Още една банка, уличена в измами, довели до световната криза се измъкна от правосъдието

Банките, които бяха уличени в измами, довели до срива на Уолстрийт и последвалата световна финансова криза няма да бъдат осъдени

sns-rt-cbre9751hxz00-jpg-20130806

Bank of America, която бе уличена в измами, довели до срива на Уолстрийт е поредната банка, която се измъкна с глоба в САЩ, въпреки че действията й доведоха до глобалната финансова криза от 2008г.Поредния пример, доказващ, че банкерската олигархия стои дори над властите в САЩ бе онагледен днес. Въпреки че разследването доказа, че Bank of America е продавала лоши кредити на големи ипотечни компании банката няма да бъде затворена или подведена под отговорност за действията си, а бе осъдена да заплати само глоба, чийто обем е $ 1.3 млрд. долара. Това е окончателното решение на Федералния окръжен съд в Манхатън, Ню Йорк.

Глобата е символична на фона на милиардите, които данъкоплатците в САЩ и Европа бяха принудени да изплатят, за да бъдат спасени банките след срива на Уолстрийт и последвалата глобална криза от 2008г. Европа, освен Германия, все още не е излязла от рецесията, а икономистите не предвиждат това да се случи в близките 10 г.

Съдия Джед Ракоф, който гледаше делото срещу банката заяви, че тя е участвала в „мащабни измами“. Осъждането на банката да заплати глобата той мотивира така:

„Водени от неистова алчност за печалби, без да обръща внимание на вредите, са нанесли огромни вреди не само на непосредствените жертви, но и на цялата финансова система“

Другия основен виновник за потъването на САЩ и световната икономика в тежката финансова криза – „Джей Пи Морган“ се отърваха от правосъдието още в края на миналата година като постигна извънсъдебно споразумение.

Банкерската шайка, стояща зад банката JPMorgan Chase ще плати 13млрд. долара, за да не бъде съдена от американските власти и още 4,5 млрд. на измамените от нея инвеститори. Това е цената, за да бъде избегнато правосъдието. Американските власти са убедени, че Джей Пи Морган, а също и редица други големи банки в страната са занижили оценките на рисковете по ценните книжа, които са продавали преди световната финансова криза. Купувачите на тези книжа понесоха големи загуби, които бяха компенсирани и със средства на данъкоплатците.

Същевременно, САЩ сега се споразумява извънсъдебно с основните виновници за срива на „Уолстрийт“ и световната икономическа криза, започнала в 2008г. 

 

 

___________________________________________

използвани източници: PressTV, архив

One Comment to “Още една банка, уличена в измами, довели до световната криза се измъкна от правосъдието”

  1. НЕ ВИ ЛИ УМРЪЗНА АМЕРИКА, НАТО И ЕС ДА НИ ТЪПЧАТ ДОКАТО НИ ОГРАБВАТ? НЕКА ДА КАЖЕМ КРАЙ! 25 ГОДИНИ ПОДТИСНИЧЕСТВО СТИГАТ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ!
    НА 06.09.2014 В 18:00Ч. ВСИЧКИ В СОФИЯ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, А ОСТАНАЛИТЕ ПРЕД ОБЩИНИТЕ ИМ!!!
    НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, БОГ Е С НАС!!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s