Нещо ново на Източния фронт

Ще прерасне ли украинската криза от война на ниската интензивност до директен военен конфликт?

ukraine_key_8_right_sector

На 22 май ИТАР-ТАСС съобщи, че активисти на „Десен сектор” в гр. Приволие, северната част на Луганскаобласт, са разстреляли 30 войници от националната гвардия на Украйна, защото отказали да убиват мирни граждани. Съобщението потвърждава оценката на известния икономист и публицист Пол Крейг Робъртс, че

“нараства конфликтът между „Десен сектор” и „марионетките” от САЩ, и че в случай на въоръжен конфликт Вашингтон може да се притече на помощ на своите протежета, и тогава появата в Украйна на натовски войски ще принуди Вл. Путин да присъедини към Русия и останалите рускоезични територии… попаднала „в ноктите на НАТО”, Украйна ще се окаже и във военен съюз срещу Русия и руските ракети ще бъдат насочени към нея.” Според Робъртс, ако „западното мародерство и стремежът на Вашингтон към световно господство” разделят Украйна и Русия, това ще бъде позор и престъпление”.

 В случая вероятно става дума и за своеобразно разслоение в крайно десните групировки, за прилагане на откровен терор спрямо “братята по оръжие”, както и срещу мирното население, и че онези, у които се е пробудило чувството за извършената  несправедливост и жестокост, също биват наказвани безпощадно.

Случаят с трийсетте войника не е единичен. Има съобщения, че в болницата в Приволие екстремисти от “Десен сектор” разстреляли ранени гвардейци, настанени в местната болница. В Донецка област също имат своите мъченици – шестнайсет донаборника, убити заради отказ да стрелят по мирното население.

Един и същи отпечатък, едни и същи технологии. Резултатите – също – мирните хора страдат и ги убиват, въоръжените – също, но къде точна е врагът, е въпрос, който не си задават.

Меко казано, сравнението с описаното например в “Кланица 5” или “Параграф 22”, или пък виетнамската сага на Оливър Стоун, не само е пълно и очевидно, но в известен смисъл сякаш ставаме свидетели на вълните бандитизъм от времето на Махно, Петлюра, Деникин… След почти сто години кървавата сеч се развихря с нова ярост. При подобно развитие, трудно е да очакваме, че милостивата съдба ще подмине и нас, тук, на Балканите, но кой знае. Във всеки случай изявлението на президента Плевнелиев във връзка с изборите за Европейски парламент не дава сигнал, че сиятелството му се тревожи особено. Не е ясно къде точно се “коват” неговите вдъхновяващи излияния за “новия шанс и новото начало” (за кой ли път!), за “нашите приоритети”, за това, че “апатията и антиевропейската риторика са много голяма заплаха не само за европейската интеграция”, но откритието за “нашият общ Европейски съюз” надминава всякоя фразировка досега и излъчва увереността на неофита, да не кажем друго, че Слънцето свети само за него. “Днес сме част от модерния свят” звучи като виц на фона на опосканата българска земя и население “по време на демокрация”, а денят за размисъл г-н Плевнелиев свързва някак пътем с празника на Светите братя Кирил и Методий. С една дума, всяка коза за своя крак… “Нашият общ Европейски съюз” обаче кореспондира твърде болезнено с опожарената земя на Украйна, където също са разпръснати Кирилските букви, както и с тревожната руска душа, защото, когато мечката заиграе у съседите…

Остава все пак една крехка надеждица, че практиката на “войните с ниска интензивност” ще намери своя конец именно сега, че ще бъде прекършена и силно обезсърчена именно там, че бумерангът на злото справедливо ще се върне към онзи, който вади меч, и да се надяваме, задълго. Иначе може да кажем както в онази руска песен, че “всичко е спокойно, прекрасна маркизо”… Само дето си нямате замък, уважаема.

 

 Aвтор: Илияна Велева

One Comment to “Нещо ново на Източния фронт”

  1. ПРЕВРАТАДЖИИТЕ ОТ КИЕВ ВОДЯТ ВОЙНА СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД ! И още по– жестоко с участието на новоизбрания президент ! Къде е сега г–жа Виктория Нюланд (с прякор Дасигоначука) да изпрати американските соколи да бомбардират Киев ?! Нали това изтъкна тя като основен аргумент за бонбардировките над Сърбия ?
    Тя сега мълчи невинно. Ами това е работа на самите украинци – те да се оправят както знаят. Абе вярно, че ние забъркахме кашата, но какво пък толкова – да не ни е за първи път ?
    А се избиват не само братски народи – украинци избиват украинци ! И понеже това било „война с ниска интензивност“, можело да бъде и по– лошо …
    Няма война с висока или ниска интензивност щом става въпрос за човешки живот ! Дори и когато това е в интерес на „богоизбраните“ задокеански „братя“ ! Един път завинаги трябва да се погледне истината в очите и да се потърси отговорност от престъпниците, които се представят в ролята на благодетели !!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s