„Шеврон“ се изтегля от България

Компанията обаче вече получи концесии в съседна Румъния

anti_chevron

Петролният гигант от САЩ „Шеврон“ (Chevron) се изтегля от България, пише „Капитал“, позовавайки се на двама свои източници и на бившия посланик в Москва Ивайло Василев.

Решението на групата не е неочаквано, тъй като през последните години Chevron не упражнява дейност в България. През лятото на 2011 г. компанията получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България. Парламентът обаче след това наложи мораториум върху така наречения фракинг – технологията на хидравлично разбиване, чрез което се проучва и добива газ от шисти.

С наложената забрана кабинетът оттегли решението си, с което даваше право на американската компания да проучва залежите. От Chevron тогава обявиха, че ще продължат да работят „в тясно сътрудничество с правителството на Република България“. В крайна сметка над две години по-късно компанията реши да се изтегли от страната. Дано обаче изтеглянето на „Шеврон“ от България не е като „изтеглянето“ на американските военни от Ирак и Афганистан.

Иначе на фона на зверски потушените протести срещу „Шеврон“ в Румъния, за които медиите мълчат въпреки, че има и убити протестиращи от румънските сили на реда, в съседката ни американската компания вече получи няколко концесии. Приходите за румънската държава ще са между 3.5% и 13% в зависимост от размера на находищата. Това означава, че примерно при находище от 100  млрд. куб.м. румънската държава ще получи печалба като за 3 000 млрд.куб.м. „Шеврон“ получи концесии и в Полша.

Новината вкара читателите на „Капитал“ в траур. Въпреки мъката обаче те отделят време да отправят обвинения срещу виновниците, които според тях са „Путин“, „комунистите“, „Държавна Сигурност“ и „руското лоби в България“. Всеки коментар, несъгласен с тази опорна точка получава солиден брой негативни гласове. Ето някои от коментарите на потребителите във форума на „Капитал“:

economichitman:

„Руското лоби работи. Но както често казвам, каквото сам си направи човек никой не може да му го направи.“

Handy:

„После ще се чудим защо Румъния и Пошла са станали по-ербап на руснаците, а ние продължаваме да сме губерния“

foxa5 коментира новината, обявявайки, че това е „заповед от Москва“:

„Поредния инвеститор напуснал България. За съжаление Шеврон са много големи, много лош знак за всички останали.
Работил съм за тях, не биха отказали да намажат колелото, щом си заминават работата е заповед от Москва за най-експертното правителство.“

lz2:

„Гонят Шеврон, канят Газпров! Що е то?

Отговор: Мръсните комунисти! „

 

 

5 коментара to “„Шеврон“ се изтегля от България”

  1. Шистовият газ е мираж, халюцинация на болни умове. Печелят единствено химическите компании, които произвеждат тези 65 вида токсични водно разтворими химически компоненти за сондите. След пробиването на ландшафта, от всички шисти едва 10% дават смислена продукция и то само за около 36 месеца, след което сондажите заедно с отровената земя се изоставят и започва ново дупчене на кладенци, и ново заразяване с токсични химикали на земята. Постепенно заразената територия заприличва на лунен пейзаж, негоден за живот. Поради ниската рентабилност няколко компании за шистов газ вече фалираха, а други са в процес на фалит. Това са: Red Fork, Chesapeake, TXCO Resources, WBH Energy, Forest Oil, Sabine Oil & Gas и други.

  2. НЕ ВИ ИСКАМЕ ШАВРОНИ И ДРУГИ БОКЛУЦИ ЕВРЕЙСКИ ОСТАВЕТЕ НИ НАМИРА И НАС И ПРИРОДАТА НИ..

  3. да се махат възможно най-скоро..тия юдеонасонски изроди….унищожители на природата и грабители…А аз не чета вестик Капитал що го смятам за посредствен и добре платен от юдеомасоните/еврейските лобита/ за да защитава икономическите им интереси!

  4. Първо: по повод на „изтеглянето“ им пожелавам да ги изтеглят директно на оня свят заедно с всички чифутоамериканци. И второ: факт е, че в момента сме „губерния“, но не на Русия, както се намеква, а на Чифутистан, както потвърди наскоро и „най–експертното“ от всички правителства !

  5. и да намерят газ,за България далавера няма. нито цените ще поевтинеят,нито нищо.четох че в Америка,за добиването на газ за 1%се влагат 1,5$.само ще ни унищожат природата.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s