – това е енергийното бъдеще на нашата планета. Но е закопано в архивите от години, поне до скоро. Вижте представянето на Кирк Соренсен в ТЕД – https://www.youtube.com/watch?v=N2vzotsvvkw и никога повече не се оставяйте да бъдете заблудени от твърденията, че вятъра, слънцето и водата ще са ни достатъчни!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s