България е подпомагала същите престъпления на американските служби, заради които Полша бе осъдена

Полша беше осъдена от Европейския съд за това, че е позволила ЦРУ да изгради тайни незаконни затвори на територията ѝ

339784_Abu Ghraib prison

Европейския съд по правата на човека осъди най-верния сателит на Съединените щати и член на евросъюза Полша във връзка с оказаното сътрудничество на страната и позволението ЦРУ да изгради тайни затвори на нейна територия.На 24 юли Полша беше намерена за виновна за оказването на сътрудничество на американското Централно разузнавателно управление при незаконен трансфер на затворници и въвеждането им в американски таен затвор на полска територия известен като „черното място“. Интересно е, че България също е сътрудничела при нелегалния трансфер на задържани от американските служби лица. Тази програма действа от 2001 година. Тригодишното проучване на Съвета за икономически и социални изследвания, финансирано от британското правителство, е анализирало хиляди архивни записи от самолетни полети, информация от съдебни дела, финансови отчети и други документи за повече от 11 000 излитания и кацания на разузнавателни самолети.

България фигурира в един полет, който е бил извършен  на 23 май 2005 година. Самолетът на ЦРУ е кацнал на софийското летище от Исландия и часове по-късно е излетял за Дубай. Съответно, България също е сътрудничела поне веднъж в тази нелегална програма на американските секретни служби.

Американските тайни затвори и мъченията в тях, наред с печално известния затвор Гуантанамо са едно от големите петна върху прокламирания образ на „най-демократична държава“. В тези затвори задържаните се задържат по преценка на американските служби без съд, без присъда и без определен срок. Освен това мъченията в тях станаха публично известни и съвсем наскоро Конгреса успя да принуди ЦРУ да даде обяснения за зверствата, които се извършват в тези нелегални затвори. Шест хиляди страници едва побраха информацията за мъченията.

България е замесена и в друго международно престъпление, което доведе до сериозен разпад на отношенията между Германия и САЩ – глобалното незаконно подслушване, извършвано от Американската служба за национална сигурност (АНС). Журналистът Глен Грийнуолд, цитирайки документи на самото АНС разкрива, че от всички подслушвателни станции, чрез които се е осъществявало глобалното подслушване 19 са на територията на Европа. Една от тези 19 станции за подслушване е била в София. Беше публикувана и карта със станциите на АНС. Тази в София е маркирана като „обслужвана от персонал“, което означава, че в нея са работели служители на американските служби. Това означава, че България е съучаствувала и подпомогнала подслушването на стотици милиони европейски граждани, както и хора като германския канцлер Ангела Меркел. Само френските граждани, които са били подслушвани нерегламентирано от АНС надхвърлят 70 млн. души…

 

___________________________________

ползвани източници: „Ройтерс“, архив на сайта

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s