Китайския дракон, Руската мечка и краят на американския долар

Дойде време американския долар да освободи място в международните разплащания. Русия и Китай взеха историческото решение да извършват разплащанията помежду си в своите национални валути, вместо с зелените хартийки. Китайските експерти заявяват, че санкциите на Запада срещу Русия само ще ускорят сближаването между Пекин и Москва

PutinChina

Русия и Китай са твърдо решени да унищожат еднополюсовия модел на американското господство над глобалните дела и процеси. Китай и Русия сключиха две исторически споразумения:

Първо Китай и Русия форсираха завършването на газова сделка за 400 млрд. долара. В идните тридесет години Русия ще доставя газ на Китай, осигурявайки си още един огромен и необятен пазар като китайския и обезпечавайки се в случай, че капризите на Европа и опитите на САЩ да саботира икономическите отношения между Русия и Европа се овенчаят с успех. И второ – тези дни Русия и Китай приеха да търгуват по между си, използвайки само и единствено собствените си национални валути, юанът и рублата, а не както до сега световната резервна валута – американският долар. Това е сериозен удар за САЩ и затъващата в дългове и дефицити американска икономика.

Вице-президента на Асоциацията на регионалните банки на Русия Олег Иванов съобщи че е

0БРИКс е акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Съюзът е икономически между петте най-бързо развиващи се икономики във света, конкурентен на Европейския съюз. БРИКс вече създаде своя собствена банка, целейки да се конкурира с господстващата в момента Световна Банка (СБ).Членовете на БРИКС се приемат като най-бързо развиващите се големи страни. Определящо за това е наличието в тях на важни за световната икономика ресурси:

  • Бразилия — богата селскостопанска продукция
  • Русия — най-големият в света износител на минерални ресурси
  • Индия — евтини интелектуални ресурси
  • Китай — притежател на евтини трудови ресурси
  • РЮА (от 2010 г.) – природни ресурси

Значителните размери на икономиките на тези страни в бъдеще ще им позволят да трансформират икономическия си ръст в политическо влияние, което ще доведе от своя страна до формирането на нов икономически елит. Страните правят стъпки за увеличаване на политическото си сътрудничество, главно за да могат да бъдат равностоен опонент на САЩ в основните търговски съглашения.

подготвеното споразумение ще влезе в сила в идните няколко месеца.

Емитенти на централните банки на двете страни са готови да осъществяват сделки по обмена на рубли в юани и обратно. Това позволява на руските контрагенти, които искат да осъществяват сделки, ползвайки китайски юани да получат по-широки мащаби., уточни експерта.

Експанзията на китайския юан в световната финансова система постоянно „удря“ американскяи долар и европейското евро. Китайския юан вече се разпростира в огромен диапазон. Южна Африка, Америка и дори Европа. Китай подписа споразумение с ЦБ на ЕС за суап сделка, според която Европа ще може да разчита на 350 млрд. юана в идните 10 години. Решението отново беше взето във връзка с колапса на американския долар и икономика. Докато в САЩ течаха остри спорове между републиканците и демократите дали тавана на дълга да бъде увеличен за пореден път, за да бъде приет новия бюджет и САЩ да не изпадне във фактически фалит, Европа реши да се подсигури като подписа суап-сделката с Китай. Очевидно, ЕС вижда, че Китай е много по-надежден и потенциална световна икономика номер едно в краткосрочна перспектива, докато САЩ потъва надолу.

Експанзията на китайския юан, създаването на банката на съюза на петте най-развиващи се икономики БРИКс като алтернатива на спекулантите от МВФ и СБ, както и широкото сътрудничество между Китай и Русия са особено болезнени за Съединените щати.

„Става дума за промяна на цялата философия на търговско-икономическите отношения. Не трябва да стои въпроса: „Нямаш долари, значи нищо не може да купиш.“ Този въпрос трябва да бъде премахнат. И това ще направят Русия и Китай“, коментира икономиста Юрий Болдарев.

Китайските анализатори пък са убедени, че санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия тласкат Москва и Пекин към още по-тясно партньорство и обединяването на двете държави срещу световния ред на САЩ. В свой материал Международното радио на Китай авторите наричат енергийния пакт между Русия и Китай „най-голямото оръжие срещу американските санкции срещу Русия“.

И китайците и руснаците вече разбраха, че за да бъде надвит долара трябва да бъдат единни както никога, въпреки че Белия дом ще направи всичко възможно, за да разруши добрите отношения между тях и да саботира желанието им да търгуват, разплащайки се с националните си валути. Световното господство на долара е препядствие както за Китай, така и за Русия, което те могат да преодолеят само с общи усилия.

 

______________________________________

използвани източници: „Континенталист“, „Международно радио Китай“

One Comment to “Китайския дракон, Руската мечка и краят на американския долар”

  1. Треперете американски червеи, скоро ще ви размажат!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s