Холандец, спасил еврейско момче, върна медала си на Израел

91-годишния холандец, чиято майка е спасила еврейско дете, рискувайки собствения си живот през Втората световна върна медала си, получен от Израел за достойната постъпка на семейството му

henk.jpg

Причината 91-годишния холандец Хенк Заноли да върне медала „Праведен сред нациите“, връчен му от израелската държава на музея Яд Ва-Шем е, че негови роднини, живеещи в Палестина, са били избити от израелската армия.

През 1943г. Зеноли води в дома на своята майка еврейското момче Елхан Пинто, което тя се съгласява да приюти, което го спасява от това да попадне в ръцете на нацистите и да бъде интерниран в концлагер. 71 години по-късно израелската армия бомбардира дома на неговата правнучка, която е женена за палестинец и живее с него в Палестина, избивайки дузина членове на семейството. По време на касапницата са избити майката на съпругът й, трима от братята му, тъща му и негов племенник. Потресен от това Хенк Зеноли връща медала, който е получил от израелската държава в знак на признателност за спасяването на еврейското момче през 1943г. Връщането на медала в протест срещу поредната кървава кампания на Израел в Газа е не по-малко достойна постъпка, която в писмо до израелския посланик той обяснява така:

„След жестокостите на Холокоста моето семейство силно подкрепяше израелците и създаването на израелска държава. Повече от шест десетилетия по-късно аз постепенно осъзнах, че ционисткия проект е бил расистки от самото си начало при създаването на държавата Израел, в която явно палестинците нямат право на съществуване. Етническото прочистване взе основна роля при създаването на Вашата страна, господин посланик. Това продължава и до днес. Жителите на Западния бряг живеят под Ваша окупация от 1967г. до днес. Последните действия на Вашата страна в Газа през изминалите дни вече доведоха до сериозни твърдения за военни престъпления и престъпления против човечеството. „, пише Зеноли до посланика на Израел в Холандия.

 

 

_________________________________________

използвани източници: „Informed Comment (by Juan Cole), „The Telegraph“

 

4 коментара to “Холандец, спасил еврейско момче, върна медала си на Израел”

  1. Хора и тях, както навсякъде другаде, са ги яхнали мафиоти да ги управляват. Мащабът, арогантността варират – да, ала подходът е същият. Нормалните граждани, обикновения човек навсякъде е дин и същ – нормален човек, ала „елитът“ им е за бесене. За Израел в крайна сметка няма да ми дреме, докато не избесим мафията в нашата си Родина. Така че хайдееее да не се успокояваме, че навсякъде са такива, а да си оправим нашата си градинка, държавата в която ние плащаме данъци и имаме право да изискаме и дори да наложим възмездие след като дори главния прокурор е на мафията… вече няколко десетилетия. Палестина в крайна сметка ще бъде свободна, но виж за Изсраел изобщо не мисля, че имат някакъв шанс, колкото и да ги пазят краварите зад океана!

  2. Мадлин Олбрайт ,държавен секретар на САЩ, по времето на Клинтън, е била спасена, заедно със семейството си, от Холокоста от сръбските партизани. Това го пише в спомените си / „Госпожа министър“ Изд. Сиела 2004 г./Това не и
    пречеше да бомбардира Белград ,в това число и болница и телевизионно студио на националната сръбска телевизия.

  3. жена ми доскоро твърдеше ,че евреите не са такива,каквито ги представят….но след това което става сега осъзна.долната измет,смятаща останалата част от хората за „гои“,системно геноцидира народа на палестина,убивайки предимно деца,подкрепяни от „световния блюстител на емокрацията-сащ).във всяка сфера има внедрени гадове,няма отърване.и аз,като режисьора (вече в изгнание) Ларс фон Триер смятам,че започвам да разбирач хитлер…

  4. Пак, че не са го утрепали и него, и е доживял 91. За българските спасителите на евреи в „новите земи“ със сигурност знам, че семействата им бяха подложени на жесток тормоз и геноцид. Подобна е и съдбата на известният спасител на българските евреи. Това се прави според техните служебни книги, за да не се чувстват задължени под девиза „не сме ви искали да ни спасявате“. Тежката участ на България е нагледно доказателство.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s