Престъпления без наказание

Защо САЩ признава престъпленията си, но никой не отива на съд?

barack-obama11

След разкритията и признанията, че ЦРУ е подслушвало американски политици дойде още едно признание на друг отдавна публично известен факт, а именно мъченията, които ЦРУ използва от десетилетия насам при разпитите на задържани лица.Това далеч не е най-голямото съгрешение на Централното разузнавателно управление, като имаме предвид, че службата е замесена в какви ли не „черни операции“ във всяка точка на света, включващи международен тероризъм и преврати в суверенни държави. Но е голямо постижение за всички нас, които години наред писаха за това. Защото в началото всички ние бяхме „конспиратори“, които не се вписват в допустимите рамки на тона, зададен от мейнстрийм медиите. Американските програми за глобално подслушване, разкрити детайлно от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън също бяха всеизвестни. АНС подслушва чужди и американски политици и милиони обикновенни граждани и потребители на мрежата от години насам. И това пак минаваше за „теория на конспирацията“. Сега, след като се оказа, че дори най-верния партньор на САЩ в Европа и безспорен европейски лидер – Германия също е била жертва на американското подслушване. Наред с германския канцлер са били подслушвани още милиони жители както на Германия, така и на други държави, сред които Франция и Италия. Една от секретните бази, от която се е извършвало масовото подслушване на европейски лидери и обикновенни граждани е в София. Няма данни тя да е закрита, като в нея има „обслужващ персонал“, командирован от Щатите. Така че България е съучастник в това международно престъпление на САЩ, което има не по-малко страшни последствия от разрухата в Афганистан и Ирак, която коалиционните сили, сред които и България, ще оставят след себе си много скоро.

След избухването на скандала отношенията между Германия и САЩ захладняха сериозно. Меркел публично обяви, че не възприема американското разбиране как трябва да се използва глобалното подслушване за борба с международния тероризъм. Иначе излиза, че американските служби са подслушвали германския канцлер и дори са създали нейно досие, защото е заподозряна в международен тероризъм ли? Истината е, че Германия и Европа се умориха да бъдат в ролята на американски сателит. Европа е Стария континент, тя е свикнала векове наред да бъде най-голямата глобална сила, тя има гордост и подобни действия на САЩ я накърняват сериозно. Приятелите се слушат, не се подслушват. Но САЩ нямат приятели, а само пионки. Ако не си пионка в американските ръце ще бъдеш отстранен. ЦРУ има огромен опит в свалянето и дори в нареждането на цели правителства. Последния случай е Украйна. В Сирия също решиха да свалят Башар Асад, но той се оказа по-издръжлив, отколкото си мислеха.

Но какво става след като Съединените щати признаят за поредното си престъпление? Нищо. Те продължават както си знаят. Нима мислите, че АНС е спряла да чете имейли и кореспонденции на потребителите в интернет и да подслушва? Барак Обама се извини и обеща, че действията на службата „ще бъдат преразгледани“. След това вежливо заяви, че на общото питане на Франция и Германия защо САЩ е подслушвала техните граждани няма да отговорят публично, а „по каналния ред“. Всякаш жертвите на поредния американски цинизъм и международната общност, на която САЩ претендира да е говорител, не заслужават да чуят обяснението.  Разбира се, никой не беше подведен под отговорност. Същото се случи и след признанието, което дълго бе отлагано, че ЦРУ използва мъчения в американските концлагери като „Гуантанамо“. Никой не беше подведен под отговорност. И не звучат нелепо символичните опити на обикновенни хора да осъдят американския президент и държава в нарушение на международното право. Американците обаче много държат другите да спазват международните конвенции и правни норми, но не се чувстват длъжни да правят същото.

