Несбъднатата мечта на Мартин Лутър Кинг

След като въоръжени до зъби полицаи застреляха цветнокож младеж в град Фъргюсън отново се повдигна въпроса за правата на цветнокожите в САЩ, които получиха равни права едва в началото на 1970-те. Убийствата и полицейското насилие са дълбоко вкоренен проблем в Щатите, а борбата на активистите изглежда обречена

cops-gone-wild-image

46 години след като общественика, борец за човешките права на афроамериканците в САЩ и най-младия Нобелов лауреат беше публично екзекутиран изглежда, че неговата мечта си остана несбъдната. Макар че официално афроамериканците получиха равноправие с бялото население полицейското насилие и дори убийствата са обичайна практика на силовите ведомства, които в САЩ се радват на голяма доза недосегаемост.Протести и безредици избухнаха в Съединените щати след като 28-годишния полицай Дерън Уилсън застреля 18-годишния чернокож младеж Майкъл Браун на 9 август, стреляйки многократно по невъоръжения младеж, който стои с вдигнати ръце, за да бъде арестуван по подозрение, че е откраднал кутия цигари от магазин в град Фъргюсън. Напрежението по улиците на града екскалира след като местните жители организираха протести, възмутени от публичната екзкекуция на младото момче и реакцията на местната полиция, която побърза да обяви младежа за виновен в кражбата без дори да има ясни доказателства за вината му. При всеки случай обаче убийството на невъоръженото момче е възмутително и очевидно за пореден път полицаи прекрачват правото си да употребяват сила. Едва ли една кутия цигари, която се предполага че Браун е откраднал, струва повече от собствения му живот.

Полицията призна, че е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, след като се стигна до сблъсъци с полицията в последните дни.

Придобили повече увереност десетки граждани от страната разпространиха видео-кадри и разкази за полицейско насилие, на което също са станали жертва. Придобиха широка известност клиповете, на които полицай поваля в гръб бездомна жена и започва да я налага с юмруци по лицето, като това е заснето от шофьор на автомобил, който се е намирал наблизо. В друг случай пък чернокожа учителка разпространи видео, на което се вижда как полицай я спира безпричинно на улицата и въпреки че жената на средна възраст не се съпротивлява и противоречи на служителя на реда той започва да извива ръцете й и да я блъска брутално.

Случая е поредното доказателство, че САЩ е „полицейска държава“, а след робството и расистките закони в САЩ, чернокожите все още трябва да се борят за елементарните си човешки права. С убийството на Мартин Лутър Кинг в САЩ беше убита и неговата велика мечта.

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s