МВФ и Fitch: Санкциите срещу Русия ще навредят на самата Европа

Международният валутен фонд и рейтинговата агенция Fitch предупредиха за последиците от санкциите срещу Русия

76A158F0_5571_49F1_94AA_3B27A2

Въпреки че под натиска на Вашингтон Европейския съюз продължава да разширява санкциите срещу Русия, практически икономическите санкции са в ущърб предимно на самата Европа.

Директорът на рейтингова агенция Fitch предупреди Европа, че „ще заплати своята цена за санкциите срещу Русия“. В последния си доклад Международния Валутен Фонд (МВФ) от своя страна също предупреди, че санкциите срещу Русия ще имат негативни ефекти и над европейските икономики.

Под натиска на Вашингтон ЕС отново разшири санкциите срещу Русия вчера. Въведени бяха санкции срещу три руски институции и една банка, както и бяха замразени авоарите на трима руски бизнесмени.

Въпреки това прозира неохотата, с която европейските държави, загърбвайки икономическите си интереси, трябва да въвеждат анти-руски санкции „по задължение“ и по линия на партньорството си със САЩ. Така например преди дни Франция финализира сделката за продажбата на няколко военни кораба „Мистрал“ на Русия и влезе в спор с Великобритания относно това коя държава търгува повече с Русия въпреки призивите за санкции.

Германия е в най-неизгодно положение. Немската търговска камара отдавна се обяви против санкции срещу Русия. Германия получава и руския газ на преференциално ниски цени и е последната заинтерсована от по-широки санкции срещу Руската Федерация. 3,000 немски компании, опериращи в Русия вече претърпяват сериозни загуби.

Руският пазар е един от най-големите и най-динамично развиващите се в Европа. Европейските играчи, преди всичко италианските, германските, френските и холандските компании не искат да напускат руския пазар. „Фолксваген”, цялата немска автомобилна индустрия, компаниите, които работят на високотехнологично оборудване, като се започне от „Сименс” и „Филипс”, в енергийния сектор – „ENI”, „Газ дьо Франс”, много европейски компании, са представени на руския пазар. Никой не иска да съкрати основните направления на своята дейност, заради политическата конюнктура.

 

Единствения печеливш от санкциите срещу Русия са Съединените щати, които се опитват да пренаредят пазара в Европа и тласкат ЕС към подписването на Трансатлантическото споразумение. Приблизителните загуби за Европа от налагането на широки санкции срещу Русия се оценяват на 100 млрд. евро.

___________________________________

използвани източници: „Фокус“, „Гласът на Русия“, „EuObserver“

One Comment to “МВФ и Fitch: Санкциите срещу Русия ще навредят на самата Европа”

  1. НЕ ВИ ЛИ УМРЪЗНА ДА АМЕРИКА И ЕС ДА НИ ТЪПЧАТ ДОКАТО НИ ОГРАБВАТ? НЕКА ДА КЕЖЕМ КРАЙ! 25 ГОДИНИ ПОДТИСНИЧЕСТВО СТИГАТ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ!
    НА 06.09.2014 ВСИЧКИ В СОФИЯ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, А ОСТАНАЛИТЕ ПРЕД ОБЩИНИТЕ ИМ!!!
    НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, БОГ Е С НАС!!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s