През 70-те и 80-те Осама Бен Ладен и неговите фанатици бяха „бойци за мир“, така ги описваше западната пропаганда, и бяха официално обучавани от британските МИ6  и американското ЦРУ в Йемен и Пакистан. Така че създателите на терористични организации като Ал Кайда са именно те. И да разчитаме на тях днес да ги преборят е повече от безнадеждно. Та в същите тези държави като Йордания и Пакистан и днес се тренират ислямски радикали и фанатици, които се въоръжават и пращат да воюват в Сирия. Паралела между Афганистан по време на Съветската окупация и „гражданската“ война в Сирия днес е подходящ. И въпреки това сериозно нарушение, заплаващо и касаещо целия свят някой вярва че Съединените щати са най-демократичната държава ли? Само във войната във Виетнам САЩ са избили близо 3 млн. цивилни. В Ирак за 12 години САЩ изтребиха 4% от целия иракски народ, което прави поне 1 млн. души. Жертвите са безброй и е цинично, че никой не говори за тях, а ако някое „авторитетно издание“ си направи труда да съобщи за тяхната смърт обичайно пише нещо от рода „Атака на израелските ВВС в Газа – 20 загинали“. Точка. Не убити, а „загинали“. И никакви въпроси това нормално ли е. Но, ако си достатъчно разумен, може и да схванеш нещо. Например последната статия, която ми направи впечатление беше със следното заглавие: „79 ракети изстреляни от Хамас – 4-ма ранени“. Представяте ли си, злите терористи са изстреляли 79 ракети и са ранили само 4-ма, дори няма убити. Съотношението между израелските и палестинските цивилни жертви е 1000:1. САЩ, протектирайки Израел като своя основна база в Близкия Изток, е отговорен за всички над 80 пъти, в които Израел наруши международното право, отговорен е за това, че Израел разполага с ядрени оръжия, но отказва да ги постави под международното право.

И който и американски президент да се появи той е безсилен. Има „правителство“ над правителството в САЩ, което уби Кенеди и даде ясното послание – „или правиш, каквото кажем, или ще последваш него“. За това колкото и добронамерен да е Барак Обама той е безсилен да промени нещо. САЩ докрай ще бъдат основната заплаха за световния мир. Обама обеща да затвори незаконните затвори и лагери както в САЩ така и в трети държави, но не изпълни това обещание. Не защото не искаше, а защото няма реалната власт, за да го стори.

Тези, които управляват Америка са над закона и за това техните престъпления остават безнаказани. Чувството за безнаказаност ги прави все по-свирепи, нагли и опасни за човечеството. Вижте какво се случи – властите в САЩ твърдят, че шайката банкери, които докараха до срива на Уол Стрийт и последвалата икономическа глобална криза е извършвала тежки манипулации и измами. И след като съда заявява, че това са виновниците, които хвърлиха световната икономика в спиралата на тежката криза, от която пострада всеки обикновен човек по света, той не ги осъди, а се споразумя с тях. Банкерите ще си платят и ще се измъкнат от правосъдието. За това, моля ви спестете ми рециталите за справедливост, демокрация и бла-бла-бла.

 

One Comment to “Престъпления без наказание”

  1. ТЕЗИ ДЕМОКРАТИ С 100-ТЕ ИНСТИТУТА, ФОНДАЦИЙ И ОРГАНИЗАЦИИ НА СОРОС, КОИТО НИ УЧАТ НА ДЕМОКРАЦИЯ, И КАК ДА СЕ ОТНАСЯМЕ С ИНАКО МИСЛЕЩИТЕ НЕЩО МАЙ-НА КРЪГЛИ ИДОТИ НИ ПРАВЯТ? ЧЕ ТО АКО ТРЯБВА ДА СЕ ПОДСЛУШВАМЕ ПРИ ЖИВКОВ ТОВА БЕШЕ, КЪДЕ, КЪДЕ ПО-НАДЕЖДНО УРЕДЕНО ОТ САЩ? ЧЕ АКО С ОРЪЖИЕ СЕ БРАНЕШЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, НИЕ СИ ИМАХМЕ 150 000 АРМИЯ И ВОЕННОПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС? ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ! ЯВНО ТЪПИТЕ НИ УПРАВЛЯВАЩИ САМИ НИ ИЗУХА ГАЩИТЕ И НИ НАДУПИХА НА САЩ?

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s