Великобритания: НАТО не би се справил с Русия

Комисията по отбрана на британското правителство публикува доклад, в който се заключава, че НАТО не може да се противопостави на евентуална руска атака над държава-членка на Алианса

3380304056

 

Комисията по отбрана към британското правителство публикува аналитичен доклад, в който се казва, че НАТО не е добре подготвен за евентуална руска атака срещу някоя от държавите-членки.

„Рискът от нападение на Русия над страна-членка на НАТО засега не е голям, но има значение. Ние не сме уверени, че НАТО е готов за подобна заплаха”, пише в доклада.

В доклада се отбелязва още, че НАТО има „сериозни структурни дефекти“. Също така се отбелязва, че военния капацитет на Русия стремително нараства.

Остава въпроса защо европейските данъкоплатци са принудени да плащат все повече и повече за нарастващата ежегодно милитаризация на Европа, респективно НАТО, след като алианса не би могъл да реагира адекватно при евентуална атака на Русия над някоя от държавите членки. В разгара на финансовата криза и на фона на огромната безработица и социално напрежение в Европа, разходите на ЕС за милитаризация достигнаха близо 200 млрд. евро.

В доклада пише още, че през последните 20 г. НАТО не е гледал на Русия като на териториална заплаха, но сега бил принуден да го направи. Това обаче не звучи убедително – въпреки поетите ангажименти след разпада на Варшавския договор НАТО да не се разширява на Изток, днес практически алианса стигна до самата граница на Русия.

Като пример за невъзможността на НАТО да се противопостави успешно на Русия в доклада се посочва настоящата ситуация в Украйна, мащабната кибер-атака срещу Латвия през 2007 г. и инвазията в Грузия през 2008г.

Разбира се в доклада се стига и до поредния призив за увеличаване на средствата и дела от БВП на държавите-членки на НАТО за самоотбрана. Британското правителство вече заяви, че е взето решение процента за самоотбрана спрямо БВП да бъде увеличен на 2%.

 

 

 

________________________________

използвани източници: „Фокус“, „BBC News“

 

 

One Comment to “Великобритания: НАТО не би се справил с Русия”

  1. В същност все повече хора се усещат, че истинският център на многоморалието (безморалността) е Британия. Янките изпълняват грубата работа, а човечеството е заложник. На староеврейски брити е нещо като помазани, богоизбрани. И може би така е било преди да минат на служба на Змийското, космическо царство. Сега край техните правителствени учреждения има статуи на прекрасно изобразени рептилии (дракони).

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s