Анализатори: Еуфорията от Майдана скоро ще премине, на есен cтава страшно

Анализаторите предвиждат рязко изостряне на ситуацията в Украйна през есента

Ukrainian parliament

Въпреки заявлението за оставка, което беше огласено миналата седмица, украинският премиер Яценюк отново е на поста си. Той отказва да коментира в пресата, като призовава журналистите да дочакат поредното извънредно заседание на Върховната рада.

В понеделник Арсений Яценюк се обърна към депутатите във Върховната рада. Премиерът подчерта, че Киев е свършил парите за армията и се проваля програмата за сътрудничество с МВФ. Той призова депутатите спешно да приемат предложените от правителството законопроекти – те са насочени към увеличаване на финансирането на наказателната операция в източната част на страната.

Така наречената „антитерористична операция”, от която Яценюк се опитва да посъбере пари, в украинското общество предизвиква все по-голямо отцепване. Страната е залята от протестни акции: жените, майките и сестрите на онези, които получават повиквателни за мобилизация в армията, блокират пътища, горят документи. Вече се чуват заплахи да тръгнат срещу Киев – и те могат да станат реалност,  смята депутатът от Върховната рада на Украйна Владимир Олейник:

– Последствията могат да бъдат много плачевни. Може да очакваме усложнения в обществото в най-близко време. Особено на фона на това, че допълнителен негативен стимул ще станат сметките за битовите услуги, повишаването на цените, липсата  на работни честа. Всичко това ще изостри ситуацията през есента.

За възможни нови вълнения в Украйна започнаха да говорят още пролетта. Експертите предупреждаваха, че примерно през есента населението ще е преживяла еуфорията от победата на Майдана и ще свършат спестяванията, а също ще дойдат и студовете. Брюксел няма намерение да плаща всички потребности на Украйна. Така че всеки един ден приближава бойните действия в югоизточна Украйна към перспективата ситуацията да се превърне в „октомврийската революция”.

А киевската власт, изглежда, се е заела с вътрешни анализи: в края на миналата седмица във Лвов обстреляха с гранатомет дома на кмета, а в Кременчуг кметът просто го застреляха. Скоро, както се вижда, такава „предизборна агитация” ще премине към по-високо, губернаторско ниво. И Яценюк много рискува, като предлага да се въведе данък върху свръхдоходите на олигарсите.

През есента можем да очакваме радикален предел на властта: ще се наложи да се избира не само нов парламент, но и нов президент, смята спикерът на обединения парламент на Донецката и Луганската република и лидер на движението „Югоизток” Олег Царьов.

Макар до избори може и да не се стигне, смята експертът от Института за международни отношения на Руската академия на науките Владимир Пантин:

– В крайна сметка вълната от протести ще доведе до сериозни политически сътресения и в Киев, и в Украйна. Още повече, че сега някои олигарси, включително и Коломойски, подготвят планове ако не за свалянето на Порошенко, то най-малко за поредни ултиматуми с помощта на Майдана, които да му предоставят. Борбата между олигарсите се изостря в ситуация на политическа, социална и икономическа криза.

 

__________________________________________

Автор: Игор Силецки, радио „Voice of Russia“

 

Етикети: ,

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s