Защо американците не плащат наем за базите си у нас?

САЩ е ощетила България с минимум $ 2 млрд.долара за последните 8 години

150408131

Държавите, в които Съединените щати имат военни бази са много. Но България е сред малкото, в които държавата не изисква заплащане на наем за използването на военни бази на нейна територия и дори се е отказала от юридическото си право да преследва законово американски войник, в случай че той извърши престъпление.В държави като Великобритания, Испания, съседна Гърция, Белгия, Холандия и Германия САЩ плаща наем за своите военни бази. Не и в България.

Така държавата с най-висок военен бюджет в света не плаща нито стотинка на най-бедната държава-членка на Северноатлантическия алианс, която дори не може да си изплаща членския внос, а армията й е в окаяно състояние. Ако вземем средната сума, която САЩ изплаща под формата на наем в някоя от държавите, където също има бази то излиза, че България е пропуснала ползи от поне $ 2 млрд.долара! В същото време сега страната ни се чуди от къде да вземе пари и как да убеди данъкоплатците да отделим поне 1 млрд.лв. за закупуването на втора употреба изтребители за ВВС като и по този въпрос американците се опитват да ни пробутат турски Ф-16 на неизгодна цена.

4orxtxqpnvid4gf70vi37v6t2_kondolisa_kalfinНа 28 април 2006 г. в София правител­ството на БСП, НДСВ и ДПС подписва 10 – годишен договор със САЩ за безвъзмез­дно предоставяне за ползване на български военни бази на въоръжените сили на САЩ. Договорът е подписан от държавния се­кретар на САЩ Кондолиза Райз и външния министър на България Ивайло Калфин.

С ратифицирането на договора от двете страни, България предоставя на САЩ без наем под мотото „военни съоръжения и обекти за съвместно ползване” 4 военни бази на територията на страната, а имен­но: полигонът в Ново Село (за обучение на сухопътни войски), военновъздушната база в Безмер (за транспорт на сили и техники за обучение до Ново село), военновъздушната база в Граф Игнатиево (за транспорт на сили и техника) и складовата база в Айтос.

3 коментара to “Защо американците не плащат наем за базите си у нас?”

  1. Руската пета ,,пета колона“не спира да сее заблуди….

  2. От 150 000 армия преди двадесет години сега сме 35 000 от които 1/2 са жени с професия оператор на дебитна карта! Отчуждихме се от съседите си,за да се въведем пред “ силните“ на хиляди километри ,а те щели да ни пазят!!! Такава политика е довела България и преди до изчезване за 5 века и това не идва от народа,а от продажниците които ни уж управляват! За съжалениеслед още 5 века няма да има освобождение,защото българите ще са изчезнали отдавна, а България ще е просто щат на някоя държава ! Грозна и позорна истина , но историята познава десетки примери за пълно унищожение на народи! Ще се появимслед време в някоя кино продукция като “ Троя“ или “ Атила“ ! Ужас и позор но горчивата истина!!!

  3. Въпросният договор има ли давност? Не може ли да се променят условията?

    Винаги съм се ядосвал когато политиците ни смесваха темите за НАТО и базите на САЩ. Ако базите бяха на НАТО, ние щяхме да сме част от екипа и да имаме поглед и контрол над нещата, които стават в базите, както и да имаме глас в решенията. Сега базите са затворена за българите територия, плацдарм за атаки по съседни страни и съответно мишена за превантивни или ответни удари.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s