Холандец, спасил еврейско момче, върна медала си на Израел

91-годишния холандец, чиято майка е спасила еврейско дете, рискувайки собствения си живот през Втората световна върна медала си, получен от Израел за достойната постъпка на семейството му

henk.jpg

Причината 91-годишния холандец Хенк Заноли да върне медала „Праведен сред нациите“, връчен му от израелската държава на музея Яд Ва-Шем е, че негови роднини, живеещи в Палестина, са били избити от израелската армия.

През 1943г. Зеноли води в дома на своята майка еврейското момче Елхан Пинто, което тя се съгласява да приюти, което го спасява от това да попадне в ръцете на нацистите и да бъде интерниран в концлагер. 71 години по-късно израелската армия бомбардира дома на неговата правнучка, която е женена за палестинец и живее с него в Палестина, избивайки дузина членове на семейството. По време на касапницата са избити майката на съпругът й, трима от братята му, тъща му и негов племенник. Потресен от това Хенк Зеноли връща медала, който е получил от израелската държава в знак на признателност за спасяването на еврейското момче през 1943г. Връщането на медала в протест срещу поредната кървава кампания на Израел в Газа е не по-малко достойна постъпка, която в писмо до израелския посланик той обяснява така:

„След жестокостите на Холокоста моето семейство силно подкрепяше израелците и създаването на израелска държава. Повече от шест десетилетия по-късно аз постепенно осъзнах, че ционисткия проект е бил расистки от самото си начало при създаването на държавата Израел, в която явно палестинците нямат право на съществуване. Етническото прочистване взе основна роля при създаването на Вашата страна, господин посланик. Това продължава и до днес. Жителите на Западния бряг живеят под Ваша окупация от 1967г. до днес. Последните действия на Вашата страна в Газа през изминалите дни вече доведоха до сериозни твърдения за военни престъпления и престъпления против човечеството. „, пише Зеноли до посланика на Израел в Холандия.

 

 

_________________________________________

използвани източници: „Informed Comment (by Juan Cole), „The Telegraph“

 

2 Коментари to “Холандец, спасил еврейско момче, върна медала си на Израел”

  1. жена ми доскоро твърдеше ,че евреите не са такива,каквито ги представят….но след това което става сега осъзна.долната измет,смятаща останалата част от хората за „гои“,системно геноцидира народа на палестина,убивайки предимно деца,подкрепяни от „световния блюстител на емокрацията-сащ).във всяка сфера има внедрени гадове,няма отърване.и аз,като режисьора (вече в изгнание) Ларс фон Триер смятам,че започвам да разбирач хитлер…

  2. Пак, че не са го утрепали и него, и е доживял 91. За българските спасителите на евреи в „новите земи“ със сигурност знам, че семействата им бяха подложени на жесток тормоз и геноцид. Подобна е и съдбата на известният спасител на българските евреи. Това се прави според техните служебни книги, за да не се чувстват задължени под девиза „не сме ви искали да ни спасявате“. Тежката участ на България е нагледно доказателство.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s