Лешоядите „Уестингхаус“ са от 30 години в България

„Уестингхаус“ има апетити в българската енергетика не от скоро. Американската енергийна компания достави част от обурудването на НДК още в края на 80-те години. По-късно взе активно участие в унищожаването на АЕЦ „Козлудуй“, където днес се канят да строят реактор със съмнителна технология, какъвто никъде няма до момента. Споразумението беше подписано от кабинета „Орешарски“ часове преди да подаде оставка, което допълнително хвърли сянка над проекта.

9935f542b4e2bbd4ab10e528f2f8c5ea

Първата атака срещу нашата атомна централа беше в края на 1991 г. Тогава първите два реактора бяха спрени заради настояването на Запада, че са опасни. Западняците се успокоиха, ние две години живяхме на свещи. От Германия и Франция валяха съвети да си затворим централата и да внасяме ток. Впоследствие се оказа, че блоковете съвсем не били толкова опасни или поне не повече от всички останали по света. На нашия пазар междувременно се настаниха немската „Сименс“, френската „Фраматом“, американската „Уестингхауз“. В крайна сметка на 29 ноември 1999 г. комисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген и тогавашния външен министър Надежда Михайлова подписват Меморандум за затварянето на първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй” преди края на 2006 г. От 1 януари 2007 г. България се присъединява към Европейския съюз със силно окастрена енергетика. Решенията около съдбата на АЕЦ “Козлодуй” съвсем очевидно не са икономически обосновани и са изцяло политически. Агенцията на ядрено регулиране (АЯР) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) издават дългосрочни лицензи за работа на 3 и 4 реактори на централата. Инвестирани са милиони за осигуряване на тяхната безопасна експлоатация. Но последиците са обратни на очакваните. Така срещу своята енергийна независимост и сигурност България си “купува” членството в ЕС.

Още през 1991г. лешоядите от „Уестингхаус“ кацнаха в България, за да получат своето парче от българската енергетика. През тази година „Уестингхаус“ участва в крупна измама, отново свързана с АЕЦ „Козлудуй“, която е ощетила България с десетки милиони и по-късно прокуратурата беше сезирана от депутата от СДС Лъчезар Тошев. Но вече беше твърде късно, защото „Уестингхаус“ вече бяха прибрали парите за изграждане на цех за радиоактивни отпадъци в АЕЦ „Козлудуй“, който така и не се беше появил на бял свят и през 2001г. Прокуратурата установи липса на първични документи, унищожени с цел прикриването на мащабната далавера и виновнците. Дори се оказа, че сключения договор между България и „Уестингхаус“ не съдържа никакви задължения за компанията. За това призна и тогавашния вицепремиер Петър Жотев.

Международни пирати

Американската компания е замесена в редица скандали със съмнителни сделки, спекулации и откровенни измами.

Струва да си припомним, как приключиха някои други обекти на американо-японската компания Уестингхаус в Източна и Централна Европа. През май-юни 2012 се наложи три групи касети с ядрено гориво на Уестингхауз (TBC-W) да бъдат аварийно извадени от енергийни блокове №2 и №3 на Южноукраинската АЕЦ заради очевидните им конструктивни недостатъци. При това Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ДИЯРУ) забрани използването на други две нови групи TBC-W, които бяха купени от Националната атомна енергогенерираща компания „Енергоатом“ (НАЕК Енергоатом, обединяваща петте украински АЕЦ), но все още не бяха вкарани в употреба. Както посочват в тази връзка редица украински експерти, ако това не беше станало и техническите дефекти на американското гориво бяха станали ясни на по-късен етап от експлоатацията му, щеше да се наложи спирането не само на два, а най-малко на три ядрени енергоблока BBЕР 1000.

Както е известно, американските ядрени касети се оказаха в реакторите на Южноукраинската АЕЦ след като, през 2010, НАЕК „Енергоатом“ избърза /очевидно ръководейки се не толкова от икономически, колкото от политически съображения/ да подпише договор с Уестингхауз за осъществяването, през периода 2011-2015, на ежегодни доставки на гориво за зареждане на поне три реактора ВВЕР 1000, въпреки че предлаганите от американците TBC-W не бяха минали през необходимата предварителна опитна индустриална експлоатация написа в списание „Геополитика” енергийния експерт Димчо Петракиев.

