Програмата „HACIENDA“ за колонизирането на Интернет

Нова порция от документи разкриват друга скандална програма за масово следене на британското и американското разузнаване. Програмата се нарича „HACIENDA“ и представлява инструмент за следене цялата глобална интернет мрежа

300714nsa

През 2009 г. британската шпионска централа GCHQ е създала мощен „стандартен инструмент“ за сканиране на портове, който е бил прилаган над цели държави и спрямо потребителите на интернет в тях. Документите разкриват, че жителите на 27 държави са били следени в интернет. Още от ранните дни на появата на ТСР-протоколите, които представляват мрежов протокол за управление на обмена на информация, един от основните, използвани от Интернет. Използвайки TCP, приложенията в мрежата могат да създават връзки (connections) едно с друго и чрез тях да обменят данни в пакети. Образно казано информацията, която трябва да бъде транспортирана бива разделена на огромно множество от пакети, разузнавателните агенции започнаха да използват сканиране на портовете, за да следят потребителите.

При запитване става ясно, че България е сред държавите, включени в списъка на „HACIENDA“. Програмата е служила за обмен на информация между известния шпионски клуб „Петте очи“, в който са обединени шпионските организации на САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.

 

___________________________________

използвани източници: „Info Wars“, „Heise“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s