Първи руски депутат в затвора – имунитета не можа да го спаси

Депутата от Държавната Дума Константин Ширшов ще лежи 5 г. в затвор заради опит да продаде депутатски мандат на руски бизнесмен

KMO_141691_00293_1_t219_184323

За първи път в историята на парламентаризма в Русия на преследване и наказание е подложен действащ депутат – Константин Ширшов, съобщи радио „Гласът на Русия“.

През 2011 г. депутата Константин Ширшов поискал 7,5 млн. евро подкуп от руски бизнесмен в замяна, на които той трябвало да му осигури депутатски мандат в Долната камара на Парламента. Правораздавателните органи обаче научили за подготвената сделка и го арестували в момента, в който получил солидната сума.

Руското законодателство, както на повечето места по света, предоставя имуните срещу съдебно преследване на депутатите. Поради тази причина през 2011 г. прокуратурата не получава одобрение от Дъравната дума за започване на процес срещу корумпирания депутат и той бива освободен.

Поради естеството на случая и мащабите на скандала обаче сега Ширшов беше арестуван в съдебната зала, след като Дума-та позволи по-рано процес срещу него да бъде проведен, въпреки депутатския имунитет. Така за първи път в историята на руския парламентаризъм действащ депутат бива съден и получава ефективна присъда. Този случай може да се превърне в добра отправна точка за дебат – трябва ли депутатите да могат да се крият зад своя имунитет, въпреки че са уличени в подобно престъпление и корупционен скандал, в които вината им е доказана.

Подобни мерки се приемат „на нож“ единствено от депутатите и политиците в Русия, но реално те биха увеличили доверието на хората в Парламента.

В България имаме много подобни случаи, в които доказани престъпления, извършвани от политици, завършват с оправдателни или условни присъди, поради зависимостта на съдебната система от политическия елит. Пресен случай за това е бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който преди дни бе оправдан и най-вероятно обжалването на прокуратурата няма да проемени нищо.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s