Откриха над € 1 млн.евро в заловен либийски наемник

Наемника обяснил, че огромната парична сума му е била дадена от Абделхаким Беладж и трябвало да послужи за заплащането на подчинените терористи-наемници, които се бият в Либия

libya

Абделхаким Беладж е либийски политик и командир на една основните наемнически групировки, която спомогна за свалянето и убийството на диктатора Муамар Кадафи. Ръководената от него група играеше основна роля в разпалената от Запада гражданска война в страната. Журналистически разследвания доказаха, че Беладж и неговите наемници са получили огромна подкрепа от британското МИ5 и американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

Либийската армия е пленила група терористи-наемници, укриващи се в комуникационна сграда. В един от заловените мъже е намерена огромна сума, по-късно установена на над  € 1 млн.евро. Той обяснил на либийските войници, че парите са му дадени от Абделхаким Беладж и Халед Ал-Шариш, за да плати на ислямските радикали, биещи се срещу армията в Либия. И Ал-Шариф и Беладж станаха част от марионетното правитество, инсталирано след свалянето на Кадафи, което не се радва на особена легитимност. Заловения радикал заявил, че работи с Халед Ал-Шариф в министерството на финансиите. Всъщност Ал-Шариф няма нищо общо с финансовото ведомство, ако изключим източването на огромни парични суми.

10614170_1460932260857229_7469705576176516894_n

Откритите в наемниците пари

В Либия гъмжи от наемници, идващи от чужди държави. Отговорници за създалата се подобно на Ирак и Афганистан ситуация в Либия след свалянето на режима на Кадафи са редица западни лидери, сред които Барак Обама, преди това Бил Клинтън, Никола Саркози и разбира се Северноатлантическия алианс, който спомогна със сила за свалянето на Муамар Кадафи. По неофициални данни в Либия само през 2011г. са вкарани около 250 хил. ислямски радикали-наемници. Съединените щати въоръжаваха бойците на Ал Кайда и други наемнически групировки в Либия по време на войната, както призна самия американски посланик в Либия преди войната Крис Стивънс, който беше убит през 2012г., най-вероятно за да млъкне завинаги. Тази версия сочат както официални анонимни представители на Белия дом, така и израелски медии. Според тях, премахването на посланика е професионална операция.

 

 

______________________________

използвани източници: „Libyanwartruth“, „The Independent“, „Гласът на Русия“

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s