Изборите в Източна Украйна са обречени на провал

Президентските избори в Украйна са насрочени за 25-ти май

Masked pro-Russian protesters stand guard outside a regional government building in Donetsk

Про-руски активисти стоят пред регионалната правителствена сграда на самопровъзгласилата се за независима Донецка република. (снимка: Ройтерс)

 

С наближаването на президентските избори в Украйна тяхната легитимност, както и самата им организация са доста спорни. Киев изпрати армията в Източните региони, където мнозинството от хора отказват да признаят временното правителство и свалянето на Виктор Янукович за легитимни. Миналия уикенд хората, които провъзгласиха Донецк за независима република участваха в референдум и над 90% от взелите участие в него подкрепиха независимостта на Донецк от Украйна.

След като Киев стартира „антитерористичната операция“ в Източна Украйна украинските войници бяха посрещнати от жителите като врагове. Дузина невъоръжени граждани бяха застреляни от украинските войници при опитите им да ги прогонят. На това видео се вижда как жители на Красноармейск се опитват да изгонят украински военни, един от тях бива застрелян.

Докато войниците, изпратени от Киев, воюват срещу про-руски бойци, а мирното население неистово се опитва да ги изгони дните до провеждането на президентските избори са едва пет. Изборите трябва да се проведат на 25-ти май, тази неделя.

Цялата подготовка на изборите бе белязана от насилието и опитите определени кандидати, предимно от източните региони да не бъдат допуснати в изборната надпревара. Александър Царев например бе зверски пребит от група радикали на „Десен сектор“, в последствие се отказа от участие в изборите. Последните разкрития сочат, че олигарха от еврейски произход Ихор Комойски, чиято „Приватбанк“ бе подпалена, а самия той прогонен от жителите на Одеса в началото на месец май, е предложил награда от $ 1 млн. долара за главата на Царев.

Последното нападение над опозиционен политик се случи преди два дни. След гостуване в „Первый национальный канал”, Петро Симоненко е бил причакан на входа от близо 30 души с надписи „Автомайдан”. Докато се опитва да излезе с автомобилът си в колата са хвърлени коктейли Молотов, състоянието му е тежко.

Като цяло кандидатите от източните региони дори не получават достъп за участие в дебатите, често изказванията им във Върховната Рада биват прекратявани. Самия Симоненко обвини от трибуната новата власт за това, че „разпродава Украйна“ и беше нападнат и изблъскан от трибуната, за да бъде прекратено изказването му.

Жителите на Югоизточна Украйна очевидно не могат да излъчат своите участници в изборите. Вместо това Киев изпраща войски срещу тях. Марионетното правителство в Киев е наясно, че про-западните кандидати като Юлия Тимошенко няма да получат подкрепа на Изток. Самия Яценюк при последното си участие на избори получи едва 7% подкрепа и то в цяла Украйна. Именно Източна Украйна гласува масово за Виктор Янукович и донесе победата на неговата Партия на Регионите на последните избори. И след като властите заявяват категоричната си позиция за запазване териториалната цялост на Украйна, то те трябва да отчитат и че на Източната част на страната също живеят хора, които са украински граждани и имат право да излъчват и подкрепят своите кандидати.

Сега официални лица, ангажирани с подготовката на президентските избори на 25-ти май изказаха съмнение за това дали въобще ще е възможно изборите да се проведат в източните региони, където има народни опълчения и привърженици на федерализацията, които са мнозинство. Тази седмица бе проведена конференция, до която не бяха допуснати представителите на източните региони.

Показателна е и позицията на ООН. В своя последен доклад от организацията констатира „плашещо влошаване на зачитането на човешките права в Източна Украйна. Доклада констатира още „нападения над мирни антиправителствени демонстранти, отвличания и съпричастност на властите в посочените престъпления“.

Про-руските активисти очевидно искат автономия и референдуми за отцепване от Украйна, а не избори, организирани по този начин и целящи единствено връщането на власт на Юлия Тимошенко. Техните гласове биха били решителни за това тя да не бъде допусната отново до властта след като беше изкарана от ареста и проходи „чудодейно“ за няколко дни. Властите в Киев съобщават за отвлечени или нападани официални лица, отговорни с подготовката за провеждането на изборите в неделя. Има случаи на откраднати харддискове и компютри с цел да се саботира подготовката на изборите в конкретни източни региони и градове.

Едва ли обаче подобен фарс ще попречи на Запада да признае евентуалната победа на своята марионетка в Киев. За САЩ дори „изборите“ след инвазията и окупацията на Ирак бяха абсолютно легитимни. Те обесиха Саддам Хюсеин и наложиха своята окупация, под която протекоха изборите. Сега твърдят, че референдума в Крим не е бил легитимен, но не чухме подобна „загриженост“, когато под условията на гражданска война Южен Судан бе отцепен от Судан и там бяха инсталирани про-американски марионетки, които позволиха на американските компании да добиват нефт без да плащат нищо.

 

 

 

One Comment to “Изборите в Източна Украйна са обречени на провал”

  1. НЕ ВИ ЛИ УМРЪЗНА АМЕРИКА, НАТО И ЕС ДА НИ ТЪПЧАТ ДОКАТО НИ ОГРАБВАТ? НЕКА ДА КАЖЕМ КРАЙ! 25 ГОДИНИ ПОДТИСНИЧЕСТВО СТИГАТ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ!
    НА 06.09.2014 В 18:00Ч. ВСИЧКИ В СОФИЯ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, А ОСТАНАЛИТЕ ПРЕД ОБЩИНИТЕ ИМ!!!
    НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, БОГ Е С НАС!!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s