Самият проект за квалификация и последващо използване на американско ядрено гориво в украинските АЕЦ беше продиктуван от желанието на Киев да намери алтернатива на монополните руски доставки и така да постигне толкова желаната „енергийна диверсификация“. Истината обаче е, че не можа да реализира нито едното, нито другото. В резултат, украинците са сдобиха с огромно количество неизползвани (и неизползваеми) TBC-W, на стойност 100 млн. долара, както и с проблема, пред който днес са изправени и НАЕК „Енергоатом“, и ДИЯРУ, и самата Уестингхауз, а именно, как да се излезе от създалата се ситуация?

Преди време председателят на ДИЯРУ Елена Миколайчук, различните модификации на ядреното гориво, включително американските, обикновено демонстрират дефекти именно на третата или четвъртата година от експлоатацията им. В тази връзка тя предупреди, че „характерен фактор при завършилите с провал опити за използване на американските касети от типа TBC-W6 е, че дефектите масово се проявяват едва на третата или четвъртата година от началото на използването им, т.е. след комплектуването на над половината от активната зона. Именно затова е толкова важно да изчакаме да изминат пълни четири години от началото на използването на горивото TBC-W“.

Показателно е също, че през първите дни след инцидента с касетите TBC-W вицепрезидентът на Уестингхауз, отговарящ за външните връзки и стратегията на компанията, Майк Кирст заяви, че повредите на касетите са станали при зареждането им и, според договора с украинците, Уестингхауз не носи отговорност за тях. „Очевидно, че по време на процеса на зареждането, някои касети са получили драскотини, а някои дистанционни решетки са били деформирани, но това не е наш проблем“ – подчерта Кирст.

В същото време обаче, специалната правителствена комисия, назначена да разследва причините за деформацията на американските ядрени касети, стигна до съвършено различно заключение. Изясни се например, че в основата на дефектите на TBC-W са пропуски на конструкторите от Уестингхауз, за което нееднократно предупреждаваше и главният държавен инспектор по ядрена и радиационна безопасност на Украйна Михаил Гашев.

Веднага след като станаха ясни изводите на комисията тогава, от Уестингхауз отказаха да дават всякакви коментари пред медиите. Впрочем, и самото разследване на инцидента в рамките на триъгълника НЕАК „Енергоатом“ – ДИЯРУ – Уестингхауз, както и обсъждането на по-нататъшните действия за решаването на проблема бяха засекретени.

Както посочват редица експерти, сред най-любопитните сблъсъци в последно време на глобалния ядрен пазар е този между Уестинхауз и руската компания Росатом за доизграждането на енергоблокове №3 и №4 на чешката АЕЦ Темелин.

Имаше опит на Уестингхауз да влезе на чешкия пазар, чрез проекта за адаптирането на своето експериментално ядрено гориво към реакторите ВВЕР и този опит се провали. През 2010 чехите изцяло се отказаха от американските ядрени касети заради недостатъчната им надеждност и, както показаха резултатите от международния търг, отново се ориентираха към експлоатацията на доказалите пригодността си за ВВЕР руски касети.

Президентът на Уестингхауз Родерик, посочи, че „ако чешките компании решат да си сътрудничат с нас и в чужбина, това ще става в съответствие с международните стандарти, които се използват в целия свят, а не само с руските стандарти в Русия“. Казаното от Родерик не отговаряше на истината, тъй като руските стандарти съвсем не се използват само в Русия и Чехия, но и в Армения, България, Унгария, Индия, Китай, Словакия, Финландия и Украйна.

Два дни преди Референдума за ядрената енергетика, той показа някаква брюкселска чиновничка, Ребека Хармс, учила за градинарка, която ни заплаши с последици от рода на Чернобил и Фукушима, ако гласуваме за нова атомна централа!

Ребека Хармс, съпредседател на Групата на Зелените/Европейски свободен алианс, си позволи да ни се кара, ако сбъркаме и гласуваме за АЕЦ”Белене” на предстоящия Референдум!

Справка в сайта на ЕС показа, че въпросната Хармс е завършила средно образование и специалност „Градинар в разсадник”, след което се насочила предвидливо към Зелените и така влязла в Европейския парламент?!

 

 

_____________________________________

използвани източници: „Новинар“, „Люба Манолова“, „Дневник“

 

One Comment to “Лешоядите „Уестингхаус“ са от 30 години в България”

  1. обУрудването

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s