Клифърд Гади: Никой не може да постави Русия на колене

Клифърд Гади, икономист и експерт по руските въпроси във Вашингтонския Brookings Institution коментира икономическите санкции на САЩ и Европа срещу Русия и противопоставянето им в Украйна

veteran11507_wideweb__470x370,0

Единственото решение на спора между Москва и Запада е неутрална Украйна, това твърди пред „Дойче веле” Клифърд Гади – специалист по въпросите на Русия и автор на биографичната книга за руския президент, написана съвместно с офицера от разузнаването на САЩ, отговарящ за региона на Евразия Фиона Хил,  „Г-н Путин – силният човек в Кремъл“.

Съвсем наскоро ЕС разшири санкциите си срещу Русия, след неделният референдум (11.05.2014) в Източна Украйна. Какви ще бъдат обаче следващите стъпки на Съединените щати? Ще има ли повече санкции в условията на подготовката за избори в Украйна на 25 Май? Или все още съществуват условия за постигане на съгласие?

Това, което могат да направят Съединените щати и ЕС преди изборите е да повторят заплахите си за строги санкции срещу Русия, ако Русия попречи на изборите. По същество, това което е най-важно за Съединените щати е: в момента американската администрация отчаяно търси решение как да излезе от противопоставянето с Русия, но по такъв начин че това да не навреди на авторитета на САЩ.

Какво може да е обаче едно такова решение, което би запазило авторитета на Съединените щати и ЕС?

Първото нещо, което те искат е да накарат Русия да седне на масата на преговорите, а след това евентуално да се стигне до решение за „Финландизиране” на Украйна, т.е.Украйна, с изключение на Крим, да остане териториално цяла. Това номинално означава, че Украйна остава независима и суверенна държава, но фактически неутрална. Тоест, Украйна определено няма да може да се присъедини към НАТО.

Но Съединените щати и ЕС искат така да направят нещата, че това да изглежда като победа за Запада и съответно да могат да му предадат формата на отстъпка от страна на Путин. Всъщност всичко това е „публик рилейшънс”(реклама), тъй като фактически точно това иска и Путин и това е и неговата крайна цел. На практика, за него е важно Украйна да не може да бъде използвана като платформа за каквито и да е операции насочени против Русия и Русия да може да упражнява строг контрол върху това.

Постигнаха ли санкциите изобщо някакъв ефект върху Русия?

Санкциите причиняват болка. Но оказаха ли те някакво въздействие върху руската икономика? С абсолютна сигурност може да се твърди, че те постигнаха нещо. В този ред на мисли може да се каже, че строгите санкции биха причинили по-голяма болка. Въпросът обаче е това може ли да доведе до промени в руската стратегия, цели и стратегическо поведение? Не, те са напълно неефективни. Дори и по-силните санкции не могат да доведат до нищо.

Какво е това, което прави руснаците да изглеждат неподатливи на икономически натиск?

Те могът да издържат на много по-голям икономически натиск, отколкото този на който ние можем да ги подложим и нещо повече – това ще създаде много повече проблеми за нас, тъй като обратният ефект ще се стовари върху нас. И всичко това произтича от особеностите на руската история, руската култура и не на последно място е въпрос на руската психология. В Русия съществува култ към страданието, което е част от руската белетристика и национална идентичност.

Никой не в състояние да накара руснаците, при каквито и да е обстоятелства, да паднат на колене и да ги направи покорни, на която и да е външна сила. Те ще се бият до последният човек!

 

Превод: Е.Енев

 

3 коментара to “Клифърд Гади: Никой не може да постави Русия на колене”

  1. Немците не можаха да смажат руския дух при Сталинград,та едни мижави санкций ли!

  2. Кой им дава право да правят санкции.За мен няма логика.Кой е този……

  3. Силата на Путин е, че той е достатъчно интелигентен, за да определя сам тактиката и стратегията на политиката, която води, докато американските политици са поръчкови политици – те са прости изпълнители на политиката, която им налагат техните кукловоди. Да видим кой е по– интелигентен, Путин или кукловодите !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s