Ноам Чомски: А санкции срещу Израел?

Американския десидент и професор по лингвистика Ноам Чомски заяви в последното си интервю, че това, което Израел причинява над Палестина е нещо много по-лошо от апартейд. Според Чомски да наричаш противозаконните действия на Израел срещу Палестина „апартейд“ е „подарък“ за ционисткия режим

noam-chomsky2

Известния американски десидент Ноам Чомски коментира поредната кървава кампания на Израел и важната роля, която САЩ играе в нея за „Democracy Now!“.

„До сега никой не е повдигал темата за налагане на санкции спрямо Израел. Начина, по който трябва да се процедира е очевиден – санкции и оръжейно ембарго. Но за Съединените щати да наложи оръжейно ембарго над Израел или дори да допусне подобна дискусия би било огромен проблем.“, заявява Чомски в интервюто.

Ноам Чомски е почетен професор по лингвистика в Масачузетския университет, лингвист, политически активист и един от най-изявените американски дисиденти. Чомски не критикува само САЩ и Израел, например, а отрича цялата система на корпоративния капитализъм и изтъквайки бруталната методика на властване в него, той нарича управляващата система „демокрация за зрителите“

Професор Ноам Чомски подчертава, че САЩ нарушава собствената си конституция, въоръжавайки Израел. Той подчертава още, че израелските власти постоянно нарушават основни човешки права и установени норми на международното право чрез политиката, която водят. Това не би се случило, подчерта в интервюто за „Democracy Now!“ Чомски, без благословията на Вашингтон.

„Американските оръжия, доставяни на Израел са директно нарушение на самото американско законодателство. Ако погледнете закона за американската чуждестранна помощ ще видите, че той забранява съдействието на всяка друга държава, която е замесена в постоянно нарушение на човешките права. Е, вие знаете, нарушаването на човешки права е толкова очевидно и обичайно, че е безмислено дори да се оспорват“, заяви професора по лингвистика.

„САЩ е приела Женевската конвенция и по този начин тя нарушава собствените си ангажименти според нея и спазването на международното право, допълва Чомски. „Така Съединените щати едновременно нарушават международното право и собственото си законодателство“, подчерта още той.

Според професора по лингвистика и политически десидент в САЩ, който самия е от еврейски произход, няма база за сравнение между апартейда в Южна Африка и действията на Израел спрямо Палестина, защото в Южна Африка чернокожите са били нужни като работна ръка, която бе брутално експлоатирана, докато Израел просто иска да премахне палестинците или поне да ги затвори, аргументира се Чомски.

„Отношението на Израел спрямо палестинците в Окупираните територии е коренно различно. Те просто не ги искат. Те искат да ги махнат, или поне да ги вкарат в затвор. И те действат, ръководейки се от това. Това е много показателна разлика, която сочи, че аналогията с апартейда в Южна Африка с Окупираните територии е като подарък за израелската агресия. Става дума за нещо много по-лошо. Ако се вгледате, вътре, в самия Израел има безброй репресии и дискриминация. Писал съм за това в продължение на десетилетия. Но не става дума за апартейд. Лошо е, но не е апартейд. Така че термина, според мен, не е приложим в случая.“, заяви Ноам Чомски.

 

________________________________________________

използвани източници: „Truth-Out“ (превод: Alter Information);

цялото интервю може да прочетете тук:

Noam Chomsky on BDS and How the Israeli Occupation Is „Much Worse Than Apartheid“

6 коментара to “Ноам Чомски: А санкции срещу Израел?”

  1. Иво Руменов,много си далеч от истинската световна история,не вярвай на учебниците от училище !!!!

  2. Иво Руменов, ти тъпа заспала овца такава, Холокоста ще ми споменаваш, кой е спонсорирал Хитлер мислиш? РОТШИЛД, ИДИОТ ТАКЪВ, най-богатата еврейска „династия“ тръгнала от Германия и сега е най-влиятелна в света наред с Рокфелерите, ЗАЩО ТЯХ НЕ ГИ Е УБИЛ ХИТЛЕР А ГИ Е ПУСНАЛ ДА СИ ВЪРВЯТ? Защото именно те му плащат да изтрепе евреи от по-долните класи, като оправдание на ционистите да си построят долна държавица на палестинска земя.

  3. Иво руменов, ходи се гръмни, смешен си…

  4. нещастник пълен . палестинските мизерници използват собствените си деца за жив щит срещу отбраната на израел и ги качват във всички медии размазани . паплач мързелива, използвани за посяване на омраза срещу евреите. като че ли не им стигна холокоста и избиването на милиони евреи

    • Как се използват „деца за жив щит“ докато някой ти бомбардира блока, бе, малоумник промит?

    • Ей кретен, не стига ще измислихте Холокоста (Уилям Пиърс и Юрген Граф) за да орабите достойния германски народ, ами използвахте парите от компенсациите за да изкупите на безценица земята на палестинците! “Всички народи се мразят помежду си, а всички заедно мразят евреите!“ Марк Твен!А замисли се защо този велик писател го е написал!И си сложи еврейското име, а не петни българските имена, чифутско копиле!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s