Руско-китайския енергиен алианс е факт

Русия се насочва към Азия и Пасифика за сметка на Запада с оглед на икономическите проблеми в Европа, заплахите от санкции и предстоящото превръщане на Китай в икономическа сила номер едно

Официальный визит В.Путина в Китайскую Народную Республику

Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на Китай Си Цзинпин след преговори в Шанхай изразиха намерение да укрепват всеобхватното руско-китайско енергийно партньорство, по-специално, „да съдействат за най-скорошно начало на износа на руски газ за Китай”.

Известно е, че Владимир Путин беше предложил елиминиране на данъка върху добива на полезни изкопаеми за газовите находища, които ще изнасят газ съгласно бъдещия контракт за Китай. В отговор Китай обеща да отмени вносните мита.

Според говорителя на руския държавен ръководител Дмитрий Песков, този контракт може да бъде подписан във всеки момент. Песков уточни, че преговорите ще продължат и че е постигнат съществен прогрес, а по цените все още има работа.

Русия и Китай заявяват, че става дума за доработване на детайли. Самите планове за износ никой не е отменял. Износът следва да стартира през 2018 година. „Газпром“ ще изнася за Китай 38 милиарда кубически метра гориво годишно с възможността от следващо увеличаване до 60 милиарда.

Преговорите не бяха леки и компромисите са постигнати с труд, но без това Китай и Русия не могат – те са буквално обречени на подписване на контракта, каза Александър Пасечник от руския Фонд за национална енергийна сигурност:

– Китай се нуждае от руски газ, защото е крайно заинтересован от реализиране на енергийната си стратегия. С други думи, без руския газ те просто ще забавят темповете на икономическото си развитие. По тази причина контрактът е взаимно изгоден.

Владимир Путин каза, че той е много доволен от преговорите, особено от икономическите аспекти:

– Отношенията между Русия и Китайската народна република продължават успешното си развитие и стигат до принципно ново равнище на всеобхватното партньорство и стратегическо взаимодействие. Специално внимание на преговорите отделихме на икономиката. Китай твърдо заема позициите на водещ външнотърговски партньор на Русия. Миналата година стокооборотът ни беше почти $90 милиарда, и ще се стремим към $100 през 2015 година.

А през периода, докато тръбите не се напълнят с руски природен газ, Китай ще получава от нас втечнен. Руската компания „НОВАТЕК” на 20 май подписа контракт с китайската CNPC за износ на 3 милиона тона втечнен природен газ годишно.

 

Автор: Андрей Федяшин
 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s